• 瀏覽: 1,800
  • 回覆: 17
【明報社評】一名20歲青年被控販毒,被判囚23年。上訴庭早前推翻其定罪裁決,判他上訴得直,當庭釋放,惟他已在獄中度過5年歲月。前日公布的判辭指,青年一度認罪是受原律師團隊操控,批評控方放棄追究較重罪責的人,專注將可能是無辜的人定罪,造成不公。判辭更點出此案多個問題和疑點,促請律政司及相關部門認真追查及檢討。法治是香港的基石,上訴庭判辭提出的疑問,也是市民大眾心中的疑竇,律政司、海關以及香港律師會,都應引起重視,徹查原因,亡羊補牢,給公眾一個滿意的交代。

日月報果然係毒果2.0
標題寫住律政司須徹查交代,誤導讀者以為是律政司嘅問題!
這單案明顯係 劣師.法庭 嘅問題,判到冤獄,法官及劣師係要負全責,劣師.法官監管已經出了問題,希望政府及中央出手,回收律師發牌權,監管律師罪行。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/社評/article/20210813/s00003/1628793143247/社評-青年坐「冤獄」5年-律政司須徹查交代

佢個律師叫佢認罪,佢又認罪,法官又覺得O,咁大家咪O囉

粉報唔知黐左邊條線

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2021-8-18 08:44 AM 發表
【明報社評】一名20歲青年被控販毒,被判囚23年。上訴庭早前推翻其定罪裁決,判他上訴得直,當庭釋放,惟他已在獄中度過5年歲月。前日公布的判辭指,青年一度認罪是受原律師團隊操控,批評控方放棄追究較重罪責的人,專注將可能是無辜的人定罪,造成不公。判辭更點出此案多個問題和疑點,促請律政司及相關部門認真追查及檢討。法治是香港的基石,上訴庭判辭提出的疑問,也是市民大眾心中的疑竇,律政司、海關以及香港律師會, ...
😊依篇文宣唔錯,手足可以post. 去連登。
寫香港法治已死,青年無故被屈,被強迫坐冤獄五年,失去自由。仲可以推銷美國法治精神。等多d 手足移民去美國。

咁應該徹查陪審團制度

獄中度過5年歲月.....

五年前邊個律政司???

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2021-8-18 09:44 AM 發表
【明報社評】一名20歲青年被控販毒,被判囚23年。上訴庭早前推翻其定罪裁決,判他上訴得直,當庭釋放,惟他已在獄中度過5年歲月。前日公布的判辭指,青年一度認罪是受原律師團隊操控,批評控方放棄追究較重罪責的人,專注將可能是無辜的人定罪,造成不公。判辭更點出此案多個問題和疑點,促請律政司及相關部門認真追查及檢討。法治是香港的基石,上訴庭判辭提出的疑問,也是市民大眾心中的疑竇,律政司、海關以及香港律師會, ...
> 提供自己地址作接收海外包裹之用。而海關發現相關包裹內藏1公斤可卡因

自作孽, 咎由自取

放心吧,個辯方 大律師同師爺 已經被捕了!
老實講,d 大狀棍 可能收咗 主謀錢,張責任推比 借出戶口嘅傻仔,傻仔唔識咁多嘢,聽大律師話認罪可以坐少d,咁咪認罪囉!

呢單野係律師問題,日月賤記者又標題誤導

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2021-8-18 08:44 AM 發表
呢位係"青天大老爺"呀,知道係冤獄,但又唔批評原律師團是不正義的垃圾

哈哈,咩都要交代?
日月報的惡行
肆意抹黑誤導市民
醜化市民和政政府
美化泛民陣營的惡行
又洗唔洗交代呀?

引用:
原帖由 workdboy169 於 2021-8-18 09:24 AM 發表
五年前邊個律政司???
2012年7月1日~ 2018年1月6日 - 袁國強

認罪..........
陪審團5:2......
23年9官判....

要政府交代咩9

首先 被告遇人不淑 自己都要付上一半責任

咁檢察官係邊個部門呢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]