• 瀏覽: 9,429
  • 回覆: 56

政府於本月初開始派發電子消費券,有商會今日(19日)就市民對電子消費券的滿意度發布問卷調查結果,顯示有41%的受訪者對消費券計劃表示滿意;另有30%的受訪者認為政府應一次過或加快發放電子消費券。

沙田青年商會在本月1日至12日成功訪問451名市民,結果顯示有41%的受訪者對消費券計劃表示「滿意」或「非常滿意」、有30%受訪者表示「中立」、持「不滿意」或「非常不滿意」則有29%。

此外,有30%的受訪者表示消費券應該一次過或加快發放。商會則認為分期發放對希望進行大金額消費的市民造成不便,稱政府未有深入考慮市民使用消費券的用途。

調查結果亦指出,有44%的受訪者選擇使用八達通領取消費券,56%市民選擇使用另外3款電子支付工具。沙田青年商會會長劉慕珊稱,消費券計劃是推動電子支付的好開始,政府應考慮以後在推廣電子支付項目時,更早及廣泛向持份者講解安排及提供協助,以達至更加效果。

唔經唔覺,好容易洗多咗

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210819/bkn-20210819150821487-0819_00822_001.html

那三成 是覺得要你洗錢, 係一大煩事嗎? 

其餘市民唔滿意乜??

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-8-19 03:54 PM 發表
其餘市民唔滿意乜??
唔係月月派

唔夠一個月用哂

又賣廣告

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-8-19 03:54 PM 發表
其餘市民唔滿意乜??
1. 派少少錢要分幾期, 吾講以為每人...派幾百萬~
2. 商戶亂收服務費, 市民中招~
PS: 直接派現金 5000, 根本最簡單最方便~

持「不滿意」或「非常不滿意」則有29%。???

不滿意條春咩
如果咁唔開心, 就唔好申請喇

引用:
原帖由 flopman 於 2021-8-19 04:52 PM 發表

1. 派少少錢要分幾期, 吾講以為每人...派幾百萬~
2. 商戶亂收服務費, 市民中招~
PS: 直接派現金 5000, 根本最簡單最方便~
而家係刺激消費,派現金好多人未必會駛錢

不滿意個班可以通知政府,下次再派就不要預他們,免得影響他們的心情。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-8-19 05:03 PM 發表

而家係刺激消費,派現金好多人未必會駛錢
乞衣當然想派錢

恆常派, 唔洗太多,每月1千, 一年萬二

黃人又輸了。

引用:
原帖由 lmkandy 於 2021-8-19 05:13 PM 發表

乞衣當然想派錢
消費券都係錢,點解一定要派現金

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]