• 瀏覽: 61,468
  • 回覆: 493
  • 追帖: 1
+2

近年越來越多港人考慮移民,根據統計處數據,港人去年移出數字高達89,200人。第二屆「國際移民及置業博覽」於今明兩日(28-29日)舉行。展方表示,根據預先登記時所進行的問卷調查所得,月入少於五萬的家庭佔整體比例的46%,反映一般家庭亦會考慮移民。

有到場參觀市民表示從未到訪加拿大,但為了讓小朋友得到更好的教育,計劃於兩年內帶同小朋友移居加拿大;亦有市民計劃帶同小朋友移居英國,同樣是為了讓小朋友有更好的成長環境。

第二屆「國際移民及置業博覽」於今明兩日(28-29日)舉行。國際移民及置業博覽總監謝沛豪指出,今年有超過28000人次預先登記參觀,較去年上升四成,反映更多人對移民有興趣,最有興趣移民的三個國家為英國(36%)、加拿大(19%)及澳洲(17%)。而考慮移民的人士則以考慮改善子女成長環境的家長為多

中低收入群體開始考慮移民另外,調查亦發現,月入二萬至五萬及二萬以下的家庭分別佔28%及18%,反映一般家庭亦開始思考移民的問題,不再是只有富裕家庭才考慮移民。謝沛豪指出,港人受惠於各國的移民救生艇政策,英加澳的移民門檻降低,特別是BNO 5+1 的政策門檻是「史無前例咁低」,令一些以往不會考慮移民的群體都開始考慮移民

查詢量升近十倍 子女成長成最大主因專門辦理愛爾蘭移民的參展商Bartra的區域總監林卓霆表示,近月查詢移民的市民大幅上升,「今年平均每月有超過一千宗查詢,疫情前一個月一百至二百個已經算多」,資詢量上升近十倍,林卓霆亦提到,申辦移民的市民未必為了移居到外地居住,而是為了換取外國的公民身份,而多一份保障;辦理英國移民的皇丞地產總經理張祺豔亦提到,大部份考慮移民都是為給予小朋友更好成長環境,所以會以教育制度以及日後的發展配套甚至置業機會為首要考慮條件

================================================================================

月入2萬以下,BNO Visa 去英國真係冇得輸。  喺香港都只能夠係社會最低層,去英國至少下一代有個機會。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/669638/移民潮-考慮移民中低收入家庭增-調查-月入二萬以下家庭佔18

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-8-29 01:05 AM 發表
https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210828/508404348011679744275864.jpeg/tkcWHOAq18Ij39QTi9GVSPxFrKXmSTG1_zXa0_812tM

近年越來越多港人考慮移民,根據統計處數據,港人去年移出數字高達89,200人。第二屆「國際移民及置業博覽」於今明兩日(28-29日)舉行。展方表示, ...
過去乞食都係為左自由

一直都係話最窮果批最想走, 黃人死唔信. 我身邊都有三個係香港做唔店的移民.

同97前的完全唔同.

其實, 走左開心又好, 唔開心又好. 佔領埋英國又好, 搞黑暴又好, 搞蘇格蘭獨立都好. 最重要唔好比黑暴回流.

難得有機會移民外國,改善生活質素!

基層都出走 移民門檻低

引用:
原帖由 無憂無悔 於 2021-8-29 01:27 AM 發表

過去乞食都係為左自由
月入2萬以下,去到搵份同香港差唔多嘅工,你肯做真係冇乜難度,點使乞食呀?

最難係薪高糧準,年入過百萬嘅,去到外國搵唔返。尤其英國,專業人士普遍收入少過香港。

低層,勝在機會成本低!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-8-29 01:31 AM 發表

月入2萬以下,去到搵份同香港差唔多嘅工,你肯做真係冇乜難度,點使乞食呀?

最難係薪高糧準,年入過百萬嘅,去到外國搵唔返。尤其英國,專業人士普遍收入少過香港。

低層,勝在機會成本低!
大學生畢業6年都搵唔到野做

月入2萬以下連揾工生存都有問題仲話下—代

引用:
原帖由 cskch 於 2021-8-29 01:30 AM 發表
一直都係話最窮果批最想走, 黃人死唔信. 我身邊都有三個係香港做唔店的移民.

同97前的完全唔同.

其實, 走左開心又好, 唔開心又好. 佔領埋英國又好, 搞黑暴又好, 搞蘇格蘭獨立都好. 最重要唔好比黑暴回流.
黑暴移走晒冇人做下欄工作了

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-8-29 01:35 AM 發表
月入2萬以下連揾工生存都有問題仲話下—代
少擔心,英國大把低層工作冇人肯做。

反而呢班人普遍英文程度低,呢樣先至係問題。 你簡單對答都唔掂嘅話,有工見都好難請你。

之前啲黃人仲話中產會走哂
點知一谷比一谷低,低處未算低

先係7成移民家庭嘅總資產少於100萬
而家再爆出2成想移民嘅家庭嘅家庭總收入少於2萬

呢班人唔係劏房戶就係公屋戶
再唔係就係租舊樓啲擠迫戶
佢地走咗對香港可以有乜影響?
加快公屋上樓進度定令劏房租金短期輕微下跌?

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-8-29 01:38 發表

黑暴移走晒冇人做下欄工作了
無錯, 呢個認真係一個問題. 英國亦都係最缺低下階層既人. 因為佢離開左歐盟, 無左班窮既人, 唯有搵黑暴頂上.

但無計啦. 黑暴留係香港遲早又搞破壞.

哇 傳說中既低端人口
真係好傻好天真

在美國十多,二十年前嘅移民,多願意做些低下的工作。而且當年也多這些工種給他們做,但現在幾年已經少了好多這些工種。
但另一方面,現今嘅新移民, 又挑剔了好多, 會搵份工嫌三嫌四。
現在嘅香港人想移民太簡單了。

一班死窮鬼 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]