• 瀏覽: 34,698
  • 回覆: 403
+16
引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2021-9-17 07:12 PM 發表
異國人去到外國長居淒涼唔淒涼睇自身條件
大把錢去到買洋房揸老鼠香港仲有樓收租可以哂命
但十年朋友一生親朋一朝散都係代價
有多少錢中年去想揾份體面多少嘅工但揾極都無人請,淒唔淒涼?
什麼碩士經理去到做粗工揾到兩餐,淒唔淒涼?
語言不通去邊畀人窒淒唔淒涼?
我有個朋友移民美國幾年,喺香港係工程師,月入十萬八萬
今時今日喺間唐人開肉舖做肉枱,做足三年先有機會做阿頭
為人開達,講開,話點會 ...
去外國仲要去打工就一定係淒涼 地位等 於香港d菲傭咁

係香港就歧視d新移民 而家就衝去外國做新移民 別人眼中的煌蟲 都幾折墮

引用:
原帖由 bwah 於 2021-9-17 08:49 PM 發表

去外國仲要去打工就一定係淒涼 地位等 於香港d菲傭咁
特別係嗰啲四十歲以上仲要係家庭支柱嘅
文化融入唔容易,生活習慣有一定模式,適應能力抗拒,面子放低成本高
但係唔做又唔得,心理心理壓力大
就算唔淒涼都生命無哂目標,為生存日夜幹活,就此一生

引用:
原帖由 高佬中坑 於 2021-9-15 06:28 AM 發表

緊係唔淒涼啦!仲好好好添!黃屍曱甴快啲跟住過去啦!仲等乜七?
希望吳志森盡快死於英國肺炎。

引用:
原帖由 acbb444 於 2021-9-18 07:42 AM 發表

明白晒,你嘅意思即係話,就算你年年俾人割韭菜,你都寧願選擇留係中國香港奶共,繼續淒涼,都唔學人妖森走去奶英,果然身體最誠實

777 比我更醒目, 丈夫及其兒子皆有英國護照, 沒有留港效忠祖國, 也沒有宣誓效忠祖國

自己卻宣誓效忠祖國, 但四十多萬的月薪, 卻沒有響應第三次分配, 捐部份錢財給國家

叫人宣誓效忠祖國, 但佢仍然保留:一個家庭、兩個國藉的制度, 令香港人很傷感 真淒涼啊

講乜都好啦! 臨老過唔到世, 準備客死異鄉啦!

一定要客死異鄉

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-9-19 07:20 PM 發表
一定要客死異鄉
一定好過活在本鄉,一旦被割韭菜,割完一無所有,而且成為空中飛人!

死因被判斷為 "無可疑" 真係淒涼

引用:
原帖由 二等公園 於 2021-9-20 09:10 PM 發表

一定好過活在本鄉,一旦被割韭菜,割完一無所有,而且成為空中飛人!

死因被判斷為 "無可疑" 真係淒涼
係架,你走咗未?🤣

有人對號入座

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]