• 瀏覽: 32,227
  • 回覆: 239
  • 追帖: 1
+11
引用:
原帖由 枯燥無味 於 2021-9-9 02:41 PM 發表

佢父母講得冇錯,30年前既中國係第3世界國家,
中國發展30年後,有目共睹,
以經由落後貧窮,
變成先進,富足的世界第2大經濟體
加拿大幾十年又發展左乜春?叫佢講來聽下

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-9 02:31 PM 發表
「帝吧」於微博發文:「尚氣男主角、加拿大華裔男演員劉思慕在加拿大建國150周年時接受採訪說的話。劉思慕今年32歲,5歲時就隨父母從黑龍江省哈爾濱市移民加拿大,已經完完全全把自己當做一個加拿大人了吧。」

https://image.stheadline.com/f/1296p810/0x0/100/hd/2315b416778257210d05522d9dcee0be/stheadline/inewsmedia/20210908/_2021090822322345612.jpg
成長時期都未認識過中國...當然對佢黎講係第三世界啦...
中國亦只當你係外國人...

Who is this guy?

引用:
原帖由 枯燥無味 於 2021-9-9 02:41 PM 發表

佢父母講得冇錯,30年前既中國係第3世界國家,
中國發展30年後,有目共睹,
以經由落後貧窮,
變成先進,富足的世界第2大經濟體
三十年前?老鄧南巡都未發生啦!

佢講緊30年前嘅中國, 講得合理啦, 但係今時已經唔同往日

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2021-9-9 02:58 PM 發表

1994年的中國何來週圍飢荒餓死很多人?
其中劉思慕提到父母帶他移民加拿大的原因,他說:「我小時候父母對我說,他們在共產主義中國的統治下長大的故事,他們生存於第三世界,說有很多人死於飢餓。

佢只是引用佢老父的說話,
證明只聽人說,不求真相既人,真係蠢到死

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-9-9 02:53 PM 發表
自由自在生活 就唔使回流香港搵飯食啦,加國要交 40幾% 稅呀,陰功 !
盛智文年青時已離開加拿大去香港,就知加拿大有幾「好」

引用:
原帖由 有贏冇輸 於 2021-9-9 03:09 PM 發表

加拿大幾十年又發展左乜春?叫佢講來聽下
大麻合法化...

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-9-9 02:37 PM 發表
仲醜樣過我, 無吹水, 唔係因為似習大大, 唔會搵佢. 

呢套野明玩習大大. 
習大大做 Marvel hero,  立即上畫,兄弟!

點解中國30 年前會似第三世界國家?  點解唔問下對上果 100 年, 西方國家如何侵略中國, 8 國侵華, 賣鴉片到中國賺錢, 將D壯丁賣豬仔去各地比佢地勞役, 日本侵華, 美國借打朝鮮侵略中國邊境, 引致中國出兵抗美援朝。  一個國家經歷左咁多年大小戰爭, 點可能唔似第三世界。  但中國只用左百年, 今日已經成為第 2 大經濟體系。 甚麼第三世界仲可以扯上關係???

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2021-9-9 02:56 PM 發表

無累死,偉仔同渣玲本身都偏黃
嘉玲一定唔黃,佢經常返蘇州老家。
經常拍蘇州電視臺嘅嘢。

呢條友真累死人
咁搞就唔使諗係內地有得上映
🤧

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-9 02:31 PM 發表
「帝吧」於微博發文:「尚氣男主角、加拿大華裔男演員劉思慕在加拿大建國150周年時接受採訪說的話。劉思慕今年32歲,5歲時就隨父母從黑龍江省哈爾濱市移民加拿大,已經完完全全把自己當做一個加拿大人了吧。」

https://image.stheadline.com/f/1296p810/0x0/100/hd/2315b416778257210d05522d9dcee0be/stheadline/inewsmedia/20210908/_2021090822322345612.jpg
加拿大人係咁嘅閪樣???!!!
大陸土佬渣呱!!!??
好似係香港嗰啲暴徒,99%嚟自大陸!正冚家剷,搞死香港!

引用:
原帖由 香港肉肉留言 於 2021-9-9 03:01 PM 發表
依家都仲以為中國係第三世界國家,問你死未!思維停留係90年代,同班小黃人一樣。
中國很大,加起來人口面積可以等同一個歐洲,中國當然是第三世界,很正常。如果你在中國是中等水平,以全世界60多億人口算,已經是中上水平

引用:

阿爺時代就係

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]