• 瀏覽: 31,385
  • 回覆: 184
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 飛魚菲比斯 於 2021-8-27 08:17 PM 發表
唔怪得班西謊國家西人咁驚大陸啦,皆因呀爺快過佢地
C兄個 ( 西謊)兩字可註冊專利,👍👍👍

咁美國要跳去玩7G

美國2040年都仲用緊4.5G

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-8-27 07:57 PM 發表

二三千都有5G手機
有無推介??

專利技術來自台灣嗎?

來自台積電嗎?

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-8-27 07:58 PM 發表
快成咁? 真恐怖.
厚積薄發,中國也磨刀磨了10幾20年

一旦建立勢能,借個勢,後面咩都順利好多

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-8-27 08:15 PM 發表

14nm制程唔使呆積電造啦,國內大把廠造到
沒大把,暫時只有中芯,中芯預計兩年后會有競爭者入局,所以市場研判高利潤窗口期就兩年,買股票的要睇路

引用:
原帖由 香港股市向下炒 於 2021-8-28 12:31 AM 發表
咁快又6G  

我仲用緊  尊貴既 大哥大電話 
6G計劃系2030,還有八年,甚至10年

引用:
原帖由 虎影俠 於 2021-8-28 02:39 AM 發表

其實講到尾5G係要玩配套。。。即時語音翻譯,醫用即時遠距離控制,光學立體投射等
依d外設先係真正既5G義意, 但一件都未發展過 咁同4G有咩叉分別

引用:
原帖由 lmkandy 於 2021-8-27 08:12 PM 發表
仆你個街,鷹/尾蟈地鐵連4G都未有,你大陸行到6G咁柒快,點追呀?
倫敦地鐵大部分線路係乜G都無!

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-8-27 08:15 PM 發表

14nm制程唔使呆積電造啦,國內大把廠造到
重點係中國未做到光刻機

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-8-27 07:50 PM 發表
8月27日,中國互聯網路信息中心(CNNIC)發佈第48次《中國互聯網路發展狀況統計報告》(以下簡稱《報告》)。《報告》指出,我國已成為6G專利申請的主要來源國。當前6G通信技術領域全球專利申請量超過3.8萬項,其中我國專利申請佔比 35%(1.3萬餘項,約合1.58萬件),位居全球首位。

https://media-proc.bastillepost.com/wp-content/uploads/hongkong/2019/01/兩岸中國_fb.jpg ...
要睇呢啲專利係唔係核心專利先?仲有係咪必須公開使用的專利先?

無敵是最寂寞,最是痛苦⋯

我都仲用緊4G機咋!

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-8-27 08:04 PM 發表
8月27日消息,今日,中國互聯網絡信息中心(CNNIC)發布第48次《中國互聯網絡發展狀況統計報告》(以下簡稱《報告》)。

《報告》顯示,2021年上半年,我國信息產業技術多個領域取得積極進展。

在6G通信技術領域,我國已成為6G專利申請的主要來源國。

當前6G通信技術領域全球專利申請量超過3.8萬項,其中我國專利申請占比35%(1.3萬餘項,約合1.58萬件),位居 ...
台積所以加價, 根本是在落雨前早些收柴, 否則真係喊得一句句

不過害佢的係美國!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]