• 瀏覽: 63,957
  • 回覆: 26
  • 追帖: 2
+35
引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-9-11 02:29 PM 發表
樓價平,租金平,物價平,名校多,大把職位任揀,有幾淒涼
你嘅言論令我諗起「香土移英專家」嘅偉論。

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-9-11 02:44 PM 發表

唔怪得林鄭話最開心係喺英國嘅日子
所以「羅手足」佢哋個個都攞住手足血汗錢幾千個係英國嘆盡人生、食盡美囡。

引用:
原帖由 sniperkill 於 2021-9-11 02:45 PM 發表

有SEN special education needs fund 申請,學校加額外資源
所以咪要睇學校 Budget 囉

早兩日新聞啲和平示威者話要大 CUT 特 CUT 喎

https://www.theguardian.com/education/2021/sep/08/schools-in-england-forced-to-cut-support-for-special-needs-pupils

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-9-11 02:47 PM 發表

去外國讀書淒唔淒涼,淒涼笑得咁開心?
仲有呢個有幾千萬身家嘅人才。

引用:
原帖由 sniperkill 於 2021-9-11 03:03 PM 發表

香港唔慘,有林鄭及各高官局長帶領,推動本港人材年輕人輸出,擁抱大灣區發展,不惜用公幣資助香港年輕人去大灣區工作,真係萬年機遇不要錯過,你睇下全世界有邊度政府可以咁慷慨出錢出力送人材離開去其他地方發展
單台灣人就有 40 萬人係中國,至少 100 萬台灣人係美國搵食。
其實人才流動好正常
有錢咪唔慘囉
最慘係宜家香港出走著草果班都係低端人
唔好話搵到最低工資
分分鐘搵到份工都成問題

引用:
原帖由 sniperkill 於 2021-9-11 03:06 PM 發表

請你不要散播港獨呀,你叫人stand with Hong Kong, 隨時犯國安架,小心早上7點門鐘響
果位師兄貼圖辯是非遮,真係話「Stand with Hong Kong」係果條當手足係 CONDOM 嘅羅手足

@maygii

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-11 03:08 PM 發表

香港人最努力最快樂,應該就在八十年代,只要你肯做,小學學歷都可以爬上成功路,做小販,賣菜,賣豬肉、都可以買樓買鋪,因為社會充滿機會,
現在的社會就像25號宇宙,不優食不優住,但沒有上流誘因,人與人疏離,無情,以破壞刷存在感,無視法律,完全無正邪觀念
沒有上流誘因。
真係講得啱。宜家呢幾個世代,成日唔想做就想退休。
去下外邊捱下苦就知香港好。

引用:
原帖由 sniperkill 於 2021-9-11 03:18 PM 發表

而家好敏感,已經唔可以好似以前咁,你明要行穩致遠架啦
我反而覺得宜家有法可依,法治上更透明。
以前有太多灰色位,黑暴成日借位犯法。
宜家有國安法,法例明確,條條黑暴人渣連叫都唔敢叫一聲。
不過醒果啲都當手足係 9 菜割得就割,人生真精彩。

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-9-11 03:15 PM 發表

你竟然話佢係人才?
呃咗幾千萬,日日人生真精彩,嘆盡世界,晚晚有囡食。
最重要係,果班「黃C9奴才」仲要當佢係神咁拜。
你話「羅手足」咁樣唔算係人才咩???我就做唔到羅手足呢啲咁陰質嘅事

引用:
原帖由 lmichael 於 2021-9-12 12:25 AM 發表

離鄉別井,從來都係一個困難既決定,捕蛇者說,以前苛政猛於虎,猛於毒蛇,今如何艱難都要離開,今又親睹苛政如何猛於離鄉別井了。
500 百萬人可以走,俾盡你 10  萬人走咗,好未。
咁樣叫苛政???

BTW,當閣下同我打賭話去英國只要攞住個 BNO passport 就 OK,話唔洗申請乜乜 VISA 就可以定居英國變英籍。
點知最後係一如我所講叫轉 BNO VISA。
輸咗就係以後唔可以上香討,你會唔會找數呀?

引用:
原帖由 lmichael 於 2021-9-12 06:28 AM 發表

原來又係你呢個新香港人,妒忌無用架。。。。哈哈哈。唔係香港出世,新香港人無份既。

唔好咁低能啦,首先, 只係到6月,都已經有65000人伸請,點止100,000, 你唔好又出醜。多過100,000點先?

其實我真係搞錯,bno唔止平權,英國政府考慮得更周詳,更有情有義,給港人bno visa,首先你就算無bno, 當時都可以用LOTR入左境先,我真係無想過英國人今次咁有情有 ...
申請呀,係「申」請。
伸直咗,就乜春唔洗申請啦。
講咁多嘢,拉東拉西,好明顯唔會找數。
明嘅,慢慢享受吧。

引用:
原帖由 lostboyz 於 2021-9-15 12:22 AM 發表

咁葉劉個女點算好呀? 不如問下譚耀宗移民澳洲會唔會易適應啲?😭😭😭
睇羅手足佢哋班大台,有咁多手足血汗錢做底氣,適應得幾好,連叫都叫少好多。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]