• 瀏覽: 9,863
  • 回覆: 99
+11
【16:00更新】香港言語治療師總工會5人上月涉嫌串謀發布煽動刊物被捕,警務處國家安全處(國安處)今早(30日)撤銷工會秘書伍巧怡、司庫陳源森及委員方梓皓保釋,控告他們串謀刊印、發布、分發、展示或複製煽動刊物罪。3人連同早前被控同樣罪名、現正還押的工會主席和副主席今午於西九龍裁判法院提堂。控方申請合併兩案,並反對眾被告的保釋。

【16:00更新】香港言語治療師總工會5人上月涉嫌串謀發布煽動刊物被捕,警務處國家安全處(國安處)今早(30日)撤銷工會秘書伍巧怡、司庫陳源森及委員方梓皓保釋,控告他們串謀刊印、發布、分發、展示或複製煽動刊物罪。3人連同早前被控同樣罪名、現正還押的工會主席和副主席今午於西九龍裁判法院提堂。控方申請合併兩案,並反對眾被告的保釋。

案件由國安法指定法官、署理總裁判官羅德泉審理,控方申請合併兩案,押後至9月24日再訊,以待轉介區域法院。法庭現正處理案件合併及被告保釋申請。

5名被告均報稱言語治療師。控罪指稱,被告黎雯齡(25歲)和楊逸意(27歲)於去年6月4日至今年7月22日,在港串謀刊印、發布、分發、展示或複製煽動刊物,包括3本名為《羊村守衛者》、《羊村十二勇士》及《羊村清道夫》的書,具意圖引起對特區政府及香港司法的憎恨或藐視,或激起對其的離叛,以及煽惑他人使用暴力,及慫使他人不守法或不服從合法命令。

被告伍巧怡(28歲)、陳源森(25歲)及方梓皓(26歲)則被控以相同控罪,串謀上述兩被告、黃凱晴及他人發布煽動刊物。黃凱晴為工會副主席。

都係廿零歲都受過高等教育, 樣又唔衰! 點解做埋咁嘅嘢? 稍為用下腦都睇到香港警察比起高叫民主自由嘅西方國家尤其是美國已經溫和得多! 唔係示威者用過份暴力都唔會被鎮壓! 睇下所謂反逃犯示威嘅暴徒一個都無死起香港警察手上就知香港警察係非常克制!

反而口中高叫人權平等嘅西國警察槍下亡魂就數之不盡! 再睇阿富汗就更加明白西方只為利益干預別國而不是為甚麼正義民主自由!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20210830/s00001/1630295547828/言語治療師總工會3人控串謀發布煽動刊物-控方申與主席副主席案合併

年輕有為啊。奶都未介就做主席

引用:
原帖由 四季無花果 於 2021-8-30 04:41 PM 發表
年輕有為啊。奶都未介就做主席
同迷信邪教一樣, 迷信虛假嘅民主自由口號

稍為用下腦都睇到香港警察比起高叫民主自由嘅西方國家尤其是美國已經溫和得多!

就係唔想主人d衰野比攞黎講, 咪唱衰中港10倍lor

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-8-30 04:43 PM 發表
稍為用下腦都睇到香港警察比起高叫民主自由嘅西方國家尤其是美國已經溫和得多!

就係唔想主人d衰野比攞黎講, 咪唱衰中港10倍lor
睇個樣呢兩條女唔似邪惡, 點解搞成咁?
信佢地都係受人誤導

抵死啦!連啲天真可愛小朋友都唔放過!睇得出黃L有幾咁賤格卑鄙

畫自己,on 7羊羊想幫12羊,點知12羊篤灰,自己high埋野就唯有認錯篤灰博減邢

三隻死曱甴人生開始精彩

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-8-30 04:48 PM 發表

信佢地都係受人誤導
精心泡製兒童繪本,向兒童洗腦

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-8-30 04:38 PM 發表

https://scontent.fhkg3-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/218274690_4370291276389792_910091692145452348_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=sSXND4b24rsAX_nFHmP&_nc_ht=scontent.fhkg3-2.fna&oh=0ffb789ea9e071a807231fddb635f05a&oe=61315B94 ...
近排小鳳姐真係好忙

附件

20190830_00484ef5190abc907be5DPWgWrrb5A2t.jpg(65.34 KB)

一定要重判呢班畜牲

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-8-30 04:48 PM 發表

信佢地都係受人誤導
美國佬養得好lor

根本成個會就係賣國曱甴集團,同毒果同聲同氣。

“ 寧願最後徒勞無功,也不選擇無動於衷"

睇下主席嘅豪情壯語, 估唔估到有今日, 而家點止徒勞無功, 而家係叫做罪有應得

佢哋咁做,就係覺得食腦搵錢叻過其他人,就係咁簡單

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]