• 瀏覽: 45,550
  • 回覆: 616
  • 追帖: 3
+38
白老鼠冇錢收。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-17 11:34 PM 發表

同#599一齊答,
我無責任去幫科興幫廣告呃人,
我只係講呢度唔會有人想面對嘅事實。

至於你講的,你係邊度知道15萬染疫者,7成係接種左疫苗?

睇吓我幅圖先好答.
你係抹黑嘅科興宣傳機器,仲幫佢賣廣告?

又話巴西棄用科興?
又有新單落,點算呀?

http://wap.br-cn.com/home/mainnews/20210916/174028.html

布坦坦研究所完成與巴西衛生部1億劑科興疫苗採購合同

來源:本站原創點擊:297

發布時間: 2021-09-16 07:56:32

【南美僑報網編譯鄒行9月16日報道】巴西聖保羅州(São Paulo)州長若昂·多利亞(João Doria)9月15日宣布,布坦坦研究所(Butantan)完成了與衛生部的第二份新冠疫苗採購合同,已交付完5400萬劑由布坦坦和北京科興中維(Sinovac)共同研發的Coronavac新冠疫苗。加上第一份合同中的4600萬劑,布坦坦共向衛生部交付了1億劑疫苗。

綜合巴西國家通訊社、聖保羅州政府官網報道,多利亞說:“今天,我們交付了一批由布坦坦生產的510萬劑疫苗,從而讓1億劑這種疫苗為巴西人接種。幾乎40%的巴西人都接種了Coronavac疫苗,包括我自己。”

唉!
有人仲為巴西棄用科興打緊飛機,點知未夠兩日就.....

我幫人兜下先
巴西係棄用made in China 嘅科興,不過要用 made in Brazil 嘅科興。

政治金句,never say never.
之前班狗吹呢個吾用,果個棄用,點知全部都仲用緊,仲要加碼

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-9-18 12:48 AM 發表

你係抹黑嘅科興宣傳機器,仲幫佢賣廣告?

又話巴西棄用科興?
又有新單落,點算呀?

http://wap.br-cn.com/home/mainnews/20210916/174028.html

布坦坦研究所完成與巴西衛生部1億劑科興疫苗採購合同

來源:本站原創點擊:297

發布時間: 2021-09-16 07:56:32

【南美僑報網編譯鄒行9月16日報道】巴西 ...
交完呢一張單咪唔再買!
你篇文講明係採購左一億劑。
「加上第一份合同中的4600萬劑,布坦坦共向衛生部交付了1億劑疫苗。」

(事實上,你篇文都無講交完呢5400萬劑之後,巴西會再採購。)
巴西原本想再採購多3000萬劑,
但而家已經無左下文,取消左。
履行番之前已經簽左的合同(即係而家呢5400萬劑)就完事。

當然你篇文重交代左科興賠償番早前唔合格嘅科興疫苗。

但最好笑係你見到交貨,就當係新合同
(似乎你當科興係超市,想買就買。)
重腦補埋之後會再有單!

同我之前貼文完全相符,

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/3058343/【第 3 劑加強針】巴西因成效問題停購科興  改用輝瑞新冠疫苗

https://ezone.ulifestyle.com.hk

巴西政府與當地負責製造科興疫苗的 Butantan Institute 研究所表示,巴西政府已停止額外採購科興疫苗的談判。巴西衛生部長 Marcelo Queiroga 上周在電視訪問中表示,巴西政府不再建議使用科興疫苗做為第三劑加強針,建議改打美國的輝瑞疫苗。

相關人員透露,Butantan Institute 研究所正在聖保羅郊區建造的工廠,預計這幾個月就會完工,原本打算用來生產中國疫苗並銷往南美洲,但因中國疫苗需求降低,目前已在尋找其他替代產品。

巴西原本採購一億劑科興疫苗幾乎已全數到貨,約 2/3 巴西人打了一劑科興,以及 1/3 多的人打了兩劑。巴西原本還要加購 3,000 萬劑中國疫苗,但如今官方證實已不再討論此採購案。製造科興疫苗的Butantan Institute 研究所指,中製疫苗採購案談判並無進展,也不會簽署任何協議。

https://www.thestandnews.com/international/a_巴西煞停購買更多科興疫苗-不推薦作為第-3-劑加強針
https://www.thestandnews.com

巴西截至目前所購買約 1 億劑科興疫苗幾乎都已交付,但巴西政府已因疫苗保護力數據不如預期,選擇停止繼續採購科興疫苗,轉向購買美國製的其他疫苗。

黃絲記住打!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-17 10:34 PM 發表

原來已經有報道講左,
呢一個case剛剛相反,係講緊疫苗有幾成功。
光顧果一個小鎮的人(普羅溫斯頓係一個畀人渡假的小鎮)9成接種疫苗,
如果無疫苗,專家估計會多5倍的人中招,

https://www.google.com.hk/amp/s/www.boston.com/news/coronavirus/2021/09/14/charlie-baker-provincetown-covid-outbreak-vaccines/?amp=1 ...
咁你係咪打算忽略呢一個事實先?

