• 瀏覽: 59,429
  • 回覆: 548
  • 追帖: 2
新冠疫情困擾本港多時,不少身處海外港人即使接種疫苗亦未能回港。有議員關注有不少身在外地的非中國籍香港永久性居民因疫情而未

實在是條件太過於寬厚了,實在是有必要立即進行調整,降到一年半或者2年,也就是18個月或者24個月。這樣一來,就可以最大程度的清理掉那些港獨曱甴,讓它們喪失在香港的永久居民身份和居留權,自然也就更有效的維護了香港的安全和國家的安全。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210901/bkn-20210901135145277-0901_00822_001.html

熱賣及精選
呢個要實行先有用

政府真係要研究如何杜絕呢班垃圾回流!

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-9-2 08:35 發表

12646593 呢個要實行先有用
同意。

曱甴黃絲絕大部分是中國藉

所有公務員必須是中國籍,愛國愛港,若連這個制度也行不到,其他都是扯談。

每年返黎住下咪得

引用:
原帖由 johnlong18 於 2021-9-2 08:25 發表

新冠疫情困擾本港多時,不少身處海外港人即使接種疫苗亦未能回港。有議員關注有不少身在外地的非中國籍香港永久性居民因疫情而未

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210901/photo/bkn-20210901135145277-0901_00822_001_01b.jpg?20210901154938

實在是條件太過於寬厚了,實在是有必要立即進行調整,降到一年 ...
呢招只能對付本身係非中國籍香港居民
現時班曱甴大多根據基本法24(1)或(2)取得永久身份,即係香港出生/住滿7年+中國公民

要解決呢班人,就要嚴格執行國籍法先得

啱㗎啦應該要廢除呢班人嘅身份證 , 36個月都唔返香港,香港唔需要你啦。 

引用:
原帖由 johnlong18 於 2021-9-2 08:25 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210901/photo/bkn-20210901135145277-0901_00822_001_01b.jpg?20210901154938

實在是條件太過於寬厚了,實在是有必要立即進行調整,降到一年 ...
其實18個月又好, 24個月都好, 都無用.
基本上一張來回機票已經搞掂,
不過, 如果真係立例我都讚成, 最小都叫有個框框.
之後可以慢慢再調節

我贊成呀,唔好比人當香港係水泡或者係公厠

3年太耐了, 2年啦, 冇合理解釋, 棒佢走

應加多一條, 那班最近8個月持BNO過英國的又咁耐都冇回香港的, 自動喪失香港人資格

非中國籍香港永久性居民 其實係外國人住夠7年嗰班人
要保持香港永久性居民身份要係指定時間內係香港住, 住唔夠收回香港永久性居民

食兩家茶禮嗰班人係可以申請特區護照  點會係 非中國籍 佢唔去入境處申請放棄中國籍 你點DQ佢香港永久性居民

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]