• 瀏覽: 32,119
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
+11
引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-9 02:30 PM 發表
《尚氣與十環幫傳奇》在內地依然上映無期,內地網民都不明該片未能上映原因。近日「帝吧」於微博分享《尚氣》主角劉思慕過往的訪問,內地網民似乎明白《尚氣》為何上映無期了。...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210909/share_2021090912564919613.jpg

https://image.stheadline.com/f/1296p810/0x0/100/hd/6ee3ebe60d500a4fb8739dad8bbca4a1/stheadline/inewsmedia/20210908/_2021090822322222305.jpg ...
佢父母講得冇錯,30年前既中國係第3世界國家,
中國發展30年後,有目共睹,
以經由落後貧窮,
變成先進,富足的世界第2大經濟體

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2021-9-9 02:58 PM 發表

1994年的中國何來週圍飢荒餓死很多人?
其中劉思慕提到父母帶他移民加拿大的原因,他說:「我小時候父母對我說,他們在共產主義中國的統治下長大的故事,他們生存於第三世界,說有很多人死於飢餓。

佢只是引用佢老父的說話,
證明只聽人說,不求真相既人,真係蠢到死

引用:
原帖由 zxcvv 於 2021-9-9 03:09 PM 發表

三十年前?老鄧南巡都未發生啦!
如果師兄講既係餓死人,
應該係大飢餓時期,這是新中國立國初期遇到的問題,
改革開放後,人民生活已漸漸改善

引用:
原帖由 有贏冇輸 於 2021-9-9 03:09 PM 發表

加拿大幾十年又發展左乜春?叫佢講來聽下
有,大麻合法化,

引用:
原帖由 acacac 於 2021-9-9 05:54 PM 發表
加拿大先係第三世界
無緣無故都可以告人「猛晚舟」
野蠻人立國,唔好要求咁高

引用:
原帖由 zxcvv 於 2021-9-9 06:33 PM 發表

立國初期?老毛搞革命的確係神一樣的存在,但搞建設用同一套方法,就變災難。
新中國可以話係死好彩,死剩老鄧先有今日,唔係當時根本冇人有牙力講改革開放。
應該要多謝鄧小平咁有遠見,令新中國強大

引用:
原帖由 onepunchman101 於 2021-9-9 06:05 PM 發表

有份DISCUSS post 話偉仔收hkd6千萬拍這套,比起其它marvel 主角拍幾集都未有咁多,應包括埋這件蛋散。偉仔應該唔使care 會唔會被累。

思慕同佢父母應仲停留係90/80年代嘅哈爾濱,可惜!
佢地停留係8-90年代唔奇,
原因係外國一直都只會唱衰中國

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]