• 瀏覽: 45,552
  • 回覆: 616
  • 追帖: 3
+38
台灣「BioNTech COVID-19疫苗校園接種作業」即將於23號開打,當地家長擔心罕見副作用「心肌炎」。ACIP召集人李秉穎近日在台灣疫情記者會提醒,若學生出現5種症狀,就要注意是否為心肌炎,在施打後的4周內,都要觀察身體狀況並及早就醫。

mRNA疫苗包括輝瑞、莫德納,美國發現,接種後會有心肌炎、核心包膜炎,與心臟肌肉發炎等等,會有疼痛狀況,如果心肌發炎嚴重的話,恐引起心臟衰竭。

李秉穎說,心肌炎是需要注意的嚴重不良反應,接種復必泰疫苗後的監測資料,主要發生在14天內,少數發生在2到4周之間,4周內都要注意相關症狀並及早就醫。但接種第一劑比較少有,第二劑發生率增加。
李秉穎指出,心肌炎發生比率,年輕男性比較多,尤其是30歲以下,而男性發生率高於女性甚多,大部分國家評估後,包括美國在內都認為雖然有心肌炎,但是整體臨床效益大於風險,要繼續接種,但28天內如果有心肌炎疑似症狀要立刻就醫。

大家打呢隻嘢真係要諗清諗楚

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/676512?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

識打, 一定係科興.

香港港英餘孽醫學專家話, 
復必泰很有效, 但英美、以色列的確診個案不斷上升; 
科興沒有效, 但智利和巴西個案不斷下降... 

坊間 C 奶醫學話, 復必泰有效唔代表唔中, 只係唔死, 
但英美的死亡個案與確診個案同步不斷上升, 
科興係中國野一定無效... 專家都係咁講.... 

呀,唔洗智利疫苗有用d定英國疫苗有用d

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-9-15 08:24 AM 發表
識打, 一定係科興.
好多18歲以下青少年都識打, 班磚家唔點頭, 識打都冇用

去政府醫院覆診, 個個醫生暗示只有復必泰是安全

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-9-15 08:24 AM 發表
識打, 一定係科興.
政治行先,打AZ都話冇問題。

點都好邟高端疫苗

何磚家話99%市民都適合打疫苗,最衰搵唔返段新聞,喺香港01嘅新聞……

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-9-15 08:24 發表
識打, 一定係科興.
台灣人,識打,一定打go 釘。

十九幾萬人打咗啦!有幾多人有事。

所以唔打針係最安全

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2021-9-15 11:25 AM 發表

台灣人,識打,一定打go 釘。
高端暫時已打死了12人, 並且死的都是三四十歲的壯年,而不是老年人。

黃樹娼:Shit

引用:
原帖由 silverseven 於 2021-9-15 10:02 AM 發表
去政府醫院覆診, 個個醫生暗示只有復必泰是安全
注射完去18樓就安全

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]