• 瀏覽: 9,119
  • 回覆: 13

林正財:醫管局管理層及政府官員應留意醫護離職問題
本地
發佈時間 21.08.2021 12:28最後更新時間 21.08.2021 12:48

醫管局主席范鴻齡早前表示,醫管局醫護流失率有上升趨勢,部份與移民有關。行政會議成員林正財,出席一個醫療論壇時指,他不掌握具體情況,但認為負責制訂政策的醫管局管理層及政府官員,都應該留意離職潮的問題,多關心前線醫護能否從工作獲得滿足感。 至於引入海外醫生,林正財表示,他未能評估措施對醫護人手有幾大幫助,但鼓勵政府多制訂長遠政策。

公共醫療醫生協會:有醫護相繼考慮或已經移民

公共醫療醫生協會會長凌霄志在一個論壇表示,近日開始有公立醫院醫護考慮或已經移民,目前較難評估具體流失數字。他指,自1997年後,都很少有公立醫院醫護人員離開香港,醫護流失主要是因為退休或轉投私營市場,但近日很多醫護計劃移民,希望當局重視問題,不要只當移民到海外的港人是「流動人口」。 至於政府提出修訂《醫生註冊條例》引入海外醫生,凌霄志關注,若有質素較差的海外醫生在公營醫療機構工作,要在數年後才檢討是否續約,未必是合理安排。他又擔心,由「特別註冊委員會」認可的100間大學,教學質素未必與醫科畢業生的水平成正。 另外,由34個病人組織組成的「長期病患關注醫療改革聯席」,今年4至5月,以問卷訪問約500人,超過九成人認為,醫生人手短缺情況嚴重或非常嚴重,急症室及專科服務輪候時間過長。聯席建議,引入非香港永久居民的海外醫生,以增加招聘醫生的彈性。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2406081
==============================================================================================================

好多醫護移民咩? 咁做乜仲唔快快要佢哋宣誓效忠基本法,特區政府?  到時辭職移民就即係違反誓言! 嘿嘿!

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/local/2406081/林正財醫管局管理層及政府官員應留意醫護離職問題

香港是自由社會,難道不批准本地醫護辭職?現在應該加快引入外地醫護才是正路。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-8-21 16:46 發表
https://stream.881903.com/public/8336c1e8dcf78a47bc71b369e2b13096/2021/08/53db639d9599c17c5ae5e27c810a3b45.jpg

林正財:醫管局管理層及政府官員應留意醫護離職問題
本地
發佈時間 21.08.2021 12:28最後更新時間 21.08.2021 12:48

醫管局主席范 ...
所以要加快引入其他地方醫護
不能給專制獨栽香港醫護獨大

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-8-21 04:58 PM 發表
香港是自由社會,難道不批准本地醫護辭職?現在應該加快引入外地醫護才是正路。
理論上,宣誓之後辭職移民,明顯就係違反誓言!

政府入面暗黃又發功了.   好似犯民總辭講到好大件事. 過左咁多個月, 又有咩唔同左.

黑醫護要走米走咯. 暗黃又想佢地可以避免宣誓.

比多小小錢請個正常醫護好過啦.

走啦!柒頭

引用:
原帖由 cskch 於 2021-8-21 05:21 PM 發表
政府入面暗黃又發功了.   好似犯民總辭講到好大件事. 過左咁多個月, 又有咩唔同左.

黑醫護要走米走咯. 暗黃又想佢地可以避免宣誓.

比多小小錢請個正常醫護好過啦.
香港已經好多嘢唔同咗,只係唔少人無知無覺!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-8-21 17:27 發表

黑暴攪革命前, 已經好多正常人提醒會搞到咁. 可惜死都唔聽.

現在先發覺要掃黃. 會唔會遲左小小.

我勸政府內部D 暗黃都係唔好再搞咁多小動作啦.

由他去吧!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-8-21 05:27 PM 發表

好多人想俾MIC醫生做手術~

以後去醫院少左比黑醫護粗暴對待

過去啦 黑暴以後 所謂愛香港係走佬

主題標籤 #行政會議
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]