• 瀏覽: 6,286
  • 回覆: 16
行政長官林鄭月娥出席行政會議前表示,全運會明天在陝西省西安市開幕,港台獲中央廣播電視總台授權免費轉播賽事,惟記者會大型螢幕將「中華人民共和國」寫成「中國人民共和國」。
行政長官辦公...

向邊個致歉呀?唔係辱華咩?有冇犯國安法呢?

新聞來源連結:
https://www2.hkej.com/instantnews/current/article/2912855/林鄭記招現「中國人民共和國」特首辦致歉

引用:
原帖由 超靚仔20 於 2021-9-14 05:06 PM 發表
行政長官林鄭月娥出席行政會議前表示,全運會明天在陝西省西安市開幕,港台獲中央廣播電視總台授權免費轉播賽事,惟記者會大型螢幕將「中華人民共和國」寫成「中國人民共和國」。
行政長官辦公...https://static.hkej.com/hkej/images/2021/09/14/2912855_0e46a42166366bbacb817c9e11be0d38.jpg

向 ...
究竟呢啲背景係外判的定係自家整的?

致你個林老太(即林鄭老母)啦!

689 強 勢

I'll be Back

無可能錯的都會錯的話, 說明是有人明顯有心

公務員中文程度要求丙級或以上,無可能犯呢種錯誤,故意居多。

國安法有法可治公開羞辱國家嘅所有行為。林鄭不得手軟,必須追究到底及公開整件事

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-9-15 12:19 AM 發表
侮辱國家的名字,犯法了
中國代中華怎辱國?
最多係抄尤(整嗰個)

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-15 02:39 AM 發表
無可能錯的都會錯的話, 說明是有人明顯有心
你意思林鄭有心辱華?

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2021-9-15 04:11 AM 發表
公務員中文程度要求丙級或以上,無可能犯呢種錯誤,故意居多。
中文字無錯

引用:
原帖由 門外捉鳳凰 於 2021-9-15 06:21 AM 發表
國安法有法可治公開羞辱國家嘅所有行為。林鄭不得手軟,必須追究到底及公開整件事
係,中央需要追究林鄭,唔係個個城市都可以同樣錯

引用:
原帖由 zeromus 於 2021-9-15 10:18 AM 發表

中文字無錯
香港中文試卷絕對唔會只考你有無錯字。

又如何,又皇帝唔急小粉監急

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]