• 瀏覽: 68,133
  • 回覆: 365
  • 追帖: 2
+14
引用:
原帖由 ufo2018 於 2021-9-13 03:05 PM 發表
中美海上角力白熱化,美國國防部周日(12日)發布照片,指一支由巡洋艦、驅逐艦、補給艦及電子偵察船組成的中國解放軍海軍特遣隊,近日駛入美國阿拉斯加州阿留申群島對出的美方專屬經濟區水域內,美國海岸防衞隊派出兩艘巡邏艦監視。

美國國防部發布兩張照片,指美國海岸防衞隊巡邏艦巴索夫號及金博爾號上月29日及30日,在阿留申群島對出美方專屬經濟區範圍的國際水域,嚴密監視該支解放軍海軍特遣隊,強調雙方的互動都 ...
最好搵埋普京一齊派軍艦去一齊巡邏下,依足尾狗規矩

對住美國祇應用拳頭

引用:
原帖由 天天奇馬 於 2021-9-13 06:43 PM 發表

最好搵埋普京一齊派軍艦去一齊巡邏下,依足尾狗規矩
普京上兩個月已經去咗歐洲一轉

引用:
原帖由 6674 於 2021-9-13 06:35 PM 發表
來而不往非禮也
老解海軍現役有四隻 055 大驅丶9隻 093補給艦丶20隻 052D丶30隻 054A,吾多。
逄初一丶十五編兩支特遣部隊往阿拉斯加和關島問題不大。
絕對冇問題,睇嚟青島同廈門市民,日後經常會係海邊見到美國戰艦同北約部隊操練嘞。

多 d去日本海域,隔三差一,去一次老美阿啦私家,用實力同佢講野。

禮上往來,回禮啫。

good job

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-9-13 05:01 PM 發表

咁樣做真係聰明到冇人有,你做返同樣嘅嘢,咪即係話美國做緊嘅嘢係冇問題囉?
係冇問題架,你來多d,我又去密d囉,反正我地大把錢呀,吹咩

引用:
原帖由 ~JW 於 2021-9-13 05:14 PM 發表

擺十多支核彈係古巴,以備有朝一日要用
教古巴人自己生產仲好

引用:
原帖由 starr 於 2021-9-13 06:39 PM 發表
這離美國本土很遠
就算接近12海哩也是國際海域

我國行使自由航行

航行自由

引用:
原帖由 kaman2020 於 2021-9-13 05:33 PM 發表
人地而加就係話你威脅佢世界第一既位置. 
你唔扮死仲要去人地道插旗, 人地咪係自己國家拎晒民意你同你搞過囉. 
而加威左一下, 咁實際上有乜用? 而加咪比位人上. 

你唔好見俄佬隻船游去大西洋插美國旗?
去唔去都威脅緊佢地位啦,事實係中國一定會坐埋佢一哥個位,唔駛估,俄羅斯還俄羅斯,你唔係覺得你叻得過中國領導人啩?

引用:
原帖由 911usa 於 2021-9-13 06:19 PM 發表
相信係歷史上第一次,有其他國家響美國門口搞搞震😂
去多幾次美國慢慢就會習慣個喇。

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-9-13 18:37 發表

冇錯,等於美軍一樣開隻戰艦到南海國際水域,一樣有自由。
係度鳩吹有咩意思?
老尾到南海只敢單拖,仲要被老解圈圍驅趕…
而家老解去到,只係出隻巡邏艇

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-9-13 05:36 PM 發表

點只呀,打左七十年咀炮,未輸過,都係咀炮無得輸。所以死都係繼續做咀炮大國。
打左70年但又發展得愈來愈好,愈來愈富強,可以解釋下嗎?唔通d高樓係模型來?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]