• 瀏覽: 35,408
  • 回覆: 102
+3
精彩過狗血劇集

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2021-9-14 09:39 AM 發表
其實唔難查,從黃人律師入手就得
警方日前採取代號「秉信」行動,大破律師涉騙集團,拘捕集團主腦及骨幹成員等十二男女,包括綽號「熊貓大狀」的蕭震然、「玉女律師」衛珮璇、事務律師林欣芳及前律師岑奕俊等,並通緝最少四名在逃人士。
該騙樓集團最少有十七名成員,大約在去年五月起已運作十五個月,期間透過冒充八名業主將其物業抵押套現或轉售,甚至企圖詐騙市建局的重建賠償,涉及金額超過六千萬元。
本刊追查發現,涉案單位最少四名業主早已離世,連串「死人賣樓」更加案中有案,有「假業主」犯案後自殺身亡,死前更留言是遭正被通緝的涉案師爺所害。此外,被捕大狀獲准保釋後高調反稱自己是苦主。不過本刊亦發現,有人全資擁有的財務公司,曾向「假業主」批出按揭貸款,並揭開他與多名被捕人士的千絲萬縷關係。

這兩個是黑暴律師還是代表過民建聯參選過的律師 ???

咁冇良心嘢都做得出。
但係政府必須管控呢啲死業主樓宇, 妥善安排,唔好比人唯利是圖

引用:
原帖由 okla3 於 2021-9-14 09:54 AM 發表

成班所謂大狀律師好似都係藍絲
黃絲遍布世界各地。

擘大隻眼睇清楚啦! DLLM!

引用:
原帖由 montejo 於 2021-9-14 11:57 AM 發表

奉勸你一日未落案,一日小心誹謗
咁真係同民建聯個年青大狀有關喎,佢入唔入罪落唔落案都係有關,絕不構成誹謗

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-9-14 09:17 AM 發表
曾經,有位姓馬的「道長」講過,律師是正義的,但沒講過師爺都是講正義呢!
所以,呵呵呵,狗一樣的外籍法官學人講正義,讀多幾年法律就代表有品格操守嗎?走法律嚹逃罪責就叻!
粵語片中的師爺,九成都係奸的。

引用:
原帖由 stman919 於 2021-9-14 12:36 PM 發表

咁真係同民建聯個年青大狀有關喎,佢入唔入罪落唔落案都係有關,絕不構成誹謗
一日未落案,你自己決定啦!

BTW...新聞報過佢已經唔係民建聯好多年

引用:
原帖由 montejo 於 2021-9-14 12:44 PM 發表

香港要講法治果陣,仲係可以的

睇落, 成單野. 真係呃到錢呀 (因為被呃的人, 早巳死了), 仲好少風險. 如果唔係有人死左. 根本冇人知.
唔怪得啲人咁有錢啦

引用:
原帖由 montejo 於 2021-9-14 12:44 PM 發表

警方日前採取代號「秉信」行動,大破律師涉騙集團,拘捕集團主腦及骨幹成員等十二男女,包括綽號「熊貓大狀」的蕭震然、「玉女律師」衛珮璇、事務律師林欣芳及前律師岑奕俊等,並通緝最少四名在逃人士。
該騙樓集團最少有十七名成員,大約在去年五月起已運作十五個月,期間透過冒充八名業主將其物業抵押套現或轉售,甚至企圖詐騙市建局的重建賠償,涉及金額超過六千萬元。
本刊追查發現,涉案單位最少四名業主早已離世,連串「死人賣樓」更加案中有案,有「假業主」犯案後自殺身亡,死前更留言是遭正被通緝的涉案師爺所害。此外,被捕大狀獲准保釋後高調反稱自己是苦主。不過本刊亦發現,有人全資擁有的財務公司,曾向「假業主」批出按揭貸款,並揭開他與多名被捕人士的千絲萬縷關係。

引用:

撰文: 眾新聞記者 | 發佈日期: 02.09.21
警方以「串謀詐騙」拘捕12人,包括大律師、事務律師、地產代理職員和財務公司職員,他們涉嫌串謀訛稱為舊樓空置單位業主,涉及8個單位,欺騙市建局、買家或財務公司,涉款合共約6千多萬元。
多間傳媒引述消息指,被捕人士包括前青年民建聯委員會副主席、大律師蕭震然。據悉,蕭震然仍是民建聯黨員。民建聯回覆查詢時指,就傳媒報道的一宗串謀詐騙案涉嫌與贊助會員蕭震然有關,民建聯尚未掌握足夠資訊,會繼續留意事態發展。

想洗白白?

又係律師樓的人

引用:
原帖由 stman919 於 2021-9-14 12:54 PM 發表

撰文: 眾新聞記者 | 發佈日期: 02.09.21
警方以「串謀詐騙」拘捕12人,包括大律師、事務律師、地產代理職員和財務公司職員,他們涉嫌串謀訛稱為舊樓空置單位業主,涉及8個單位,欺騙市建局、買家或財務公司,涉款合共約6千多萬元。
多間傳媒引述消息指,被捕人士包括前青年民建聯委員會副主席、大律師蕭震然。據悉,蕭震然仍是民建聯黨員。民建聯回覆查詢時指,就傳媒報道的一宗串謀詐騙案涉嫌與贊助 ...
搵到呢啲同民建聯有關嘅新聞,你射出未?

引用:
原帖由 中午忽然朋友 於 2021-9-14 12:25 PM 發表

本刊追查發現,涉案單位最少四名業主早已離世, ...
只是一堆邪惡黃人,仕途失意,挺而想靠癡民建聯,忽然扮愛國賺錢

香港既法律界先至係最黑既組織, 政府真係要整治一下. 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]