• 瀏覽: 16,811
  • 回覆: 33
因為中國有核彈 所以解放軍要是武統台灣, 美軍絕對不敢介入
中國人經常有這種論述, 而且很多人還非常相信這種說法, 但大家覺得這種論述真的符合現實嗎??

會不會現實面的情況反而是,正因為你有核彈, 所以你要是真的要入侵別人 反而西方世界有正當的理由對你先發制人 先用核彈把你摧毀了再說??

翻開近代戰爭史 塔利班沒核武 但趕走了美軍 奪回了政權 北越也沒核武 也趕走了美軍 統一了南越

而有核彈的北韓,中國 相反的反而不敢實現武統 不知是不是這些有核國家要是真敢武統 美軍就可以好無顧慮的先把你中國打回原始時代??

^^"
武統只其中之一嘅選擇.

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-9-4 07:16 AM 發表
中國人經常有這種論述, 而且很多人還非常相信這種說法, 但大家覺得這種論述真的符合現實嗎??

會不會現實面的情況反而是,正因為你有核彈, 所以你要是真的要入侵別人 反而西方世界有正當的理由對你先發制人 先用核彈把你摧毀了再說??

翻開近代戰爭史 塔利班沒核武 但趕走了美軍 奪回了政權 北越也沒核武 也趕走了美軍 統一了南越
...
其實你仲要考慮埋核反擊能力,
當你俱備一定程度既核反擊能力,
而對方亦認為不能夠在第一波核攻擊時完全解除你的核反擊能力,
咁動用核武既機會就幾乎等於零,
而中國講左不首先用核武,
咁一個有正常頭腦既政權,
在政權未到存亡之時,
係唔會用核武打中國的,
無白痴會咁樣做泥特登比中國核反擊,

先發制人都仲要睇睇對手係邊個,
對中英美法俄什至北韓印度呢個有戰略核潛艇或洲際導彈既國家就係肯定唔適用......

再講我認為如果大陸武統台灣,
美國仍然會軍事介入,
不過程度肯定唔會升級到核戰,
而事實上好明顯中國係部署上亦有預料到美國同佢既盟友會軍事介入.

中國有核彈幾十年,隨時可以核平台灣
不過真正有能力武統係2011之後

以前統一係中國家事,統一就光宗耀祖
今日統一係影響亞洲甚至世界係邊個話事,統一係影響世界大局
時代變化太大,邊有得一概而論

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-9-4 07:16 AM 發表

...
咁要壓吓驚囉,快啲增大核武數量,同時學俄國手段,如果攻擊中國本土,必以核武還擊,要有同歸於盡決心,敵人才會覺得害怕,世上有誰唔怕攬炒呢?美國肯定三思而後行囉。

很多人都知道中央不武統,是想長治久安,並非怕了什麼,西方如果讓台灣獨立,即使遭滅國之災,也會動武。

相同例子。點解美國唔核平阿富汗,唔核平其它國家一樣。武統台灣會有乜好處先?只要台灣唔系真正獨立。咁系由得佢咯。下下打仗無好處

引用:

...
你認為美國係白痴嗎,還是你覺得自已係?

引用:

...
智障唔識睇新聞俄羅斯入侵烏克蘭知唔知?俄羅斯無核武咩?

引用:

...
台海兩岸發生戰爭係內戰邊個國家插手就係入侵。

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-9-5 07:46 PM 發表

智障唔識睇新聞俄羅斯入侵烏克蘭知唔知?俄羅斯無核武咩?
1.克里米亞人幾乎全部想回到俄羅斯

2.克里米亞,俄羅斯駐軍人數比烏軍還多

3.克里米亞 完全沒有美國人想要的利益

普京盤算了一下 拿下這裡有百分百的把握 而且能速戰速決  發生核戰的可能性可能性也很小
你哪看出 克里米亞的例子能適用在台灣?? 中共根本沒有以上這些條件好嗎??

你看看同樣是影響俄羅斯的出海口 俄羅斯為何就不敢動波羅的海三小國??

因為那裡人普遍反俄 而且他們都是北約成員國, 普京是不會傻到,去動這種會引爆核子大戰的地方!!

引用:

...
認真問,你真的相信自己的說話嗎?你是認真相信美國會為台灣打一場核戰嗎?

中國冇核武,美國佬一早武統中國啦,白痴!

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-9-12 04:26 PM 發表

認真問,你真的相信自己的說話嗎?你是認真相信美國會為台灣打一場核戰嗎?
武統喊了70多年 還是不敢打 那基本就能說明了 真動了台灣美國一定會介入的

而且美軍要是考慮 先發制人 絕不讓中國有按下核武的任何機會 那中國的人命或經濟損失恐怕會比無核國家更不能想像

逆向思考看看 有了核武那是不是要承受更多包袱??

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]