• 瀏覽: 3,181
  • 回覆: 42
本港生育率持續下跌,2020年生育率僅得0.87,據政府統計數字,每一千名女性約有868名嬰兒出生,較2017、2018、2019年的數字都要少。

過多幾年,等出生人數跌破兩萬,D大中小學幼稚園先至知咩叫閉校潮

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/親子/674262/生育率創新低-政府指受3個因素影響-專家-幼稚園或面臨閉校潮

生一個送贈一層凱滙囉~唔駛抽𠻹。

政府見唔夠應該引入海外bb

住都未解決 點生呀?!

引用:
原帖由 夜來人 於 2021-9-8 09:31 PM 發表
政府見唔夠應該引入海外bb
一夫多妻

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-9-8 09:31 PM 發表

一夫多妻
而家講b唔係講西🤭

引用:
原帖由 0987654 於 2021-9-8 09:29 PM 發表
生一個送贈一層凱滙囉~唔駛抽𠻹。
可能送條女更加有鼓勵作用

引用:
原帖由 夜來人 於 2021-9-8 09:33 PM 發表

而家講b唔係講西🤭
一個無得生有後備

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-9-8 10:01 PM 發表

一個無得生有後備
姐係大婆唔得,仲有後備,咁政府第一時間咪要禁避孕袋同藥

我好亂呀大佬!呢頭話世界糧食短缺,要減少人口,諗個病毒出嚟造個人口滅絕計劃,轉頭又話生育率新低,要鼓勵生育

近年日本有教授研究少子化問題,研究指生活成本越高,民眾生育意欲就越低,所以歐州人出生率很低,非州人的出生率很高,所謂個人選擇及婦女就業的都是side effect, 不是直接原因。
生活成本不只是養育子女的費用,夫婦開支大就需要高薪或多份收入,代價是壓力大時間都花在工作上,生育意欲就低。
香港政府似乎未有意識這問題,仍不斷增加生活成本,公用服務任由加價之餘,還搞垃圾稅回收稅等成本。
國內政府為增加人口,推出多項政策減少民眾生活成本,包括不讓人做樓奴,壓低食材成本,取消補習社等政策。

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-8 09:27 PM 發表
本港生育率持續下跌,2020年生育率僅得0.87,據政府統計數字,每一千名女性約有868名嬰兒出生,較2017、2018、2019年的數字都要少。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210908/512336650492186624059147.jpeg/eZIP1AxYkDkz1Cho4YdEo1v16eLps3A04DTn8-A05_M ...
由佢啦!

無外傭好難攪

生活系一個原因,我個人覺得另一個原因繫心態,香港獨有文化,就系吹奏精英,由學校吹到出社會,比你做成人,無過強大既精神力,你都唔會生咁多,一出生就輸起跑線,系香港基本生活系無問題既,問題系精神層面。太多比較。

出生率低唔一定係樓價問題, 香港本身就女多男少,甲女丙男,配對唔到唔出奇。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]