• 瀏覽: 16,057
  • 回覆: 60
Uber唔係白牌?政府批准咗Uber未?

引用:
原帖由 泉船 於 2021-8-21 04:58 AM 發表
不過uber海鮮價,
有時候call車貴價多50-100%
揸uber要忍你,係要收貴啲嫁啦😌😌😌如果係我呢,心情好揸uber, 心情唔好揸的士,可以爆下粗開心啲😁😁😁

引用:
原帖由 一頁來了富豪 於 2021-8-21 08:26 AM 發表
我連的士都唔坐,又點會用uber服務
我都係😁

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 20-8-2021 18:06 發表
近年Uber積極搶攻的士市場,Uber今日(20日)宣布,收購香港的士網約平台HKTaxi,冀增加的士司機的收入。Uber表示,是次合作對使用Uber及HKTaxi應用程式的乘客及司機,不會帶來即時影響,並相信有助推動的士業發展。

Uber表示,是次合將HKTaxi的軟件設計和本地知識,結合Uber在全球運營及科技研發的經驗,相信有助推動的士業發展,並突顯香港作為亞太區初創和交通樞紐的角色。 ...
出租車灰色地帶,
提高收費會比人告,
但減低收費又會點呢?

引用:
原帖由 自由之翼 於 21-8-2021 19:35 發表
Uber唔係白牌?政府批准咗Uber未?
佢依家打正旗號做TAXI,
無車就提供私家車.

引用:
原帖由 泉船 於 2021-8-21 05:01 AM 發表
至少的士有咪錶,有能向政府部門,申訴路徑。
你向政府投訴!十年八年先有回覆!

的士佬真係要檢討一3下!

比Uber 呃咗咁多年!香港人真係on99

買晒佢 

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2021-8-21 10:42 AM 發表

的士有電子支付好耐了,反而uber冇得比現金
識得用app 叫車都已經無咩理由俾現金,
一來唔駛煩找錢, tips, 一二來仲要而家疫情

引用:
原帖由 石詩仕 於 2021-8-21 10:15 PM 發表

佢依家打正旗號做TAXI,
無車就提供私家車.
已經幾年,政府仲未有定奪?

引用:
原帖由 自由之翼 於 22-8-2021 06:18 發表

已經幾年,政府仲未有定奪?
已經定咗案例
私家車載客不合法.

引用:
原帖由 石詩仕 於 2021-8-22 07:11 AM 發表

已經定咗案例
私家車載客不合法.
唔該師兄!
咁點解Uber仲可以繼續經營?

引用:
原帖由 自由之翼 於 22-8-2021 07:14 發表

唔該師兄!
Uber係一間在美國上市公司,
這樣的經營模式在中國是合法的.
佢在香港乜都無,
收信用咭政府部門可以點呀?

引用:
原帖由 自由之翼 於 2021-8-22 07:14 AM 發表

唔該師兄!
Uber本身唔犯法,只係揸私家車載客取酬嗰班才犯法,佢哋係犯住法去幫人搵錢,同幫外國大佬在香港偷運毒品一樣!你話有幾儍先會肯做!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]