• 瀏覽: 40,417
  • 回覆: 388
  • 追帖: 1
+2
行政長官林鄭月娥表示,接種新冠疫苗人數的升幅正在收窄,稍後將宣布容許12歲或以上學生,可到接種中心取「即日籌」,亦會加強推動長者接種。 她又強烈呼籲企業僱主,要求所有員工接種疫苗,否則需要定期自費檢測。不過,有商界成員就認為,鼓勵總比強制好,不需要強制員工打針。

唔打針,懲罰你工都冇得做,肯乖乖地跟政府指示未?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1607411-20210824.htm

外國都行緊呢套

引用:
原帖由 onnam 於 2021-8-25 12:10 AM 發表
行政長官林鄭月娥表示,接種新冠疫苗人數的升幅正在收窄,稍後將宣布容許12歲或以上學生,可到接種中心取「即日籌」,亦會加強推動長者接種。 她又強烈呼籲企業僱主,要求所有員工接種疫苗,否則需要定期自費檢測。不過,有商界成員就認為,鼓勵總比強制好,不需要強制員工打針。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1607411_1_L_20210824225052.jpg
如果係強制性,
咁有乜事係咪當工傷先?

因為係履行公司命令有事。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-8-25 12:13 AM 發表

如果係強制性,
咁有乜事係咪當工傷先?

工傷?!

有得選擇檢測

支持

咁有冇商界成員贊成? 贊成嘅就唔會報道?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-8-25 12:13 AM 發表

如果係強制性,
咁有乜事係咪當工傷先?

打針出事;政府有得賠

應該啦,有幾難啫

只要出事重罪僱主就可以了

佢哋支持不支持,佢哋自己選擇

幾時強制班老野啪針,唔打就停生果金 綜援

咪係囉,啲仆街成日俾人話佢堅離地唔係無道理.對某啲仆街嚟講,炒人請人既成本佢地唔使bear就叫人呢樣叫人果樣,無事就同呀耶領功,有事就會話叫咗佢地做佢地唔合作.Anyway,呀耶都唔係蠢,叫佢地做廢物已經好俾面

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-8-25 07:48 AM 發表
只要出事重罪僱主就可以了

佢哋支持不支持,佢哋自己選擇
咪係囉,啲仆街成日搞能搞震,日日輸入個案當睇唔到,唔知仲以為係啲老細負責批入境.Anyway,俾呀耶叫得廢物既都唔使旨意俾到咩有用建議啦

引用:
原帖由 非誠勿妖 於 2021-8-25 07:14 AM 發表
奸商只會為自己利益著想,邊有社會責任咖!
政府應該設有黑名單,邊啲唔合作,諗方法對付佢!
請舉例點對付... 

自己冇能力就推落人哋到?
又話好打得⋯飛機呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]