• 瀏覽: 22,231
  • 回覆: 80
+6
引用:
原帖由 step1 於 2021-9-9 12:08 PM 發表
阿哥,你其實明唔明白健康碼點用的?
唔係你部份人用粵康碼,或者香港願者使用有定位功能的港康碼就可以的
中國版的健康碼需要所有人一齊使用,需要知道每一個特定時間在某地出現過的每一個人係邊個,同佢跟手幾點鐘又去左邊.
內地稱之為流調.
部份人用部份人唔用的結果等於冇軌跡管控.
好似食自助餐咁,一枱人一係全部普通套餐,一係全部豪華套餐,冇得一樣一D
師兄你誤會筆者的意思了!
一向香港都有二百萬人不回內地的, 只要其餘恒常回內地的人被規定一定要裝健康碼, 才能過關就行了。

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-9-9 01:19 PM 發表

對哦
香港台灣的做法內地實難信任

看看最近台灣的德爾塔爆發
也是機師引起
所以 能以顏色顯示是否中招的健康碼, 必定比安心出行有效及準確捉住感染者。

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-9-9 01:17 PM 發表

只有赴內地才使用健康碼
這種做法就是大漏洞
腦子都沒有!!
看來強制性行動又要搞一大段時間才可落實。
疫苗注射用了大量公帑, 又出埋抽獎行動, 都未能得到全民响應是因為太多人怕死。
健康碼只是涉及私隱問題, 把身有屎不肯裝的人重罸, 才能全面推行。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-9-9 02:27 PM 發表

在下猜想。。。
其實通唔通關同港府開唔開通(香港區健康碼)根本無關,更同個人私隱無關,唔喜歡可以唔下載唔返大陸,邊關個碼事。。。
試想想今天是內地朋友想來港多點,定香港居民想返回內地消費多些?
香港經濟巳十分慘澹,一旦正常通關,在下估計將會出現,數以十萬計香港居民返回內地飢餓式消費。。。
更有部份香港居民祈待正常通關後往前海、橫琴及現時各大灣區發展狀況及現場實境,香港日常人流將進一步減少,當然同 ...
師兄言之有理, 我也想過這些問題。
筆者以中港兩地工作和生活的人的利益為大前提, 確實忽略了香港因消費一族北上, 而令香港生意變得慘澹的零售業。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-9-9 04:32 PM 發表

師兄言之有理, 我也想過這些問題。
筆者以中港兩地工作和生活的人的利益為大前提, 確實忽略了香港因消費一族北上, 而令香港生意變得慘澹的零售業。
假若使用(健康碼)恢復兩地正常通關,而又使香港零售服務業回復生機是有辦法的。。。
但不在此帖談論,總之香港現有的一切,係又貴又唔低啦。。。
所以香港開放健康碼使有需要或喜歡返內地的香港居民,先行往返內地吧!
當香港經濟再度下調,香港營啇者會自己調節該走那條路及如何走的。。。
而然,因中央大力調控下,深圳樓市現巳急挫百分之四十或以上了,兩地一通港人在深居住情況會更利害。。。
當香港人流少了住屋需求少了,地產樓市舖租急跌是無法逆拒的,但為了生存港商自然會變通的。。。
但高官地產及保險界身家就。。。哈哈

多口講多樣題外話,香港唔知有BNO嘅人多定有回鄉卡嘅人多呢?
若港府相關人等到底應清現實未!?

再講多次,同內地同規格的健康碼只有唔做或強制全部做兩種結果.
只有部份做就完全起不到疫情控制的作用,必須全部人都使用才可能成為開關的前提.

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-9-9 04:14 PM 發表

師兄你誤會筆者的意思了!
一向香港都有二百萬人不回內地的, 只要其餘恒常回內地的人被規定一定要裝健康碼, 才能過關就行了。
唔係咁樣,健康碼的確係要所有人都用才有用的。
如果好似篇文章咁講 ,喺香港返內地嘅先至裝,唔返內地嘅就唔裝, 咁即使你喺香港時候嗰個健康碼係綠色,代表你冇接觸過有潛在風險人士嗎?但事實上你唔知,因為有二百萬香港人冇用健康碼囉。 所以你係香港攞住個綠色健康碼過關,對對家嚟講係冇任何意義,唔能夠因此就相信你唔需要檢疫。

盧sir今次真係甩轆,佢完全唔理解健康碼係點運作。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-9-9 12:31 PM 發表
''我有一個建議,就是不要再強求香港搞「港康碼」,不如讓想回內地的港人直接下載「粵康碼」,主動符合內地的防疫要求,就可以免隔離返回內地。''

現在入內地,隔離完之後,要進入社區,是否已經一定要下載當地康碼,否則邊度都去唔到?

在香港即使下載了「粵康碼」,沒有相關配套,只是一個未發生效用的「粵康碼」,內地亦唔會因為你下載了「粵康碼」而唔使你隔離。
我都是同樣理解...

隔離 跟 健康碼... 是分開, 入境後用健康碼 前提是你要滿足左人家防疫要求後先機會有/用到,  人家的防疫要求是要隔離14+7的話, 你DL 左個健康碼又點... 都是要先PASS 個檢疫先...

HK 好想免隔離入境, 點解咁有自信中央一定批? 就是果1X日無本地CASE ? 全民檢測又無, 打針率又未夠... 再有其他GOOD JOB DONE 嗎?

