• 瀏覽: 16,401
  • 回覆: 161
  • 追帖: 1
支持國產飛機

熱賣及精選
引用:
原帖由 k1l 於 2021-9-14 11:22 PM 發表

私奶運奶用英文講出來有D好笑
可以讀絲拉拉天,順口好多

引用:
原帖由 無盡奔馳的烈車 於 2021-9-15 12:36 AM 發表

歐美飛機製造商由賣飛機變成賣引擎,遲啲唔知有咩可以攞嚟賣
可以大量供應全球一樓一鳯市場

引用:
原帖由 dooropener 於 2021-9-15 02:50 AM 發表

其他飛機咪一樣

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-9-14 09:39 PM 發表

北斗衛星就是在別人封殺中創造出來.

(美國也沒有掌握到最先進光刻機技術.)
世界上沒有一個國家飛機零件全部靠自己
連35都有零件是中國生產

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-9-15 04:10 AM 發表

咁就唔好封殺了. 俾中國繼續造. 別怕.
去看看波音空客有幾多是自己生產的
再去看看蘋果手機又有多少是自己生產的
連屏幕都不是蘋果自己的

引用:
原帖由 dooropener 於 2021-9-15 02:50 AM 發表

大佬有點常識
去看看蘋果手機有多少是蘋果公司生產的吧
傻逼

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-9-14 09:39 PM 發表

北斗衛星就是在別人封殺中創造出來.

(美國也沒有掌握到最先進光刻機技術.)
……

附件

F270A2D9-55A4-485F-94E4-F7E34FFBA914.jpeg(93.73 KB)

2021-9-15 07:28 AM

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-9-15 07:19 AM 發表

其他飛機咪一樣
……世界沒有一家商用飛機全部都是國產

附件

A3CC5FD9-0C40-492B-8B43-9D8F2343929A.jpeg(93.73 KB)

2021-9-15 07:29 AM

希望唔會好似恆馳咁啦🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 赤共 於 2021-9-15 12:42 AM 發表

大陸一向都係咁樣認屎認屁扮勁,吹到世界第一,好似華為咁樣又話五G稱霸世界點知連晶片都製造唔到出嚟要用返4G咁失敗冇美國買嘢引擎俾你哋做條毛咩仲唔快啲感謝美國施捨你個第三世界買引擎俾你
中國世界第一,大把樣比曱甴睇啦,睇下尾割狗日日吠要制裁我國就知我國幾勁啦。十四仡人於美國肺炎肆虐中到今天只有6千人不幸走左,但曱甴主子美國就死左66萬隻尾割狗,而確診就四千萬,而且越來越多。又睇下歐美日等等國家,佢地一星期吾用中國制造嘅野就活不下去。又睇下美國,如果吾用華為提供嘅電訊設備,佢地好多地方重差過非洲荒野。曱甴,早抖啦

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-14 08:37 PM 發表

大部份核心組件,也是外國貨
特別是引擎
都是那句
中國工業雖好廣泛,基礎也不差
問題還是關鍵核心技術,沒有掌握到
C919全機連引擎就是第一部由中國100%自行研發的產品

引用:
原帖由 赤共 於 2021-9-15 12:42 AM 發表

大陸一向都係咁樣認屎認屁扮勁,吹到世界第一,好似華為咁樣又話五G稱霸世界點知連晶片都製造唔到出嚟要用返4G咁失敗冇美國買嘢引擎俾你哋做條毛咩仲唔快啲感謝美國施捨你個第三世界買引擎俾你
曱甴,有冇眼睇架?屎眼就有

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2021-9-15 05:51 AM 發表

呢個反而容易解決喎,最多唔飛西方,東半球已經夠玩了😜
例如賣比고려항공,波斯呢D被米帝製裁國家

C919 攞嚟代替 波音737?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]