• 瀏覽: 18,871
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
全文連結:

國際太空站再次發生事故,而且又是俄國艙室。報道將會簡介太空站在太空環境中老化的較主要原因,以及俄國艙室更早老化的主要原因—它們本來就比其他艙「老」得多。另外,若星辰艙未來數年老化到不能再維持運作,整個太空站可能就要放棄—因為星辰艙本身就是太空站維持軌道的主引擎!
BTW,如果國際太空站不得不放棄,美國的LUNAR GATEWAY又要延遲,而SPACEX兼可作太空站用的星艦發展又未成熟的話,2024年後在軌的太空站可能真的只有天宮了!

只要美國願出錢, 再起一個又如何. 
只是能否屈歐盟出錢是一大問題.

叫老外學好中文,阿爺租天宮一號俾你一齊做下實驗!

引用:
原帖由 bondinhk 於 2021-9-13 02:50 PM 發表
好似美國無獨立起太空站既經驗..我想認證技術再完成可能要20年

中國天空站都係太細,加多幾個 module 啦。

引用:
原帖由 6674 於 2021-9-13 04:03 PM 發表
中國天空站都係太細,加多幾個 module 啦。
不如重覆做多一套
兩套在鄰近運行

引用:
原帖由 場外吶喊人 於 2021-9-13 04:15 PM 發表

不如重覆做多一套
兩套在鄰近運行
多啲人一起無咁悶喎。

引用:
原帖由 6674 於 2021-9-13 04:21 PM 發表

多啲人一起無咁悶喎。
重覆多一套可當後備
假設一套有特發事件
另一套可作太空人短暫棲身之所

我吹水啫!

引用:
原帖由 場外吶喊人 於 2021-9-13 04:15 PM 發表

不如重覆做多一套
兩套在鄰近運行
現在有一套後備,未來都會發射上去,到果時太空站可以同一時間長駐6個人

而未來目標,是千米級的太空站

陰謀論:可能係俄國佬特登嘅😁

引用:
原帖由 bondinhk 於 2021-9-13 02:50 PM 發表
無穿梭機,有錢都起唔到衍架式空間站啦

小心!!美國放棄唔要呢個太空站時,將它撞去中國太空站?美國去唔到中國太空站,便把中國太空站撞毀。

引用:
原帖由 caprinotony 於 2021-9-14 11:11 AM 發表
小心!!美國放棄唔要呢個太空站時,將它撞去中國太空站?美國去唔到中國太空站,便把中國太空站撞毀。
太遠啦,去唔到,但引擎只用來調節高度同方向

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-9-14 11:55 AM 發表

太遠啦,去唔到,但引擎只用來調節高度同方向
能/會撞落大氣層嗎?

引用:
原帖由 bondinhk 於 2021-9-14 01:37 PM 發表

能/會撞落大氣層嗎?
如果唔定期調整高度,就會慢慢跌入大氣層

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]