引用:
原帖由 muihin 於 2021-9-9 05:36 PM 發表

我都是同樣理解...

隔離 跟 健康碼... 是分開, 入境後用健康碼 前提是你要滿足左人家防疫要求後先機會有/用到,  人家的防疫要求是要隔離14+7的話, 你DL 左個健康碼又點... 都是要先PASS 個檢疫先...

HK 好想免隔離入境, 點解咁有自信中央一定批? 就是果1X日無本地CASE ? 全民檢測又無, 打針率又未夠... 再有其他GOOD JOB DONE 嗎?
同意,事實上香港某啲專家一路以嚟都行錯方向

事實一早已證明打針既不能夠防止自己感染,亦不能夠防止傳染他人, 極其量只係可以減低變重症入院嘅機會。 所以對大陸來講,打針從來都唔係要通關嘅第一個條件, 試諗下大陸同澳門通關嘅時候,雙方又有幾多人打咗針呢?

打針唔係通關關鍵, 精準防控,快速追蹤(健康碼)同強大檢測嘅能力先至係, 唔朝住呢個方向行永遠都唔會通關。

打咗針就可以通行無阻,只係西方嘅方向, 呢兩個方向只可以二擇其一。 香港磚家,如果再繼續糾纏喺啲唔正確嘅地方,例如成日計住幾多人打咗針或者咩"健康碼部分人用住先",只係嘥緊香港自己時間。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-9-9 02:27 PM 發表

在下猜想。。。
其實通唔通關同港府開唔開通(香港區健康碼)根本無關,更同個人私隱無關,唔喜歡可以唔下載唔返大陸,邊關個碼事。。。
試想想今天是內地朋友想來港多點,定香港居民想返回內地消費多些?
香港經濟巳十分慘澹,一旦正常通關,在下估計將會出現,數以十萬計香港居民返回內地飢餓式消費。。。
更有部份香港居民祈待正常通關後往前海、橫琴及現時各大灣區發展狀況及現場實境,香港日常人流將進一步減少,當然同 ...
早2日公佈的前海計劃, 一幅願景出左來....  如果香港是領悟到個重點所在, 有個積極的提案+配合, 再加上防疫上跟隨到阿爺的步履.... 一定可以如以前的過關... 不過, 不要抱期望在本屇的政府團體.... 由下屇開始落實....

香港有健康碼又點? 唔係 100% 人使用。check 到你行程中去過邊。但 check 唔到無用健康碼又中咗招或密切接觸者。即係功用廢了一半。

引用:
原帖由 danelee 於 2021-9-9 06:42 PM 發表
香港有健康碼又點? 唔係 100% 人使用。check 到你行程中去過邊。但 check 唔到無用健康碼又中咗招或密切接觸者。即係功用廢了一半。
香港居民有健康碼,相信主要是用作通關,當從港返內地人士,在內地有使用巳是百份百可以追蹤了。。。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-9-9 10:06 AM 發表
最近四出聽聽民意,問市民對香港面對最重要問題的看法。發現除了樓價這個香港人「永恒之痛」之外,通關也是很多市民極其關注的問題。

不同的人有不同的不滿,有家庭兩地分隔的市民說,離開內地的時候,小孩一歲大,現已兩歲半,再見面已認不得爸爸了。有要去內地工作的中年人說,每次到內地要十四天、甚至隔離二十一天,極其困擾,完全不明白香港為何不能學澳門那樣,可以免隔離通關。有以往經常出外旅遊的女士說,即使去不 ...
粵康碼的關鍵系,區會知道邊個人和病毒攜帶者接觸過,病毒攜帶者定位要知道,他附近的人也要找出,如果黃人中了病毒,他以私隱為理由,不提供他的行蹤,甘點穩出區的附近的人??

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-9-9 11:21 AM 發表

這麼淺白的理論難道港府不懂? 但為什麼政府不實施?
內地實在不放心香港處理來港遊客的態度, 如尼歌潔曼事件, 成組工作人員為何可以免檢疫過關?
廣東省就是害怕港府的特殊處理訪客手法, 將病毒傳染給港人, 而港人將病毒帶返國內。
反之, 兩月前, 深圳塩田碼頭因貨倉有人染病, 深圳政府便關閉整個碼頭14天, 香港可以傚法嗎?
所以, 健康碼未必是主要原因。
而是府港的防疫政策令廣 ...
與其說香港政府,不如說那些對抗的香港人。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-9-9 11:21 AM 發表

這麼淺白的理論難道港府不懂? 但為什麼政府不實施?
內地實在不放心香港處理來港遊客的態度, 如尼歌潔曼事件, 成組工作人員為何可以免檢疫過關?
廣東省就是害怕港府的特殊處理訪客手法, 將病毒傳染給港人, 而港人將病毒帶返國內。
反之, 兩月前, 深圳塩田碼頭因貨倉有人染病, 深圳政府便關閉整個碼頭14天, 香港可以傚法嗎?
所以, 健康碼未必是主要原因。
而是府港的防疫政策令廣 ...
人地妮歌每兩日做一次檢測你又唔講下?
人地妮歌要坐私人飛機先可以黎你又唔講下?人地妮歌要日日報行縱你又唔講下?譚耀宗返北京都唔駛隔離啦,你又唔講下?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]