• 瀏覽: 9,272
  • 回覆: 57
中半山老牌豪宅嘉慧園錄名人入市,土地註冊處資料顯示,嘉慧園C座低層單位,連一個車位,上月中旬以1.6億元成交,以單位實用面積3,335平方呎計,呎

董伯伯你都係首置,我點買樓呀

香港01全文:
中半山老牌豪宅嘉慧園錄名人入市,土地註冊處資料顯示,嘉慧園C座低層單位,連一個車位,上月中旬以1.6億元成交,以單位實用面積3,335平方呎計,呎價約為47,976元。新買家為前香港特首、現任全國政協副主席董建華。

董建華的發言人回覆《香港01》查詢時指,董建華於2021年8月購入嘉慧園的C2單位,該單位在董建華擔任特首時期,曾被政府租入以供特首之用。卸任特首後,董建華繼續租入該單位作私人用途。董建華近月得知該單位業主願意出售其物業,決定購入該單位。

是次入市董建華支付樓價4.25%的印花稅,即涉約680萬元稅項,意味是以首置身份入市。至於上址原業主早於1982年以約390萬元購入單位,持貨長達三十九年,現易手帳面獲利1.56億元,期內升值40倍。據了解,董建華家族早於70年代已透過公司名義,斥約47.68萬元購入嘉慧園D座低層單位,一直持有至今。而董建華1997年出任特首時,未有入住禮賓府,反而選擇繼續居住於嘉慧園,並由政府以月租12萬元租用毗連的C座低層單位予董建華居住,亦即是次購入之單位。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/地產樓市/676648/董建華1-6億首置購中半山嘉慧園-任特首後租住單位至今

引用:
原帖由 永治 於 2021-9-15 10:27 AM 發表
中半山老牌豪宅嘉慧園錄名人入市,土地註冊處資料顯示,嘉慧園C座低層單位,連一個車位,上月中旬以1.6億元成交,以單位實用面積3,335平方呎計,呎

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210914/514529705265729536038196.jpeg/ngiFiOcvkCkAluk3x27KdaFb_WQ1QKwra0qygGtKsoA

董 ...
董建華都入市,證明看好香港樓市..
地產版又要GOGOGO...

住咗咁耐都咁鐘情,應該好好住。

佢用公司名義可能持有好多物業,今次佢以自己名義買啫,唔好以為佢真係第一次買樓啦

用行動支持樓市。 

1.6億首置
真係唔夠你玩

嘉慧園罕有的優質物業!!!中半山黎講極少有!!!雖然樓齡有點舊但勝在有中半山少有的罕有的「奇則」而且交通方便!!! 我以前有個同事住果度!!!

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-9-15 10:30 AM 發表

董建華都入市,證明看好香港樓市..
地產版又要GOGOGO...
人地成幾佰億身家,就算貴買都完全唔係問題啦。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-9-15 10:32 AM 發表
住咗咁耐都咁鐘情,應該好好住。
講真有幾多人會想幾年搬一次屋丫,尤其是呢D有錢佬,屋企幾多野呀!就算唔使自己搬,pack野都煩啦

屋就無可能俾你搵到你100%想住,係住落有感情,就算唔係100%鐘意都唔會搬

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-9-15 10:40 AM 發表
佢用公司名義可能持有好多物業,今次佢以自己名義買啫,唔好以為佢真係第一次買樓啦
係囉,呢D有錢佬,70幾歲先第一次買樓?呃鬼咩!

應該成世人住家族物業多,都要試下買樓嘅樂趣。

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-9-15 10:49 AM 發表
嘉慧園罕有的優質物業!!!中半山黎講極少有!!!雖然樓齡有點舊但勝在有中半山少有的罕有的「奇則」而且交通方便!!! 我以前有個同事住果度!!!
點樣奇法?

原來有錢人之前都係租樓住

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-9-15 10:57 AM 發表

點樣奇法?
個則好大好四正!!!廚房仲大過我間屋!!!

引用:
原帖由 蔥上雲燒 於 2021-9-15 10:58 AM 發表
原來有錢人之前都係租樓住
jojo又贏

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]