• 瀏覽: 66,434
  • 回覆: 724
+7
引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表
政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
有人類既地方就會破壞生態
唔好比啲環保撚洗到腦
要諗既係預計要6000億既計劃剩係用庫房錢未必埋到單
除非公私營合作或者好似文中提及咁發債
起好個島 搞好啲配套其實收益可以好巨大
如果開放合作 肯定大把發展商鳩衝

引用:
原帖由 kamiry 於 2021-9-15 04:25 PM 發表
垃圾政府,
垃圾施政之如,

仲將之香港辛苦儲落既錢完全浪費。
錢係賺來用的,唔係用來儲,唔懂得運用金錢,才是最大的浪費

香港已經變色

引用:
原帖由 SunnyDay2017 於 2021-9-15 04:28 PM 發表
會有私人公司肯投資?真白痴
賺硬的生意,會無人投資?真白痴!

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-9-15 03:54 PM 發表
東方極力反對,理由只係睇前期工程費用。唔通填出黎土地唔值錢?香港賣地無收入?
萬一樓價大跌??地價還能維持?

引用:
原帖由 friendchanli 於 2021-9-15 04:16 PM 發表

公園要來休憩的,動不得,新界東北要保育更加不可動。
70%郊野公園,拿1/5出離發展,都還有60%面積

但整個土地供應大幾多??一點都不能動????

引用:
原帖由 airair08 於 2021-9-15 04:39 PM 發表

大陸人唔申請來香港味夠囉,香港環境咁差系要死落來
你嘰前一兩代都極可能係早期由大陸死落來的

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-9-15 04:42 PM 發表

唔使講到咁複雜,全世界有邊度填海係唔賺錢㗎?香港買地收入一定可以抵銷成本。
賺硬的生意

引用:
原帖由 九叔2005 於 2021-9-15 04:45 PM 發表

超支 係必然的
若無反對派議員,就少d機會超支

反對的只有3種人,一是地產發展商打手、二是擁有大量物業的投資者、三是白痴

直頭要支持到底啦,一直都係倒錢落海。的錢要比共九共富架嘛。

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-15 04:47 PM 發表

賣地可抵消?
香港地運已去,深圳正在漸漸吞食香港 , 明日大嶼有得住嘅時候 ,我應該身內地過日子
天真可以當飯食
一個地方的經濟發展係要睇競爭力,競爭力係要講求成本效益, 香港地少人多,地價樓價不斷暴升,競爭力不斷下跌,香港再唔展開結構性改革,仲唔加快融合國內發展,死路一條!逆水行舟、不進則退!深圳前海曾經是個極度荒蕪的地方,d地送都無人要,如今前海南山樓價已跟貼香港。

引用:
原帖由 阿努阿圖瓦圖 於 2021-9-15 04:49 PM 發表

屯門、沙田、將軍澳新市鎮,全部都係填海得來,配合政府發展交通網路,成為大型新市鎮。如果靠新界收地,過多30年都未必可以搞掂房屋問題…………
明日大嶼所供給的土地只夠幾十萬人口居住,只能滿足到二十年的人口自然增長人數,一個明日大嶼並不足夠解決土地及房屋短缺的問題,所以若明日大嶼不盡快落實,問題只會一年比一年嚴重。只要落實明日大嶼,某個程度亦可誘發發展商釋放手上囤積的土地。

成日話新加坡人人有公屋好,而家人地跟做啦又阿支阿左摩洛哥

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]