• 瀏覽: 3,110
  • 回覆: 14
【彭博】-- 中國國家主席習近平已有一年七個月零22天未曾跨出國門了,是G-20國家領導人中最久的一位。問題在於,他缺席各項重大活動,會否阻礙從氣候變化到中美爭端等各個方面的進展?習近平周四將線上上出席金磚國家領導人峰會,他今年以來已通過視頻參加了十多次會議。他還與世界領導人通了近60次話,其中包括多次與俄羅斯總統普丁、德國總理梅克爾和法國領導人馬克龍交談。但越來越多的人擔心,習近平不出國的意願——中國Covid-19病例清零策略的副產品——可能會開始產生外交後果,尤其是如果他不出席10月末在羅馬舉行的G-20會議以及隨後的聯合國氣候峰會的話。自疫情爆發以來,中國與西方的關係已經惡化,它們圍繞晶片等高科技產品的進口、香港和新疆等問題發生了劇烈衝突。習近平不願出國訪問可能會阻礙改善與外國的關係,因為這就使得在重大活動間隙舉行或有助於緩解緊張局勢的面對面會晤沒了可能性。一位政府官員兼資深歐洲外交官稱,習近平尚未確認出席G-20會議。這位官員提到Covid-19規章是習近平可能不會到場的原因。這位外交官補充說,大家越來越擔心習近平不會露面,而這可能會損害峰會的前景。他們說,他也還沒確認參加第...

好似美國咁,成日去人地到宣旨,播毒
真係好黑人憎

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/習近平已有六百天未曾出國-引發外交影響之憂-110812997.html

美國肺炎咁犀利, 又變種, 梗係唔好周圍去啦.

其實係驚如果習近平唔去G20就開唔到會

對國產疫苗信心不足?

彭博:美國防疫排名世界第一!

以上報導應該係今年世界新聞最大嘅笑話!

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-9-9 09:48 PM 發表
其實係驚如果習近平唔去G20就開唔到會
沒有中國的峰會什麼都不是🤔🤔

呢個世界有網絡,有視像會議囉

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-9 09:51 PM 發表
對國產疫苗信心不足?
你真係笑死人,現在全世界嘅疫苗都唔會百分百嘅保護,你估好似輝瑞咁老作到95%,但實際只得64%咩。
疫苗唔係百分百保護到,但現在全世界就係95%都疫情嚴重,你睇下香港人去外地走一轉返嚟,都好多中招就知啦。習主席係中國最重要嘅人物,點會要佢走去外國等染疫呀,即使只係得0.01%中共都唔會冒險啦。何況中國現在咁好景,其他國家元首嚟咪得囉,現在係其他國家對中國有所求呀。

視像會議效率高好多。

乜年代? 公司同外國開會都視像啦.
一D禮儀儀式, 如立國/國喪就話最好親身.

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-9-9 10:14 PM 發表

你真係笑死人,現在全世界嘅疫苗都唔會百分百嘅保護,你估好似輝瑞咁老作到95%,但實際只得64%咩。
疫苗唔係百分百保護到,但現在全世界就係95%都疫情嚴重,你睇下香港人去外地走一轉返嚟,都好多中招就知啦。習主席係中國最重要嘅人物,點會要佢走去外國等染疫呀,即使只係得0.01%中共都唔會冒險啦。何況中國現在咁好景,其他國家元首嚟咪得囉,現在係其他國家對中國有所求呀。
這樣閉關銷國到幾時?
大部份國家元首,都差不多回複正常外訪
好多都無事
就算Boris Johnson 中過招,當時沒有疫苗,又怕甚麼呢?
對國家的醫療治病技術沒有信心?

日日唱衰中國,連主席出唔出街都關你事

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-9 10:21 PM 發表

這樣閉關銷國到幾時?
大部份國家元首,都差不多回複正常外訪
好多都無事
就算Boris Johnson 中過招,當時沒有疫苗,又怕甚麼呢?
對國家的醫療治病技術沒有信心?
你真係儍儍地嘅,佢地嗰啲國家元首出咗事有乜咁重要呀,換個上去咪得囉,都係選舉個人之嘛,你估佢地嗰啲元首真係咁重要咩。中國嘅元首就唔同啦,係要做到咁上下政績,經歷千辛萬苦先至上到去。即係話習主席上到呢個位,就必定具備咗比其他人更強嘅管治能力,有乜事唔係話換個人就可以換得好嘅。
況且,重點係中國現在閉關都係為咗保護自己嘅國民,點同外國咁唔理人民嘅死活呀。至於經濟,即使中國閉關又點呢,咪又係保持到經濟嘅水平,唔見得好似外國咁死下死下囉。

外交問題,國家自有外交部長處理,唔使下下都由國家領導人出面嘅,中國人同洋人嘅分別,就係較為內歛,不好出風頭,低調啲未必唔係好事

國家領導人如果只好環遊世界,週遊列國,逍遙自在,置國內事務於不顧,這樣的領導人一定不得民心

我都有6百天未曾出國

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]