• 瀏覽: 59,902
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
+6
「你問我愛你有幾分,我愛你有幾分。」在台灣留學的梁銘皓(22歲)今年初騎電單車與泥頭車相撞,腦部重創,在死亡邊緣掙扎。礙於疫情,父母抵台後仍要接受21天隔離,其間梁媽媽透過視像電話,看着插住喉管、意識不清的兒子,希望透過歌聲「喚醒」他。銘皓目前仍然半昏迷,但在媽媽的日夜陪伴及其堅強意志力下,漸有起色,令爸爸滿懷希望,盼子早日歸港及接受更好的治療。

梁爸爸至今耗費逾30萬港元,然而要打一場長遠的「仗」,傾盡所有亦未必足夠,但他仍十分堅定:「我一定唔會放棄佢,佢係我個仔!」

22歲的銘皓與父母及細兩歲胞弟居於東涌,他個性謹慎、成熟,因為對農業耕種充滿興趣,數年前到台灣求學,升讀國立嘉義大學農藝學系,意外前為二年級學生,目前休學。

真係去台灣讀料理農務???

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/676090/22歲港生台灣留學遇車禍-腦部重創需開腦-母留台照料父回港求援

https://www.hk01.com/突發/676180/港生台灣揸電單車載友-撞泥頭車重創-頭盔cam揭地盤路口無指示

台灣渣電單車, 已發生好多意外, 死過好多, 渣電單車前, 諗清諗楚!

引用:
原帖由 我是米開朗基羅 於 2021-9-15 08:58 AM 發表

黃c
看到01特登幫佢地張打卡照漂白

又咁啱佢在台讀緊料理農務第二年

引用:
原帖由 火爆判官 於 2021-9-15 10:52 AM 發表

呆灣賠償只適用於強姦犯
旨意台灣會賠??

分分鐘蝕埋對角膜俾台灣呀,

https://www.cna.com.tw/news/firstnews/202104100133.aspx

https://www.cna.com.tw/news/ahel/202007140092.aspx

原來台灣死咗好多件留學生,鬼島黎架

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2021-9-15 12:51 PM 發表

灣灣呃班黃人細路過去,搶器官?!
留學生咁多在台被車死,唔對路喎!

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-15 03:35 PM 發表
做車房整車先好搵。我屋企D搵食車,每個月俾車房佬屈錢,一架要一萬維修,係租金收入一半有多。
又係喎,開車房應該好好揾,我見而家不少工廠區街鋪改了做車房,說明揾得到食喎!

引用:
原帖由 kuochung 於 2021-9-15 05:28 PM 發表

看完段片,第一佢速度唔似得50公里咁少喎,見D環境向後郁得都好快吓,架泥頭車又真係轉緊出去喎,係十字路口轉同車場出來轉應該話係邊度轉唔係重點,係交通指示燈位真係唔多見先真,而雖然某程度上其實似係港青撞落人地架車度,但地盤出車無安全措施又真係有得同法官打吓,但講真港青自己責任都好大,如果唔太快同有留意週邊環境,無咁易出事,咁當然都係事後孔明啦,都係果句大家尤其是外地揸車要小心了:smile_13 ...
應check下這港青有冇電單車牌,冇就食晒!

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-9-15 03:56 PM 發表
唔係黑心, 但呢D情況救返都係得返個殼.......... 唔會好返的了, 唉

--------

根據診斷證明書,銘皓顱骨骨折合併顱內出血,左側股骨骨折。他於1月28日送院搶救,其後轉入加護病房,於同日左股骨外固定手術,翌日執行顱骨切除手術。手術後,老師拍下照片予梁爸爸交代進展,他首度看到兒子的情況:「我感覺佢好蒼白,冇反應,成個人就好似同一個死咗嘅人冇乜分別,嗰一刻我又有少少慶幸可以 ...
唔係喎,見佢個狀態仲好勇武下喎,

應該康復後仲可以參與抗爭喎!應該冇事掛

附件

Screenshot_20210915-174745_Chrome.jpg(167.38 KB)

Screenshot_20210915-174828_Chrome.jpg(187.57 KB)

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-9-15 06:48 PM 發表

香港己冇農業,佢走去台灣讀農務,表明係將會去台灣定居及就業,成為100%台灣人
但當出意外,考慮到若返香港就醫有著數,又立即變返香港人
過去多年,由香港移民外地的人口數以百萬計,特區政府有財力照顧咁多外國人的福利咩?

好高機會係著草去嗰邊居留嗰隻喎

引用:
原帖由 八寶拳王夫妻檔 於 2021-9-15 09:45 PM 發表

有冇咁誇啊?
台灣的車禍死了多人, 當中仲有歌星定明星在其, 恐怖!

引用:
原帖由 陳主任 於 2021-9-15 10:00 PM 發表

點解唔揾老蕭同抽生幫手?🤔
燒藥丸應該幫拖啦,佢黃人錢應賺唔少!係時獲利回吐俾手足啦!

引用:
原帖由 出入巧西瓜 於 2021-9-15 10:36 PM 發表
有需要幫忙,都應該要去幫,不應該分顏色,祝早日康復。
如果係黃的話, 又攪眾籌??要諗清楚

引用:
原帖由 reasai 於 2021-9-16 08:38 AM 發表
台灣車禍爆腦都好平常
台灣省政府又真係通佢係正常事,所以咁多年都死了不少人在車禍之中,當中不乏留學生,有幾個死咗仲要送埋器官俾台灣

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-9-16 12:28 AM 發表

台灣無第三者保險??
在台灣強制保險原來只包自炒

第三者保險原來係隨意

https://www.lohastw.net/blog-193-56.html

呢次有冇賠償耐人尋味囉

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-9-16 12:28 AM 發表

台灣無第三者保險??
看到有以下報導!

梁爸爸在徵詢律師意見後,目前控告涉事泥頭車司機,訴訟於兩個月前展開,相信最快在年尾才有結果。倘能獲得賠償,可用作日後醫療開支,
咁即係唔洗眾囚啦!唔洗擔心啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]