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-18 09:20 AM 發表

咁你係咪打算忽略呢一個事實先?
我點會忽略呢個事實?

事實就有過10000人係一個渡假小鎮渡假,
呢一萬人中有90%人(即係講緊9000人左右)係完全接種疫苗,
10%(即係1000人左右係未完全接種)
由於連日落雨,所以成個小鎮都迫哂係室內(如酒吧、餐廳、夜總會.…)中玩。

之後就爆疫,果9000已接種的人有6xx左右的人中招,
但果1000未接種疫苗的人就有2xx人中招,
即係無接種疫苗的人有2x%的人中招,
而接種疫苗的人就係中單位數。

傳染病專家重講如果無接種疫苗,會有多5倍的人中招!
完全係代表疫苗的保護力!

我點會忽略!

我反而怕你只見到「75%接種疫苗的人中招」
而忽略哂其他野!

大家唔好再同條白痴講咁多
CB仔眼盲心盲弱智仔,講極都係三幅屁,漠視佢算啦

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-9-16 08:36 PM 發表

我去社區中心打,很多長者打科興,阿媽D太極朋友亦多數打科興。個個過完無事就勸我阿媽打。
我發覺近期政府醫院醫生多建議打科興,家庭醫生就建議打Biontech。

最近同老婆做體檢,嗰個有口音的醫生同我地講,科興反應細D, 而復必泰反應大D,有一半人發燒。特別係年青人,打復必泰反應大過年老長者好多,反之年老者就冇乜反應。但係科興對3高危險好多,如果有3高要食藥,千奇唔好打科興喎 佢話我老婆雖然冇3高,都係去中大醫院打復必泰啦,因為都唔係年青人,反應唔會太大,唔使怕,另外佢系中大醫院駐診喎,有乜事,快人一步

引用:
原帖由 蕃茄傻仔湯 於 2021-9-18 09:48 AM 發表

大家唔好再同條白痴講咁多
CB仔眼盲心盲弱智仔,講極都係三幅屁,漠視佢算啦
你哋呢啲反中亂港梗係唔想同我講。

家下連解放軍都有份研究mRNA疫苗,
你居然間詆毀佢,
重唔係反中亂港?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-19 11:15 AM 發表

你哋呢啲反中亂港梗係唔想同我講。

家下連解放軍都有份研究mRNA疫苗,
你居然間詆毀佢,
重唔係反中亂港?
你講得啱

引用:
原帖由 我係掟磚廢青1號 於 2021-9-19 09:11 AM 發表

我發覺近期政府醫院醫生多建議打科興,家庭醫生就建議打Biontech。

最近同老婆做體檢,嗰個有口音的醫生同我地講,科興反應細D, 而復必泰反應大D,有一半人發燒。特別係年青人,打復必泰反應大過年老長者好多,反之年老者就冇乜反應。但係科興對3高危險好多,如果有3高要食藥,千奇唔好打科興喎 佢話我老婆雖然冇3高,都係去中大醫院打復必泰啦,因為都唔係年青人,反應唔會太大,唔使怕, ...
我去到中心,個職員就話三高食緊藥控制到可以打。

我第一次打科興,一百人裏面都有一個話個心吾舒服,其他人坐完就走。

引用:
原帖由 我係掟磚廢青1號 於 2021-9-19 09:11 AM 發表

最近同老婆做體檢,嗰個有口音的醫生同我地講,科興反應細D, 而復必泰反應大D,有一半人發燒。特別係年青人,打復必泰反應大過年老長者好多,反之年老者就冇乜反應。但係科興對3高危險好多,如果有3高要食藥,千奇唔好打科興喎 佢話我老婆雖然冇3高,都係去中大醫院打復必泰啦,因為都唔係年青人,反應唔會太大,唔使怕, ...
我個人吾㨂復必泰,一來驚反應大,二來驚五六年後副作用先出現,始終新技術。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-9-19 01:02 PM 發表

我個人吾㨂復必泰,一來驚反應大,二來驚五六年後副作用先出現,始終新技術。
唔使五六年,半年已經出左心肌炎
過多五六年都唔知有幾多未發現的問題

引用:
原帖由 蕃茄傻仔湯 於 2021-9-19 01:10 PM 發表

唔使五六年,半年已經出左心肌炎
過多五六年都唔知有幾多未發現的問題
尤其是未生育的年輕人,你吾知會吾會之後影響基因,打左入身又攞吾出來。

引用:
原帖由 香港邊緣的救星 於 2021-9-17 06:19 PM 發表

咁點解葉留第3⃣️針要打復必泰,吾打科興
如果你知道點解阿爺當年挖返一個講左自己唔參選O既林鄭做特首,
都唔俾葉劉做特首,
你就會知道點解葉劉今日會表演打復必泰...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]