• 瀏覽: 8,644
  • 回覆: 5
+6
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-8-23 12:19 PM 發表
唔明白,B2不是服役很多年了嗎?
怎麼會沒零件?
生產商執笠前,美國防部不會收售相關圖紙嗎?
資本主義啊,私人公司唔賣圖紙,好L正常。為世界和平,個老細良心發現,拒絕賣殺人武器。
幾感人啊!

然後老細執左佢。跟手圖紙放一家新公司。打點返股份俾國防部某d人d親戚公司或者慈善機構。

國防部再招標。啊,咁橋家新公司中標喔! 啊,然後家新公司有個天才喔。 十幾日就畫返曬d圖出來。 雖然設計費係天文數字。但都好值啦!
然後新公司又有班精英,一個月就搞出生產線。又生產得返零件啦。
雖然從新研究生產線,貴左一倍。零件費貴左50%
但人地精英做野,梗係呢個價啊嘛!

再穩記者採訪下,發覺都系後生,係自己個車房,幾條友同心協力,搞出來架。中標!

一個幾咁勵志個商業故事!
美國精神!

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-8-23 12:41 PM 發表

我終於明白了
明解就好啦。
B2,複製多次。小兒科啫……
你都無見過, 美國資本大鱷商家,全力以赴,調動無數高科技人才同實驗室。結合阿富汗山地戰爭數據收集。
隆重推出!新一代美軍頂尖科技產物!

“力量增強型靜音戰術載具”
代號:STEED (戰馬)

輕巧耐用,方便單兵一人使用。
可以幫助士兵攜帶超過135KG到225KG戰術物資,行走24KM山地路程。
國防部採購價 係8900美金一臺。
簡直係超值! 匪夷所思個低價。充分反應資本個良心。
以下請大家欣賞

8900美金個STEED

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-8-23 08:02 PM 發表
9000咁平?
記憶中好似過兩皮

如果9000連電真係唔算貴

用日本仔民用 電推車比

車1000
1粒 6a電 120 可以負重200磅 行1小時 2.5mile
要做到steed 就要 兩部車 每部10粒電

都要4000美刀
大佬啊,你個係零售價。已經加左成幾倍利潤。
幾倍都系4000美金左右。
佢搞到採購價係8900
點平先……
而且你都識得講,零售成兩皮美金。

你估俾大陸做 會係幾多錢?

呢d就系資本主義咯

引用:
原帖由 6674 於 2021-8-23 06:44 PM 發表

厚顏無恥,抄到呢
小推車,推出人民的勝利。粟裕將軍戰后説:"淮海戰役的勝利,要感謝山東老鄉的小推車"

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-8-23 02:56 PM 發表

7皮野一部手推車
資本家話齋:
錯,唔係手推車,係STEED!
擁有澎拜動力,使用最新美國科學結晶個高能電芯! 簡直係最偉大個人類發明!
士兵:咁即系佢要用電芯……使唔使叉電?
資本家:要……
士兵:咁佢打緊仗個陣,點樣叉電?
資本家:好簡單!買多部,個部裝發電機! 係後邊跟住,咁無電個陣,咩可以幇你個部叉咯!
士兵:咁你個部都無電呢?
資本家:咁你可以選購我地公司升級版,高能山地戰術電芯補給車。 隨時補充。 今日落單,可以享受八折架

引用:
原帖由 Henry1268 於 2021-8-23 03:04 PM 發表

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/ff/Wheelbarrow.jpg/220px-Wheelbarrow.jpg
尼種平好多
你將佢油成迷彩,打個 US AMY 咩可以賣貴咯。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]