• 瀏覽: 47,026
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+5
  香港疫情基本清零,本地個案已連續長時間無新增,疫苗接種率也將近達到七成。「回港易」全面恢復,並推出「來港易」,方便內地居民來港,雖然這是

講得好好的文章.

跟本政府唔應該先推行來港易, 應該同大陸作為條件. 你想來香港, 得大家互通就有來港易. 有籌碼係手都唔識用. 一味去討好大陸, 但又無為香港人爭取. 愚不可及.

其實香港已經清零兩個多月. 中間都只係得一個個案發生而中斷左.
疫苗接種都有6成. 比澳門只有5成還高.
唔會係因為無健康碼而唔通關啦.
兩地互通有咁難? 定係香港政府跟本無做野? 無牙力?

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/daily/article/2394282/日報-港聞-來論-恢復通關-萬眾期待

引用:
原帖由 剎華 於 2021-9-12 11:54 AM 發表
看不見~~沒希望~~~我諗起首詩~~

少小離家老大回,
鄉音無改鬢毛衰……唔知有無記錯,中學時學的~~好似係小學........忘了~~~
搞笑呀你

引用:
原帖由 正傻西4 於 2021-9-12 02:56 PM 發表

大陸最怕班曱甴返去散播病毒,所以病毒未完全消失,係無可能通關。

除非香港政府公佈,市民可以私了曱甴而不用負上法律責任,不過上次元朗721個判決結果,同埋之前嘅判決結果,就知道政府係偏向幫曱甴,國安法也是中央忍唔住出手。
你去驗下個腦好啲

引用:
原帖由 lanlicyuen 於 2021-9-12 03:18 PM 發表
宜家可以去海南買到免稅
香港只能方便附近城市

但都希望盡早通關,至少可以探親.
去海南夠係來香港買嘢方便?

引用:
原帖由 股神陳刀仔 於 2021-9-12 08:48 PM 發表

曱甴死L哂先會通關
你睇人係曱甴, 人地都可以當你係曱甴.

唔好再分化香港人, 好唔好???

引用:
原帖由 落漠大灰狼 於 2021-9-12 09:11 PM 發表

問題係香港最先封左大陸關, 而家你話開就開?? 阿爺都要向14億人民交代. 
又係呢個問題.  食古不化.

咁澳門都有封關啦. 又咁快通關.
當初唔封關, 全香港人死哂啦.

你只可以講第二, 三波就唔關封關事.
係港府把關不力.

成件事就咁, 但你地就不斷講當初封關.
跟本就係毫無道理的指控.

引用:
原帖由 Tony656 於 2021-9-12 09:19 PM 發表
晨咁早約打科興,信錯政府
我成日覺得跟本上面就知道 科興成效不大.
你班人打左疫苗上來, 跟本信唔過.

亞林鄭今日又話

林鄭月娥又稱,令香港經濟能突飛猛進的措施一定是通關,她完全聽到市民訴求,現時港府正熱切向內地爭取恢復不須檢疫的人員往來,故呼籲市民接種疫苗。

又死出來日日都係講打疫苗.  跟本佢自己最清楚通關關唔關疫苗事?定係自己跟本無做野。

引用:
原帖由 股神陳刀仔 於 2021-9-12 10:09 PM 發表

唔打疫苗,唔用健康碼,唔L想通關既
除左曱甴黃畜,你試吓舉例仲有乜嘢仆街
邊到有健康碼呀????

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]