• 瀏覽: 12,288
  • 回覆: 184
+4
店舖阻街、噪音擾民的亂象已是老生常談,惟港府不執法、懶得管的態度依舊,而東網日前報道指出阻街問題嚴重後,申訴專員隨即在今

轉載~

店舖阻街、噪音擾民的亂象已是老生常談,惟港府不執法、懶得管的態度依舊,而東網日前報道指出阻街問題嚴重後,申訴專員隨即在今日(31日)宣布,主動調查政府對貨物及雜物非法霸佔或阻礙街道的規管,並向效率促進辦公室、環境保護署、食物環境衞生署、路政署、民政事務總署及地政總署展開調查。同時,申訴專員亦正蒐集上述課題的資料及意見,市民若有任何資料或意見,可於9月30日或之前以書面方式向申訴專員公署提交。

申訴專員趙慧賢表示,雖然公署於2014年6月,完成有關當局對店舖阻街的規管及執法行動的主動調查,而相關的政府部門亦已落實多項改善措施,包括自2016年9月起實施的《定額罰款(公眾地方潔淨及阻礙)條例》,但公署每年仍收到大量涉及店舖阻街的投訴。

而在過去3年,即2018年8月至今年7月期間,公署已累計錄得逾200宗投訴,當中除了店舖貨物被指阻街外,亦包括在街道隨處放置雜物的投訴,涉及發泡膠箱、膠籃、回收鐵籠、建築物料或廢料等,不僅對市民造成不便,亦有可能造成環境衞生滋擾甚至構成道路安全風險。

鑑於貨物及雜物非法霸佔或阻礙街道的問題持續多年,亦牽涉多個部門的規管及執法行動,加上現時各有關政府部門按其職權範圍處理上述問題,每當遇上較複雜或牽涉多個部門的情況,便有可能因權責不清或未能及時作出協調,以致霸佔或阻礙街道問題遲遲未獲解決,故申訴專員決定展開主動調查,審研政府的規管工作,包括相關部門的執法及清理行動,以及跨部門的協調機制,以便在有需要時向政府提出改善建議。

店舖阻街等問題嚴重,惟政府卻視若無睹。

申訴專員公署將主動調查政府對店舖阻街等的規管。

根本啲部門就係懶惰, 公務員心態,做多錯多,少做少錯。好簡單執法全部錄影,有圖有片有真相,行到邊度都唔使驚。殺無赦!

相關新聞

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0831_00822_001.html

公務員卸得就卸

引用:
原帖由 wk221ab 於 2021-8-31 12:28 PM 發表
公務員卸得就卸
做又36,唔做又36。作為個打工仔,點會同你做咁多呀?

霸嘅地方仲大過自己鋪

政府固之然有責任監管,但唔可以100%將個波拋晒俾政府!

首先,果D公然霸地擺賣的舖頭已經要吊啦!
第二,幫襯果D舖頭D人都係抵吊!

引用:
原帖由 maygii 於 2021-8-31 12:30 PM 發表
霸嘅地方仲大過自己鋪
所以 有關政府部門,必須要嚴打。

引用:
原帖由 Morningsky 於 2021-8-31 12:32 PM 發表
政府固之然有責任監管,但唔可以100%將個波拋晒俾政府!

首先,果D公然霸地擺賣的舖頭已經要吊啦!
第二,幫襯果D舖頭D人都係抵吊!
如果各政府部門,肯做返自己應該要做嘅嘢,起碼可以減少阻礙嘅程度,當然店舖自己本身都有責任。

政府部門互相卸膊
根本毫無協調及溝通
簡直係垃圾

特別係食環
係街市只係行行企企
巡街市就大鑼大鼓
驚人地唔知要收到整整齊齊咁樣
睇下旺角街市(奶路臣街及山東街)就知

傳統濕街市經常見到食環巡街, 就好似出巡一樣, 行行企企, 影下相。 件著白衫嘅就企得遠遠咁好似王爺, 真正隻眼開隻眼閉。 今時今日我相信佢地唔咁收黑, 但係咁嘅作為就好難唔相信。 
有一次我當面發難, 個灰衣服嘅係咁咦叫店鋪將阻街嘅貨物收入店鋪, 但係嘅街市佬係咁咦郁下件貨就當算, 條灰衣服嘅掉頭就想走, 我檔住佢狂數佢嘅不是, 一直問佢點解唔開單, 點解唔做嘢, 佢只係再次叫街市佬將d貨收入D就算。 只係想屌柒個灰衣。 

除左商戶
仲有大量不負責任既市民
將個人物品
例如單車、鐵推車、手拉車、行李箱、滑板車等等
長期鎖係路邊欄杆
卻無政府部門去處理
久而久之
就會成為垃圾 ...     

食環班仆街就最懶

街市佬 都一樣係有權投票嘅「選民」,飯民本土就最鍾意挑起矛盾,等政府收緊,就拉班街市佬去抗議,抗議政府冇地方比街市佬放垃圾,更加指責政府,是否想要取替街市,全部做晒大集團超市,等市民最終只有幫襯大集團超市,即是政府是為大集團服務,破壞市場規律,最後又係政府錯!

食環署外判員工仲要幫佢哋抌埋啲發泡沫膠箱,掃埋及抌埋啲垃圾,食環署洗啲錢原來幫埋啲阻街人士做嘢

行人行出馬路、雙線行車變單線真係好平常。隔離po仲有人話而家做公務員邊有得hea,就知hea到麻木晒,乜叫hea都唔知

歸根考究底地產霸權
膠官與地產霸權勾結
做成這局面!
一間賣菜舖要幾十萬租
唔做街霸點交租

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]