• 瀏覽: 3,670
  • 回覆: 70
  • 追帖: 1

國家主席習近平強調,世界百年未有之大變局加速演進,中華民族偉大復興進入關鍵時期,面臨的風險挑戰明顯增多,總想過太平日子、不想鬥爭是不切實際的。

2021年秋季學期中央黨校中青年幹部培訓班昨天在中央黨校開班,身兼中共總書記的習近平出席開班儀式並發表講話。他表示,要丟掉幻想、勇於鬥爭,在原則問題上寸步不讓、寸土不讓,以前所未有的意志品質維護國家主權、安全、發展利益。

習近平強調,目前正處於前所未有的變革時代,幹著前無古人的偉大事業,如果知識不夠、眼界不寬、能力不強,就會耽誤事。他指出,同樣是實踐,是不是真正上心用心,是不是善於總結思考,收穫大小、提高快慢是不一樣的。如果忙忙碌碌,只是機械做事,陷入事務主義,是很難提高認識和工作水平。

老實講我都開始明習近平點解呢排咁多監管,佢都講得無錯,始終資源得咁多,歐美使用緊地球90%的資源,我地中國人都想好似佢地咁大魚大肉,就一定要競爭,根本一係死一係就贏,無第三條路行。。。。。。。。。。。。

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/international/player?newsId=448415

講得好, 你唔鬥人, 人會主動鬥你.

唔掂先要鬥爭既姐

佢要做既亦係最難既一步。由"無"到"有"唔係最難,由"有"到"最好"先多挑戰。

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-9-4 10:45 AM 發表
唔掂先要鬥爭既姐
人類系感

冇辦法啦!
對住一班成日候住中國嘅大盜
又點可能和平長久忍耐被剝削
風水輪流轉
終於俾中國人贏返啦!

習大大 !

做人和國家一樣,首要強身健體,才能發圍,防守,無事唔好惹事,有事唔好怕事 !

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-9-4 10:45 AM 發表
唔掂先要鬥爭既姐
你講成日周圍搞人哋國家嗰個老美?

大國崛起嘅路上 唔係你死就我亡 今次中國人 一定團結

現在中國處於大變革時代 想繼續和平 不想鬥爭是不設實際 香港人總覺得因為一國兩制唔關自己事 其實是不對 香港貧富懸殊本身極大 發動窮人鬥富人覺先係上策

先殺一萬貪官再說。

做好鬥爭 與戰爭 的準備 

引用:
原帖由 百蚊富翁 於 2021-9-4 04:44 PM 發表
先殺一萬貪官再說。
菜省長一定有份,放心.

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-9-4 11:47 AM 發表
現在中國處於大變革時代 想繼續和平 不想鬥爭是不設實際 香港人總覺得因為一國兩制唔關自己事 其實是不對 香港貧富懸殊本身極大 發動窮人鬥富人覺先係上策
香港都要打地主、搞公富?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]