• 瀏覽: 45,546
  • 回覆: 616
  • 追帖: 3
+38
引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-9-17 10:08 PM 發表

你話根據呢啲新聞,話科興無效呀?
仲吾係入科興數?

做人就要光明磊落,吾得出就怕認。
我都話我係講緊使用國對科興的態度,
至於使用國點解會咁對科興,
唔關我事。

至於你單新聞,我想知多啲資料,
果一個活動的參加者,有幾多人,有幾多打左兩針疫苗?
因為美國民間係有自己嘅隔離措施,
例如絕對有權「只招待完全接種疫苗者」
所以唔一定係跟人口比例一半一半。

例如:有10萬人參加,99%(即99000人)係接種哂兩劑,
1%係無接種,
你個數字就已經係講緊兩件事。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-17 10:20 PM 發表

唔關我事。

例如:有10萬人參加,99%(即99000人)係接種哂兩劑,
1%係無接種,
樓上貼文已經好清晰
882 cases which 3/4 of them have 2 doses. Do the maths

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-17 10:20 PM 發表

唔關我事。

1%係無接種,
咁大個男人吾好口是心非,
要黑科興全版就剩你一個不遺餘力。其他最多都係up一兩句。
人在做,天在看。

疫苗係民生必須品,自己國家有就一定要支持,靠外國就到你有須要時,隨時可以斷你貨。到時幾好嘅藥都吾關你事。
如果韓國人似你,韓國電子產品就無今日成就。所以我欣賞韓國人有骨氣,對國家忠心。

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-17 10:28 PM 發表

樓上貼文已經好清晰
882 cases which 3/4 of them have 2 doses. Do the maths
原來已經有報道講左,
呢一個case剛剛相反,係講緊疫苗有幾成功。
光顧果一個小鎮的人(普羅溫斯頓係一個畀人渡假的小鎮)9成接種疫苗,
如果無疫苗,專家估計會多5倍的人中招,

https://www.google.com.hk/amp/s/www.boston.com/news/coronavirus/2021/09/14/charlie-baker-provincetown-covid-outbreak-vaccines/?amp=1

............
According to a Centers for Disease Control and Prevention study that led the agency to change its face covering guidelines, roughly three quarters of the cases associated with the outbreak were among vaccinated individuals in a town where over 90 percent of the people were estimated to have gotten the vaccine.

“Ultimately, the cluster was deemed to be north of 1000 cases,” Baker said Tuesday. And this led to some real headlines across the country and in this region that said, you know, ‘OMG, you know, all these people went to this big weekend in Provincetown and they were all vaccinated and there were a lot of cases that came out of it. And frankly, a lot of people interpreted that as the vaccines don’t work.

“But the story is actually a lot different than that,” he added.

While the outbreak demonstrated that even fully vaccinated individuals could transmit the delta variant, it also showed how effective the vaccines were at preventing spread and, especially, serious illness due to COVID-19.

Baker noted that some infectious disease experts have estimated that the outbreak would have been roughly five times larger if no one was vaccinated. Additionally, there were only seven hospitalizations connected to the outbreak, as well as one death among an elderly man who was immunocompromised.

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-17 10:34 PM 發表

原來已經有報道講左,
呢一個case剛剛相反,係講緊疫苗有幾成功。
光顧果一個小鎮的人(普羅溫斯頓係一個畀人渡假的小鎮)9成接種疫苗,
如果無疫苗,專家估計會多5倍的人中招,

https://www.google.com.hk ...
係囉,用你嘅邏輯,套上巴西,印尼,智利身上。
如果之前無科興,可能死多一百幾十萬人。

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-9-17 10:37 PM 發表

係囉,用你嘅邏輯,套上巴西,印尼,智利身上。
如果之前無科興,可能死多一百幾十萬人。
又要重申一次:

唔係我入科興數,
而係啲使用國入科興數,
智利雖然畀6歲以上的人用科興,但就要用歐美疫苗打第三針,
巴西直情捨棄科興,
印尼醫護要用莫德納打第三針..........,根本唔關我事!
我只係講一個殘酷現實畀你聽。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-17 10:39 PM 發表

又要重申一次:

唔係我入科興數,
而係啲使用國入科興數,
巴西直情捨棄科興,
印尼醫護要用莫德納打第三針..........,根本唔關我事!
你啱,巴西,智利,印尼都係世界最發達國家,緊係要學習啦!美國、中國完全冇得比啦!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-17 10:39 PM 發表

又要重申一次:

唔係我入科興數,
而係啲使用國入科興數,
巴西直情捨棄科興,
咪係黑科興嘅宣傳機器。
你重申幾多次都無用,相信瀏覽者已懂得判斷。

引用:
原帖由 公園長長採購 於 2021-9-17 10:44 PM 發表

你啱,巴西,智利,印尼都係世界最發達國家,緊係要學習啦!美國、中國完全冇得比啦!
我提佢哋,無他,只因為都係科興使用國!

你都可以搵用歐美疫苗的國家捨棄歐美疫苗的例子。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-17 10:59 PM 發表

我只信數據,唔似啲白痴仔只信政棍

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-17 10:59 PM 發表

最難得你不遺餘力幫人宣傳。
吾知就以為你幫人賣藥。

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-9-17 10:59 PM 發表

咪係黑科興嘅宣傳機器。
你重申幾多次都無用,相信瀏覽者已懂得判斷。
睇完你呢兩個貼, 再睇埋我後面條link
人哋唔難睇到你係信口雌黃,

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30167223&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

引用:

又要重申一次:

唔係我入科興數,
而係啲使用國入科興數,
巴西直情捨棄科興,
你問自己,呢種偏向報道,你重覆左幾多次?目的何在?每次有討論,你就蝶蝶不休,如數家珍,驚死對方睇吾到。祇要有有利科興數據,你避而不談,甚至扭曲事實。

睇返數據,無論外國用吾用,科興已經有交代,對得佢地住。最須要打疫苗時,bnt 交吾到貨,講乜都無用。
民生物資,我身為中國人一定支持國產。你呢?如果俾西方主宰疫苗,對你有咩好處?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-17 11:08 PM 發表

睇完你呢兩個貼, 再睇埋我後面條link
人哋唔難睇到你係信口雌黃,

係呀!
我用返你嘅方法同你討論啫,有咩問題呀?

我段新聞是否事實?我用呢個case 推斷上去,合情合理喎。

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-9-17 11:17 PM 發表

你問自己,呢種偏向報道,你重覆左幾多次?目的何在?每次有討論,你就蝶蝶不休,如數家珍,驚死對方睇吾到。祇要有有利科興數據,你避而不談,甚至扭曲事實。

睇返數據,無論外國用吾用,科興已經有交代,對得佢地住。最須要打疫苗時,bnt 交吾到貨,講乜都無用。
民生物資,我身為中國人一定支持國產。你呢?如果俾西方主宰疫苗,對你有咩好處?
同#599一齊答,
我無責任去幫科興幫廣告呃人,
我只係講呢度唔會有人想面對嘅事實。

至於你講的,你係邊度知道15萬染疫者,7成係接種左疫苗?

睇吓我幅圖先好答.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]