• 瀏覽: 45,597
  • 回覆: 4
  • 追帖: 3
+38
引用:
原帖由 我係掟磚廢青1號 於 2021-9-16 09:08 AM 發表

唔係喎!最近有2個70歲以上親戚打疫苗,瑪麗醫院醫生居然叫佢地打科興,話佢地有3高,科興好D。我聽左都唔相信,因為之前醫生一係唔建議打,一係就建議打復必泰
我去社區中心打,很多長者打科興,阿媽D太極朋友亦多數打科興。個個過完無事就勸我阿媽打。

引用:
原帖由 夢幻極光星 於 2021-9-16 09:17 AM 發表

突然間按停,估計係發現越來越多唔對路嘅野,打左嗰啲日後有後遺症誰人負責??😵
就係驚十年八年後出現後遺症。科興就用返舊技術,好似穩陣D。

引用:
原帖由 我係掟磚廢青1號 於 2021-9-19 09:11 AM 發表

我發覺近期政府醫院醫生多建議打科興,家庭醫生就建議打Biontech。

最近同老婆做體檢,嗰個有口音的醫生同我地講,科興反應細D, 而復必泰反應大D,有一半人發燒。特別係年青人,打復必泰反應大過年老長者好多,反之年老者就冇乜反應。但係科興對3高危險好多,如果有3高要食藥,千奇唔好打科興喎 佢話我老婆雖然冇3高,都係去中大醫院打復必泰啦,因為都唔係年青人,反應唔會太大,唔使怕, ...
我去到中心,個職員就話三高食緊藥控制到可以打。

我第一次打科興,一百人裏面都有一個話個心吾舒服,其他人坐完就走。

引用:
原帖由 我係掟磚廢青1號 於 2021-9-19 09:11 AM 發表

我發覺近期政府醫院醫生多建議打科興,家庭醫生就建議打Biontech。

最近同老婆做體檢,嗰個有口音的醫生同我地講,科興反應細D, 而復必泰反應大D,有一半人發燒。特別係年青人,打復必泰反應大過年老長者好多,反之年老者就冇乜反應。但係科興對3高危險好多,如果有3高要食藥,千奇唔好打科興喎 佢話我老婆雖然冇3高,都係去中大醫院打復必泰啦,因為都唔係年青人,反應唔會太大,唔使怕, ...
我個人吾㨂復必泰,一來驚反應大,二來驚五六年後副作用先出現,始終新技術。

引用:
原帖由 蕃茄傻仔湯 於 2021-9-19 01:10 PM 發表

唔使五六年,半年已經出左心肌炎
過多五六年都唔知有幾多未發現的問題
尤其是未生育的年輕人,你吾知會吾會之後影響基因,打左入身又攞吾出來。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]