• 瀏覽: 66,531
  • 回覆: 724
+7
其實西九龍和啓德既地賺左多少錢??班已完有冇計過..

以地積比7倍計..每呎地價至少5-8萬.(住宅計)..

以商業10倍地積比計..每呎地價高達10萬元..

明日大嶼,賣地收益可能達萬億計...
每年政府推部份地出來賣..
可以賣足十多年...

支持填海!
填完d地可以賣,使乜擔心果 6000億,況且又唔係一次比晒,起碼都分十年供,每年都只係600億,現時香港每年的工程開支都七百幾億啦!
若果再拖下拖下,拖多十年八載,等宗地開發晒先至話開始研究填海,到時計埋通漲,分分鐘多十倍呀!

引用:
原帖由 win^_^ 於 2021-9-15 15:28 發表

正式將香港完全劃中國入境內,取消一國兩制,
你先有資格講要求中央撥地方你用,深圳前海係
屬於境內,點解要犧牲內地人生活條件來比香港人用?,點講內地人先係一等中國公民,香港人最多係二等
香港人就是一群巨嬰

最緊要有地,幾多錢唔緊要,大不了就加稅
利申,我從來不用交稅

有錢起垃圾 冇錢派比市民 立即推出派錢比已打針市民,一針一萬鼓勵市民

東方一路以黎都極力反對明日大嶼,背後是否有利益衝突?

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表
政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
你在地球上生活都破壞緊生態環境啦。你唔用電架?你唔搭車?唔食肉?

支持明日大嶼!支持填海!

非常支持 住大住好推高出生率

明日大嶼,係一定要搞,而且要盡快,唔拖得,邊個反對,就睇吓可唔可以用國安法拉Q佢。

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表
政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
附件三收丁權未得

無底深潭的大貪工程
大家一定要同心堅決反對

東方極力反對,理由只係睇前期工程費用。唔通填出黎土地唔值錢?香港賣地無收入?

引用:

又話咁多萬人移卵咗民, 係咪可以唔攪慳番d錢

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-9-15 03:43 PM 發表
支持填海!
填完d地可以賣,使乜擔心果 6000億,況且又唔係一次比晒,起碼都分十年供,每年都只係600億,現時香港每年的工程開支都七百幾億啦!
若果再拖下拖下,拖多十年八載,等宗地開發晒先至話開始研究填海,到時計埋通漲,分分鐘多十倍呀!
香港公立醫院開支都每年5XX億啦屌

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]