• 瀏覽: 2,919
  • 回覆: 41
本主題由 YanNessIsMe 於 2021-9-16 10:50 AM 關閉
引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-9-15 10:55 PM 發表

環球時報吾係官媒~
環球時報是人民日報社下轄報紙,人民日報社隸屬於中央黨委,人民日報是中國共產黨中央委員會的機關報,確實是官方媒體,只是不發什麼官方公告罷了。在中國大陸只有參考消息和環球時報可以刊登外媒報導

請參考以下經濟日報報導, 稱呼《環球時報》為"官媒"
環時:不能被福建局部疫情嚇住 現倡「就地過節」值得商榷
https://china.hket.com/article/3059045/環時:不能被福建局部疫情嚇住 現倡「就地過節」值得商榷?mtc=40001&srkw=

再唔信自己Google一下, 環球時報+官媒, 你會發現好多主流媒體稱呼《環球時報》為"官媒", 而且係極左!

熱賣及精選
引用:
原帖由 john117 於 2021-9-15 11:16 PM 發表

環球時報是人民日報社下轄報紙,人民日報社隸屬於中央黨委,人民日報是中國共產黨中央委員會的機關報,確實是官方媒體,只是不發什麼官方公告罷了。在中國大陸只有參考消息和環球時報可以刊登外媒報導

請參考以下經濟日報報導, 稱呼《環球時報》為"官媒"
環時:不能被福建局部疫情嚇住 現倡「就地過節」值得商榷
https://china.hket.com/article/3059045/環時:不能被福建局部疫情嚇住 現倡「就地過節」值得商榷?mtc=40001&srkw=
下轄就即係吾屬官煤~

人民日報或解放軍日報先有可信性。

呢個環球時報連大陸人都吾會信佢

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-9-15 11:28 PM 發表

下轄就即係吾屬官煤~

人民日報或解放軍日報先有可信性。

呢個環球時報連大陸人都吾會信佢
係囉, 你啱, 其他人都錯, OK!

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-9-15 12:56 PM 發表

呢頭打完電話 轉頭咁多小動作 點見
講一套做一套,中國人最討厭無信用嘅人

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
垃圾美狗唔好認輸

傾傾下拜登會唔會瞓着

引用:
原帖由 john117 於 2021-9-15 12:38 PM 發表

英國《金融時報》周三(15日)報道,美國總統拜登上周與中國國家主席習近平通電話時邀請對方舉行面對面峰會,未獲習近平同意,習近平堅持美國需軟化對華立場,白宮對此感失望。白宮未回應報道,白宮國家安全顧問沙利文則指內容不準確。

報道引述多名知情華府官員指,中美官員今年多次會面但進展甚微,拜登與習近平通電話是想測試北京是否願意認真與華府接觸,希望透過面對面峰會打破中美關係僵局。對話期間,習近平語 ...
緊唔制啦,點知拜山有無 Delta 㗎,一個唔該咪俾你行剌成功,返歸醫返好D痴呆症先啦!

怕你班美狗有病

引用:
原帖由 sprewell2222000 於 2021-9-15 02:49 PM 發表

習大大驚俾拜登教訓唔敢見  
又係肉酸既........拜登已經跪主動打電話.......
重要食檸檬.........聞到棺材香先黎呢d柒野

瞌睡喬

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]