• 瀏覽: 31,356
  • 回覆: 161
+7
國產大飛機C919的動態備受外界關注,2021年將是關鍵的一年,今年不僅會交付首架飛機,還會取得適航證。自從2年前試飛開始之後,C919大飛機即將進入

唔知大灣區航空會唔會有得試搭呢架飛機哩?

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/676 ... utm_medium=referral

Bravo...波音可以收皮了, 中國不斷向高價值產業蠶食, 老美遲下真係連屎都沒得吃了

歐美一直想辦法封殺,變數還是很多,好彩中國行上大運,好多麻煩事都因局勢變異而化解,希望C919只是起步,未來有更多民航工具順利起航。

引用:
原帖由 u23dom 於 2021-9-14 08:23 PM 發表
Bravo...波音可以收皮了, 中國不斷向高價值產業蠶食, 老美遲下真係連屎都沒得吃了
大部份核心組件,也是外國貨
特別是引擎
都是那句
中國工業雖好廣泛,基礎也不差
問題還是關鍵核心技術,沒有掌握到

沒有掌握到關鍵核心技術
最多也只是另一個華為
人地封殺,你差不多要收檔

引用:
原帖由 u23dom 於 2021-9-14 08:23 PM 發表
佢自己搞死自己先啫

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-14 08:37 PM 發表

特別是引擎
都是那句
WS20 CJ1000

咁咪要搵成龍做代言,國際巨星

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-14 08:37 PM 發表

特別是引擎
都是那句
阿爺備用方案:

中國航發「長江」CJ-1000A是一款由中華人民共和國自主研發的高涵道比渦扇噴氣式發動機,現正由中國航空發動機集團試製並測試中,將來用於中國商飛C919之上。 

畀美西用「適航證」卡左N年 

C919喎!
依家先開始量產咋咩?
好似已經聽講咗好多年
仲以為一早已經開始量產咗添!

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-14 09:14 PM 發表
C919喎!
依家先開始量產咋咩?
好似已經聽講咗好多年
仲以為一早已經開始量產咗添!
算柒數啦你,一早叫鳩佐你多D睇新聞,唔好掛鳩住打飛機,又唔聽

無論那間飛機廠出的飛機,一定會有意外的,只看死亡多寡

好想試下坐👍

引用:
原帖由 mib04 於 2021-9-14 09:21 PM 發表
無論那間飛機廠出的飛機,一定會有意外的,只看死亡多寡
那中國這台飛機,應該更嚴謹,把外國貨比下去

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]