• 瀏覽: 18,075
  • 回覆: 171
澳洲而家是老尾隻走狗,乜都跟晒老尾政策,啲澳洲人真是要自求多福

熱賣及精選
為奴為僕者,苦命也。

以前一聽到佢個名, 個腦浮現港式翻譯: Gayting 

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-9-4 06:40 AM 發表

澳洲系美國頭馬, 但撤出阿富汗都唔事先通知聲.
主人要對養狗交代??

好多人未去過澳洲,睇得大陸報章幾篇飛機文,就狂插莫里森,但又吾知道,依家澳洲人倡議澳洲人要奪回澳洲。澳洲是屬於澳洲人的澳洲?
悉尼、墨爾本呢啲大城市,基本上已經被中國人佔領左,Downtown全部都係大陸人、中國餐館、麻辣火鍋、重慶酸辣粉,搞到人地個靚靚城市烏煙瘴氣。所有靚地都買晒,起晒大屋,全部黑頭髮住嘅,炒到啲樓價貴晒。珀斯就係比大陸人搞一搞,樓價去年暴瀉7成,四處爛尾收場,你又知吾知?
係香港,我地香港人都叫好有錢,都抗衡吾到,暴動鬧交因此而生,我話你知,澳洲人仲弱雞過香港,如果莫里森吾係咁,遲早步香港後塵。

梗係!而家澳洲唔畀美國照住,佢阿富汗單嘢一早上國際法庭啦!

民主最失敗之處是,口說民主,不理民生。

仲有,澳洲吾賣你大陸帳,中國人嗰句,此處不留人,自有留人處,你大陸咁吾志在同澳洲打關係做生意,咁咪吾9睬佢囉,使乜日日文章視頻出來D9澳洲?
就正如我想去間車行買架車,吾啱價錢、吾啱條件或個sales嫌我樣衰,吾做我生意,我咪去第二間買囉,有錢你慌買吾到咩。段估我吾會日日走去人家門口D9人卦?日日上網文章視頻D9人嘅原因,係因為中國好想取悅返澳洲囉

睇下澳洲狗莫厘頭幾時跪低!

英犬人犯咗重罪才被判去澳洲監禁,等佢哋自生自滅監躉後裔始終劣性難改唯有依靠美犬,澳犬生存靠中國而家做乞兒產品又無人要唯有食自己。

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-4 06:36 AM 發表

澳洲前總理基廷(Paul Keating)9月3日於《澳洲金融評論報》發表專欄文章指出,現任莫里森政府為取悅美國,於對華關係喪失獨立外交政策,不負責任

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210224/441256431505641472096583.jpeg/K-Hud0MO9GaVzcg3pe8fGCgKhuUksosbwZGYrcGRmK0?v=w1280r16_9
樓主 , 你不是澳洲政府 , 又怎麼知道一切歷史緣由 , 澳洲自立國以來 , 尤其在二戰之後 , 美國給了它們最大的軍事保護 , 而且在人材輸出 , 技術交流 , 作出了很大貢獻  , 澳洲另一方面, 需要美國 , 把自己的研發,推向世界舞台, 仲有一點 , 澳洲跟美國, 大家同文同種 , 共同宗教 , 自然思考模式 , 對事物看法 , 必然相同 , 就是沒有民主選舉, 就沒有高效政府, 所以對中國的那套 , 盡不認同。 

現在情況是 , 近十年 , 中國在澳洲的投資做大了 , 開始在某些項目出現了一些壟斷情況 , 人家澳洲, 自然要伸出無型之手 , 調整或整頓一下 ,是十分常見 , 只是對自己國民負責而巳 , 另一方面 ,不論任何國家 , 有人在當地富起來 , 自然想左右人家的經濟政策 , 等自己的族群可以增加有財有勢 , 進入政治是其中的一條路, 當然西人又怎會把你進入它們的政治舞台 , 因此 , 兩國自然是磨擦多多。 

有愛國心是好的 , 但希望大家能換位思考 , 人家是小國 , 在大國之中生存 , 自然會權衡一切 , 依附一個大國能給自己最長遠的利益 , 它不是想處處與你為敵 , 而是現在的中國 , 真心不能給澳洲 , 作最大的保護傘呢 。 

武肺疫情搞到世界大亂仲要奶中國,呢個前總理都好懦弱

引用:
原帖由 liuche01 於 2021-9-4 08:12 AM 發表

以前一聽到佢個名, 個腦浮現港式翻譯: Gayting 
澳洲其中一位 80 年代總理 , Paul Keating , 大學都未唸過 , 就做總理了 , 可能用社會經驗 , 管理澳州呢 , 其中有句 slang , are you kidding me? , 就是出自他了。 

引用:
原帖由 Jack_Bauer 於 2021-9-4 08:26 AM 發表

仲有,澳洲吾賣你大陸帳,中國人嗰句,此處不留人,自有留人處,你大陸咁吾志在同澳洲打關係做生意,咁咪吾9睬佢囉,使乜日日文章視頻出來D9澳洲?
就正如我想去間車行買架車,吾啱價錢、吾啱條件或個sales嫌我樣衰,吾做我生意,我咪去第二間買囉,有錢你慌買吾到咩。段估我吾會日日走去人家門口D9人卦?日日上網文章視頻D9人嘅原因,係因為中國好想取悅返澳洲囉
而家尼編文系由上屆總理出。
吾系出自中南海。
而且中國封左貿易,便一向冇理佢。
系澳洲不停叫囂。
其實我支持封關,所有移民外國香港人,取消港藉。
香港自然清淨。中國太多漢奸。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]