• 瀏覽: 15,835
  • 回覆: 112
+2
【on.cc東網專訊】中五男生前年在休憩處被警搜出一支伸縮棍,被控一項公眾地方管有攻擊性武器罪。律政司一度表示同意讓男生簽保守行為,但後來改變主意堅持提控,男生遂向法庭申請終止聆訊,但被拒絕,結果男生經審訊後被裁定罪成,判入更生中心。律政司在判決後,要求男生支付

律政司本來想放生?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/向罪成中學生索17萬訟費-控方申請遭官駁回-080149176.html

如果買把菜刀番屋企, 撞到警察會唔會俾人告?

引用:
原帖由 DOT 於 2021-8-24 07:04 PM 發表
只要解釋合情合理就可以。

引用:
原帖由 DOT 於 2021-8-24 07:04 PM 發表
如果你100歲唔死,會變曱甴王?

香港無錢大晒

引用:
等你真身測試後報告.

引用:
你屋企把菜刀邊個買?你問吓佢有無比警察告?你又有無問吓賣菜刀嘅商人有無比警察告販賣殺人兇器?或者你試吓用自己個腦思考吓先發問會多啲人回答你的問題!

支持

做檢控個位係咪傻撚咗? 
向個未有經濟能力既學生索訟費? 
基本上未成年又未有經濟能力既, 向佢索償訟費? 佢憑乜還? 香港無子債父還/父債之還呢類嘢喎!

黃甴黑暴點解要推班未成年既出黎...

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-8-24 07:42 PM 發表
做檢控個位係咪傻撚咗? 
向個未有經濟能力既學生索訟費? 
基本上未成年又未有經濟能力既, 向佢索償訟費? 佢憑乜還? 香港無子債父還/父債之還呢類嘢喎!

黃甴黑暴點解要推班未成年既出黎...
如果收左黑金就有能力比

引用:
屯門九官話唔告,即放快點買把菜刀試試

引用:
會,一定會,不要問只要信!點解你仲未流亡打國際戰線?

引用:
申縮警棍係違禁品!
菜刀係工具,但帶係身要有合理解釋

引用:
原帖由 DOT 於 2021-8-24 19:04 發表
要看是否有合理的證據及辯解吧

父母依靠領取綜援維生。。。呢個後生仔唔好好讀書上大學搵份好工飬父母不特止,仲要入更生中心,好在唔係坐監留案底咋,唔係將來就咩前途都無哂

主題標籤 #律政司
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]