• 瀏覽: 3,142
  • 回覆: 16

華首座高放射性核廢水固化設施 投入運行
09月13日(一) 04:27

設施會把放射性廢液和玻璃原料混合熔解。
中國國家原子能機構上周六(11日)公布,國內首座高放射性廢液玻璃固化設施,在四川廣元正式投入運行,標誌中國正式成為世界上,少數具備高放射性核廢料液玻璃固化技術的國家,對中國核工業安全綠色發展具有里程碑意義。
上述項目2004年由國家原子能機構批准立項,採用國際合作模式,由中國、德國聯合設計,中國核工業集團所屬中核四川環保有限責任公司負責建設。固化設施投運後,預計每年可處理數百立方米高放射性核廢水,產生的玻璃體將被埋於地下數百米深的處置庫。
機構介紹,放射性廢液玻璃固化,是在攝氏1,100度或更高溫度下,把放射性廢液和玻璃原料混合熔解,冷卻後形成玻璃體。由於玻璃體浸出率低、強度高,能夠有效包裹放射性物質並形成穩定形態,是目前國際上最先進的廢液處理方式。

日本哭倒有救星
日笨冇錢又話大陸系間諜裝置

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210913/mobile/bkn-20210913042728010-0913_00952_001.html

點解日本先進都無呢D技術 ? 日本係咪要用和菓子換中國清理日本核廢水 ?

日本要唔要中國施捨一部俾佢

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-9-13 07:30 AM 發表
日本要唔要中國施捨一部俾佢
機就唔賣, 中國設計埋隻安全運載核廢水船,將廢水運去孤島上面處理, 以後逐隻船同佢計,真係有排計

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-9-13 07:34 AM 發表

機就唔賣, 中國設計埋隻安全運載核廢水船,將廢水運去孤島上面處理, 以後逐隻船同佢計,真係有排計
核廢水應該運去美、法、德呢啲有核廢處理的盟友處理,有輻同享嘛。

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2021-9-13 07:44 AM 發表

核廢水應該運去美、法、德呢啲有核廢處理的盟友處理,有輻同享嘛。
而家處理到又使乜驚 ? 去到英美都係處理之嘛,有乜問題 ?

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-9-13 07:50 AM 發表

而家處理到又使乜驚 ? 去到英美都係處理之嘛,有乜問題 ?
和禁“洋垃圾“同一理由。

且玻璃化旨在防擴散,它仍是有放射性要揾地方隔離存放的。

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2021-9-13 07:52 AM 發表

和禁“洋垃圾“同一理由。

且玻璃化旨在防擴散,它仍是有放射性要揾地方隔離存放的。
幫佢處理,無話過包儲存架喎,中國只係收處理費咋喎,無收儲存費架, 你諗多左喇

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-9-13 08:00 AM 發表

幫佢處理,無話過包儲存架喎,中國只係收處理費咋喎, 你諗多左喇
運咗過嚟肯畀你運返過去?你諗得日本仔太好喇 

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2021-9-13 08:01 AM 發表

運咗過嚟肯畀你運返過去?你諗得日本仔太好喇 
呢個世界有合約架嘛,你估細路仔玩泥沙咩,仲有如果佢唔收番, 咁咪停工唔幫佢處理之後個D囉, 再投放返其他玻璃磚係東京灣送返比日本囉

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-9-13 08:05 AM 發表

呢個世界有合約架嘛,你估細路仔玩泥沙咩,仲有如果佢唔收番, 咁咪停工唔幫佢處理之後個D囉, 再投放返其他玻璃磚係東京灣送返比日本囉
師兄唔駛幫日本諗咁多。
以一噸水為一立方米計,四川只能有每年幾百立方米核廢處理力,日本廢水則有125萬噸。

"....設施投運後,預計每年可安全處理數百立方米高放廢液,處理產生的玻璃體將被深埋於地下數百米深的處置庫...."

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-9-13 07:28 AM 發表
點解日本咁先進都無呢D技術 ? 日本係咪要用和菓子換中國清理日本核廢水 ?
日本作為一個戰敗國 。你認為全世界唔會防佢報仇?
唔傻架。 中美俄英法個五位,係卡死左日本發展個能力。等日本無東山再起個機會。
日本科技係最基礎個物理研究同工業基礎理論研究。係受限制。
出手個係美國,而幫手圍剿個係聯合國其他常任理事國。

所以日本有靚相機,靚屏幕,靚耳機,有好潮個衫 有好型個機器人玩具。有最新個布料同塑料。

但佢地唔會有:

原子能物理工業
基礎新型冶金,加工技術。
大型航天航空發動機技術。
重型太空火箭

而呢D先係一個社會前進進步個基礎。

日本 等於一個小學生, 老師只係教左加同減。
然後日本 做一道數學題,列左好複雜公式, 市民睇到,
哇,咁複雜都做到,犀利!

而中國同美國,會用乘同除法。寫一行,搞掂!

日本放水,美國講安全。

其實處理後既玻璃
不應存放在有人既內陸
應存放在荒島
例如。。釣魚台

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2021-9-13 08:18 AM 發表

師兄唔駛幫日本諗咁多。
以一噸水為一立方米計,四川只能有每年幾百立方米核廢處理力,日本廢水則有125萬噸。

"....設施投運後,預計每年可安全處理數百立方米高放廢液,處理產生的玻璃體將被深埋於地下數百米深的處置庫...."
唔係幫唔幫咁簡單,你明唔明你唔處理,佢一樣同人講無能力處理之後就倒落海,但你幫處理,其他國家就更反佢感,有都唔做,當然無免費午餐,中國係收錢啦,有時高招唔係唔幫人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]