• 瀏覽: 16,754
  • 回覆: 161
  • 追帖: 1
國內內陸用先,跟住到長途機

熱賣及精選
引用:
原帖由 owen11223344 於 2021-9-14 09:16 PM 發表

算柒數啦你,一早叫鳩佐你多D睇新聞,唔好掛鳩住打飛機,又唔聽
師兄講得太直接,不過又講得太對了

引用:
原帖由 niceowlowl 於 2021-9-14 10:50 PM 發表

坐下好,唔好飛
🤣🤣🤣

引用:
原帖由 lmichael 於 2021-9-14 10:57 PM 發表

首先,習近平應該用佢來做中國空軍一號,咁榮耀既事,一定要做第一個乘客。
美國佬話737Max係好嘢,咁榮耀既事,又唔見佢換。。

太空站都做到,做飛機小兒科啦,又唔係咩新發明

引用:
原帖由 .自脫胸圍屈非禮 於 2021-9-14 08:57 PM 發表

阿爺備用方案:

中國航發「長江」CJ-1000A是一款由中華人民共和國自主研發的高涵道比渦扇噴氣式發動機,現正由中國航空發動機集團試製並測試中,將來用於中國商飛C919之上。 
一日未投產,聽住先,唔好太大期待。
大陸WS 不停跳票

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-14 08:39 PM 發表

沒有掌握到關鍵核心技術
最多也只是另一個華為
人地封殺,你差不多要收檔
沒有掌握到關鍵技術,難道就要放棄嗎?別人起步比你早,你就要放棄?別人比你強大就要放棄抵抗?
朋友,你太不了解共產黨了,也不了解中國人的精神!我國是務實的,發展都是按部就班的,當年窮的連飯都吃不飽,根本不可能投資研發生活用品中的高科技。還有,現在中國每年可以培養出近千萬名工程師,所以解決某些核心技術只是時間的問題

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-14 08:37 PM 發表

大部份核心組件,也是外國貨
特別是引擎
都是那句
中國工業雖好廣泛,基礎也不差
問題還是關鍵核心技術,沒有掌握到
中國早已自研發好飛機引擎.

歐美飛機製造商由賣飛機變成賣引擎,遲啲唔知有咩可以攞嚟賣

呢次波音慘了

引用:
原帖由 .自脫胸圍屈非禮 於 2021-9-14 08:57 PM 發表

阿爺備用方案:

中國航發「長江」CJ-1000A是一款由中華人民共和國自主研發的高涵道比渦扇噴氣式發動機,現正由中國航空發動機集團試製並測試中,將來用於中國商飛C919之上。 
原來長江2000都已經試車。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-14 08:37 PM 發表

大部份核心組件,也是外國貨
特別是引擎
都是那句
中國工業雖好廣泛,基礎也不差
問題還是關鍵核心技術,沒有掌握到
為咗換歐美國家的適航證,冇辦法,當年空客同波音係天津同廈門起工廠一樣道理

大陸一向都係咁樣認屎認屁扮勁,吹到世界第一,好似華為咁樣又話五G稱霸世界點知連晶片都製造唔到出嚟要用返4G咁失敗冇美國買嘢引擎俾你哋做條毛咩仲唔快啲感謝美國施捨你個第三世界買引擎俾你

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-9-14 08:32 PM 發表

歐美一直想辦法封殺,變數還是很多,好彩中國行上大運,好多麻煩事都因局勢變異而化解,希望C919只是起步,未來有更多民航工具順利起航。
冇野阻得到中國  十年內中國經濟體超越美國成為世界第一

中國真係無乜做唔到

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]