• 瀏覽: 9,784
  • 回覆: 57
引用:
原帖由 carters 於 2021-8-26 14:44 發表
全國港澳研究會副會長劉兆佳相信,中央現時未必已決定下任香港特首人選,仍要觀察香港的內部及國際形勢發展等。 劉兆佳在本台節目《千禧年代》形容,港澳辦副主任黃柳權昨日回應傳媒問到,是否支持行政長官林鄭月娥連任時的回應,是「答了等於無答」,反映對方根本不想答。他說,黃柳權此行的目的是希望提升港人對「十四五」規劃的關注及理解,如果製造了另一個話議題,便會破壞了原來目標。 劉兆佳相信,目前中央不希望透露出對 ...
唔L係呀?決定?
甘D選委做乜𠃊嘢?

你攞D冇謂錢掏出來抽奬谷下民意好過啦,低能

引用:
原帖由 carters 於 2021-8-26 05:53 PM 發表

支持還支持,換人還換人
你咁都唔明
呢個局定晒啦唔會有變
老共現在係比指示佢做,完全冇話唔信佢

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2021-8-26 05:57 PM 發表

咁就要問政府點解居屋做唔到呢樣野
梁振英:香港房屋問題持續惡化,雖然我明知障礙重重,既得利益的阻力也巨大。但我仍然希望香港人能夠重新考慮在郊野公園邊陲地帶,拿小部分地方出來建屋。希望讓香港社會知道有捨有得,捨去了千分之二郊野公園土地面積,而令兩三萬戶香港居民可在短期內以低廉的成本價成為業主。同時政府不需要什麼補貼,政府只需收回開發土地的成本以及開發上蓋建築物的成本,就可以實用面積每呎6000元賣樓給香港家庭住。十年不允許轉讓,若是轉讓只可以原價賣還給政府,亦不可以租出去,這樣就解決了頭十年的房屋問題。

引用:
原帖由 carters 於 2021-8-26 18:02 發表

梁振英:香港房屋問題持續惡化,雖然我明知障礙重重,既得利益的阻力也巨大。但我仍然希望香港人能夠重新考慮在郊野公園邊陲地帶,拿小部分地方出來建屋。希望讓香港社會知道有捨有得,捨去了千分之二郊野公園土地面積,而令兩三萬戶香港居民可在短期內以低廉的成本價成為業主。同時政府不需要什麼補貼,政府只需收回開發土地的成本以及開發上蓋建築物的成本,就可以實用面積每呎6000元賣樓給香港家庭住。十年不允許轉讓, ...
咁有冇拍板做?

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2021-8-26 05:57 PM 發表

咁就要問政府點解居屋做唔到呢樣野
林鄭指邊陲地起樓是「遠水」
(星島日報報道)本港住宅用地供應短缺,近日一直有人重提利用郊野公園邊陲地建屋,惟行政長官林鄭月娥昨日表示,因應利用郊野公園土地建屋開發時間長,現時僅屬「遠水」的選項,更形容「如果咁有吸引力,應該一早做咗」。她稱,雖不排除香港終有一日會考慮此方案,惟現在仍有其他方案在手。對於有建議將葵涌貨櫃碼頭重置,以騰出土地建屋,林鄭月娥認為須考慮貨櫃碼頭持份者需要,包括碼頭營運商等;就業界建議將貨櫃碼頭遷往珠海桂山島,她指國家海洋局對填海的規限比香港更嚴格,現時台山市政府已猶豫是否仍接受香港建築物料來填海,表明不可能在別人的地方「打主意」。

行政長官林鄭月娥昨日出席電台節目,回應土地供應選項的建議,並談及利用郊野公園土地建屋的看法。她認為相關建議富爭議,質疑郊野公園邊陲地建屋開發時間長,現時僅屬「遠水」的選項,更形容「如果咁有吸引力,應該一早做咗」。

引用:
原帖由 carters 於 2021-8-26 18:06 發表

林鄭指邊陲地起樓是「遠水」
(星島日報報道)本港住宅用地供應短缺,近日一直有人重提利用郊野公園邊陲地建屋,惟行政長官林鄭月娥昨日表示,因應利用郊野公園土地建屋開發時間長,現時僅屬「遠水」的選項,更形容「如果咁有吸引力,應該一早做咗」。她稱,雖不排除香港終有一日會考慮此方案,惟現在仍有其他方案在手。對於有建議將葵涌貨櫃碼頭重置,以騰出土地建屋,林鄭月娥認為須考慮貨櫃碼頭持份者需要,包括碼頭營運 ...
林鄭一睇就知係度搵藉口,佢仍然有地方不敢做

條友成個天氣報告員咁

引用:
原帖由 swerner 於 2021-8-26 06:01 PM 發表

唔L係呀?決定?
甘D選委做乜𠃊嘢?

你攞D冇謂錢掏出來抽奬谷下民意好過啦,低能
CY個屆都「決定」唐唐格,點知民意令選委投俾CY。

阿爺都冇出聲格,之後咪又係話全面支持。

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2021-8-26 06:12 PM 發表

林鄭一睇就知係度搵藉口,佢仍然有地方不敢做
以前話唔可以用政府收地條例收地~而家咪一樣照收

我睇重下屆特首要任務針對防止BNO移民回流,唔好班大種乞兒比英國吸乾之後,回流香港一邊攤大手板,又一邊搞事。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2021-8-26 04:08 PM 發表
中央政府「欽點」特首?
係囉,變佐同港英時代一樣

比卡超?

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-8-26 03:14 PM 發表
劉兆佳有冇洩露國家機密  既然中央不透露風聲 你仲要出嚟說三道四
呢d咪叫忠誠廢物囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]