• 瀏覽: 672
  • 回覆: 17
大家的智慧型手機、平板電腦多久換新?除了喜歡嘗鮮每年都換之外,大部分人應該是會用個兩三年才換吧?!

現在,歐盟準備制訂計劃要求廠商支援手機、平板等裝置5年甚至7年,但三星、蘋果等廠商代表並不認同此項計劃。

歐盟針對手機、平板等數位裝置制訂更長支援週期是出於環保考量,因為頻繁的電子產品升級換代會導致大量的浪費,且廢棄電子產品還會污染環境,延長週期可以減少電子產品淘汰的速度。

歐洲正在制訂的規範不僅是要求廠商提供系統升級及修補程式更新,並且是要提供零件讓使用者維修,因為許多人被迫更換手機、平板是因為廠商沒有零件了,無法提供維修。

歐盟準備將支援維護週期提高至5年時間,而德國政府的目標更高,要求的支援週期長達7年,甚至要廠商公布維修零件的價格,之後就不能漲價了,防止消費者因為等待維修零件時間過長而不得不換新裝置。好在德國未設定具體的維修零件價格,不然廠商就更麻煩了。

長達5年甚至7年的更新維護引起了廠商的不滿,代表三星、蘋果等廠商利益的歐洲數位行業協會反對提議,認為要求太過分了,其建議是提供2年的功能更新及3年的安全更新。至於維修零件,協會認為歐盟/德國的要求太難了,製造商僅需要提供螢幕及電池維護即可,相機、麥克風、揚聲器等零件很少會出現故障。

訊息來源

勾盟簡直欺人太甚,電子產品當然密密換,日日換先有暴利吧

新聞來源連結:
https://news.xfastest.com/others/100237/smartphone-european-union/

一加手機用兩年以上,其實都係好正常啫,如果唔係技術嘅進步,就如3G轉成4G,我都唔會要買新手機啦。現在嘅手機最新嗰部都用咗兩年,最舊嗰部7吋平板手機,仲係3G年代嘅,都用咗起碼9年啦。如果只係要當成手機,仲係可以用得到,只係要裝新apps就無法正常運作。最佳例子就係想安裝個「安心出行」程式,即使安裝咗都行唔到,應該係架機原先系統嘅相機沒有二維碼識別功能。
其實,有時要換機都係因為啲apps無法在舊機中正常運行,同埋內存不足而需要更換啫。當然,對於呢啲手機製造商而言,咁樣就會賺少好多錢囉。

一人讓一步3-4年lor...

其實4年都夠
唔洗五年咁奈

但蘋果啲產品用七年應該問題不大吧
我部iPad 2依家都仲用到
當然好多Apps用起上嚟比較吃力
反而同時代啲Android機
兩年左右就打柴

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-5 10:07 PM 發表
兩年左右就打柴
我服了你

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-5 10:07 PM 發表
兩年左右就打柴
Iphone 6 今時今日都用唔到啦

我仍然用緊iPad2同iPhone5,

超lag,但仍然用得。

歐盟好左政治正確,當然有佢的環保考慮。用足7年,整個及其連帶行業都會萎縮,對於生產國家,阿爺、印度及越南會好大鑊。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-5 10:28 PM 發表

Iphone 6 今時今日都用唔到啦
用唔到咩?幾時開始用唔到?

引用:
原帖由 srsv 於 2021-9-5 10:20 PM 發表

我服了你
電池用咗咁多年都未打柴,仲睇到片,唔捨得丟棄!

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2021-9-6 01:09 AM 發表

超lag,但仍然用得。
software 做手腳, 逼你換機 .

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2021-9-6 01:09 AM 發表

超lag,但仍然用得。
nokia d 2G舊機重用得架, 又如何??

設計師有料到, 電池用兩三年會漲爆你部機. 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]