• 瀏覽: 63,811
  • 回覆: 26
  • 追帖: 2
+35
點會淒涼???「專家」話英國同香港一樣喎,好易適應。

香港過去一年迎來新一波移民潮,特首林鄭月娥今午(10日)出席香港都會大學(前稱香港公開大學)講座時被問及移民潮,她稱以平常心看待,認為市民

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/675301/移民潮-林鄭-聽到啲故仔話去到好淒涼-籲擬移民市民三思

引用:
原帖由 世間來客 於 2021-9-11 08:58 AM 發表

林鄭女士你統治的香港都好淒涼!
咪係,有 5 百幾萬人有 BNO VISA 資格都唔走,又真係淒涼。

引用:
原帖由 希夷 於 2021-9-11 08:41 AM 發表
淒涼係唔扺可憐
佢哋係曱甴,
香港法律制裁唔到佢地,
自己流放,都係一樣罪名
有錢就好似羅湖聰咁,日日有囡食、餐餐飲紅酒。
無機就真係淒涼

引用:
原帖由 Regjamie 於 2021-9-11 10:13 AM 發表

又評心而論吖。我在這話題上冇意見,畢竟係人地下半生的決定。但林鄭好肉酸。由話睇唔到移民潮到出出入入係自然流量到楊局長承認有,到而家話聽到故事好淒涼…林鄭,你好柒呀!吊,有咪有咯,要搞到自己咁樣衰做乜
咁林鄭就真係唔啱啦,好似羅手足呢啲,又多金、又多囡,點會淒涼。

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2021-9-11 10:14 AM 發表

有錢去邊都享受,無錢去邊都淒涼~
做人咁耐都唔明?
簡單講,享唔享受同淒唔淒涼,唔係用身處香港定外國決定。

明者到處享受,不明者到處淒涼。
响香港滿以為政府令自己變淒涼嘅人,
即使去到英國,其實都只會繼續淒涼。

若果咁簡單嘅道理都無思考過嘅人,
去到英國就抵你淒涼。。。
羅手足就係其中一個
你睇羅手足去到英國有無搞事就知當日㚒錢俾佢哋嘅係幾硬膠。

引用:
原帖由 柒柒柒個陸 於 2021-9-11 11:14 AM 發表
林鄭呢下好高招 畀佢咁講一講 曱甴實輸唔起 又走多幾件
但係我見好多曱甴🪳口話走,身體仲係留係香港唔願走。

引用:
原帖由 Visita 於 2021-9-11 11:14 AM 發表
“天涯豈是無歸意,曾奈歸期未可期。” 黃黑暴身有屎,着草走路,無得返來呀。林太講這些,贈興麽?

蟑螂唱到移民無限美好,那何必阻人發達。 祝一路好走,幸福滿滿,在外國同老番打成一片,日日無飯食,食牛排。記著交還中國香港身份證,此生不做中國人,來生不做人。
可能笑緊羅手足班個個攞住手足幾千個日日有囡食。

引用:
原帖由 kchaha 於 2021-9-11 11:08 AM 發表

真係好慘ga,叫d藍絲唔好走先la
外國治安又差,又俾人歧視,中港d有錢人官員都走去受氣
見有人話重點係要有錢就唔淒涼,咁有錢一樣可以留港甚至返內地,做咩咁多人走
香港有 500 幾萬人有 BNO 資格走,宜家先走得幾萬。

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2021-9-11 10:38 AM 發表

更硬膠嘅係,連羅手足都唔理佢哋居英後嘅褔祉與權利,
手足活得咁淒涼,但就唔見佢發動一次示威請願,响香港嘅時候唔係咁,佢好積極噶~

响英國?!
吊哪星,完全無為過移英港人謀過褔祉,
「一次都無」,有嘅只係「口噏噏」。

點解落差咁大,心照啦~
要柒唔比佢哋柒咩!
其實用個「柒」字都不足以形容果班「黃C9奴才」
因為佢哋做咗「CONDOM」都覺得自己係聖人一樣,真係超越㗎。

引用:
原帖由 Regjamie 於 2021-9-11 10:07 AM 發表

佢都算名留青史。講真撇甩D所謂政治唔講,在不是什麼戰亂天災等情況之下,佢可以成功令八九萬人走人,唔係個個有power做到架。當然,也要有共他野配合先可以
講真撇甩D所謂政治唔講,暴徒玩咗咁耐,有咁多人著草都好正常嘅。
而且單程證流入大幅減少,如果加埋條數,真係得 2-3 萬淨流出咋,仲少個可憐。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-9-11 11:26 AM 發表

邊可能有咁多呀?
英國實施BNO簽證計劃,向500萬香港居民敞開大門。
新聞咁寫咪咁聽囉

引用:
原帖由 老公跟左佬走 於 2021-9-11 11:54 AM 發表

佢丈夫 2名兒子都有英國國籍,
你說服咗自己人未 ?? 定係諗住雙重標準
叫人唔好走, 等第日自己走佬少咗競爭
重點在淒涼,無話叫人唔好喎。
內文就有呢個方向㗎喎。

俾多個例子你,羅湖聰,手足夾咗幾千個俾佢去英國,雖然無 BNO、無英國籍,但係日日可以食囡、飲紅酒、做上等人。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-9-11 11:38 AM 發表

幾乎唔記得咗,佢話一人有BNO,就可帶老婆仔女過去生活添。
好似話連阿爸阿媽外父外母只要係一家人一齊申請都可以過去。

引用:
原帖由 mansonchung 於 2021-9-11 02:37 PM 發表

林鄭, 你落台之後記住唔好走去英國!
班「羅手足」巳經完美示範咗啦

引用:
原帖由 sniperkill 於 2021-9-11 02:39 PM 發表

免費公校環境係差D, 但有英文學,仲驚跟唔上,免費安排一對一老師幫,又要早返又要留堂好淒涼,而且冇功課做無默書無考試,真係好慘
免費安排一對一老師幫,要睇學校有幾多 Budget,通常 1 個禮拜俾 1 個鐘巳經好好彩。

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]