• 瀏覽: 1,203
  • 回覆: 15
第十四屆全運會明日(15日)在陝西省西安市開幕,特首林鄭月娥今早(14日)出席行政會議前表示,香港電台將獲中央廣播電視總台授權,由明日起至本月27日轉播賽事,包括開幕禮及閉幕禮。

林鄭月娥在政府總部舉行記者會,公布有關措施,但身後的大螢幕竟將中華人民共和國第十四屆運動會,寫成「中國人民共和國」。特首辦回覆《香港01》查詢時表示,對該錯誤深表歉意,會採取措施防止出現同類情況。

自己國家叫乜名都未知,就支幾百萬年薪!香港末路!

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/政情/676473/林鄭記招螢幕竟現-中國人民共和國-特首辦致歉-防止再出現

引用:
原帖由 古花花盡頭 於 2021-9-14 02:59 PM 發表
第十四屆全運會明日(15日)在陝西省西安市開幕,特首林鄭月娥今早(14日)出席行政會議前表示,香港電台將獲中央廣播電視總台授權,由明日起至本月27日轉播賽事,包括開幕禮及閉幕禮。

林鄭月娥在政府總部舉行記者會,公布有關措施,但身後的大螢幕竟將中華人民共和國第十四屆運動會,寫成「中國人民共和國」。特首辦回覆《香港01》查詢時表示,對該錯誤深表歉意,會採取措施防止出現同類情況。

https://cdn.hk01.com/di/media/im ... CPK9Rhym6VcpqulXKao ...
唔係低級錯誤,簡直係低能弱智腦障級錯誤,雞乸咁大隻字,仲要係國名,呢班官員不管高級低級,總有一個睇到啩? 高薪養廢柴,炒晒佢就啱

好大機會有人玩嘢

引用:
原帖由 123火車頭 於 2021-9-14 03:08 PM 發表
好大機會有人玩嘢
次次讓嗰班黃人講事

我絕對有理由懷疑其對中國的忠誠度。 

引用:
原帖由 123火車頭 於 2021-9-14 03:08 PM 發表
好大機會有人玩嘢
非也.......主要是教育不到位............!!
一字之差.........意義差距很大.......!!

中華人民共和國......(正)..........是一個大民族的共和.......!!
中國人民共和國......(錯)..........意思就是一個西方的聯邦國家形式....!!

引用:
原帖由 剎華 於 2021-9-14 03:15 PM 發表
我絕對有理由懷疑其對中國的忠誠度。 
人家都未必可以連任..............什麼忠誠度根本不在乎.....!!
由她阻擋反外國制裁法開始.........她的連任就不穩妥....!!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-9-14 03:15 PM 發表

非也.......主要是教育不到位............!!
一字之差.........意義差距很大.......!!

中華人民共和國......(正)..........是一個大民族的共和.......!!
中國人民共和國......(錯)..........意思就是一個西方的聯邦國家形式....!!
你噉解就係呢班官員教育唔夠咩

引用:
原帖由 古花花盡頭 於 2021-9-14 02:59 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210914/514450624662736896085961.jpeg/S6pzM9gzTzg3Eo5b356P7pfGCPK9Rhym6VcpqulXKao ...

呢件事無人問責,我真係DKLM林鄭政府!
如果出面大公司出呢D錯?第二日唔使返工啦!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-9-18 05:56 PM 發表
呢件事無人問責,我真係DKLM林鄭政府!
如果出面大公司出呢D錯?第二日唔使返工啦!
按駱主任講:無承擔就起身啦🤔🤔

低級錯誤,香港啲公務員人工高,福利好,做錯事唔洗負責,唔怕炒魷,世界筍工

引用:
原帖由 古花花盡頭 於 2021-9-14 03:27 PM 發表

你噉解就係呢班官員教育唔夠咩
明眼人都知咁改係咩意思啦, 有心人想表白飛走某黨的中國人國家嘛

意思昭然若揭,

政府應交人出來, 人頭落地啦!

引用:
原帖由 kkchan905 於 2021-9-18 06:13 PM 發表
低級錯誤,香港啲公務員人工高,福利好,做錯事唔洗負責,唔怕炒魷,世界筍工
根本就係有心玩嘢

不嬲林鄭的表現都係陽奉陰違. 其實不難明解這次事件!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]