• 瀏覽: 11,301
  • 回覆: 129
+5
新冠肺炎疫情反覆,在國泰航空機場貴賓室「寰宇堂」工作的47歲女子昨(16日)初步確診,帶有L452R變種病毒株。患者未曾外遊,亦無接種疫苗,被列為

新冠肺炎疫情反覆,在國泰航空機場貴賓室「寰宇堂」工作的47歲女子昨(16日)初步確診,帶有L452R變種病毒株。患者未曾外遊,亦無接種疫苗,被列為源頭不明個案,其所居住的東涌逸東(二)邨美逸樓,隨即被封區強制檢測。

呼吸系統科專科醫生梁子超今早(17日)在電台節目表示,認為近期不少地方的機場均爆發疫情,認為染疫女子在機場受感染機會極高,加上本港國際機場已恢復轉機安排,外國人或與本港出發人士「溝埋」,而Delta的傳染力極高,其同事亦可能已中招。
梁子超直指,機場仍是外防輸入的缺口,或會造成社區爆發,認為當局有必要強制機場職員打針,並加密檢測次數至一周兩至三檢。

雖然尋晚封完區冇事,但係機場員工唔係都要打針架咩?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/664505/

打完再打、隔日打抗體更高、好似充電咁、日日義就最好、今日淋病出黎講架勒、叫你地隔日打……問你死未?

曱甴員工

引用:
原帖由 石子宏 於 2021-8-17 09:48 AM 發表
新冠肺炎疫情反覆,在國泰航空機場貴賓室「寰宇堂」工作的47歲女子昨(16日)初步確診,帶有L452R變種病毒株。患者未曾外遊,亦無接種疫苗,被列為

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210816/504039141622288384190478.jpeg/OANIUgGXA46WZrj7qa9A09wG_w8nmTNAVaVLBFWlSwQ?v=w1280r16_9 ...
機場工作及醫護人員都冇強制打針,已經係笑話

引用:
原帖由 石子宏 於 2021-8-17 09:48 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210816/504039141622288384190478.jpeg/OANIUgGXA46WZrj7qa9A09wG_w8nmTNAVaVLBFWlSwQ?v=w1280r16_9 ...
機場員工唔係強制打針,唔打針嘅7日做一次檢測

好想d人打針啦

機場都唔打針,手足準備白金

引用:
原帖由 人若流水 於 2021-8-17 10:03 AM 發表
打完再打、隔日打抗體更高、好似充電咁、日日義就最好、今日淋病出黎講架勒、叫你地隔日打……問你死未?
死7婆害港

曱甴播毒,害人害己

咁高危嘅地方都唔打針,真係抵你中啦

正苦,冇事就唔駛做,有事先做

有鑊補鑊,唔分輕重,一班冇腦廢人,學吓澳門啦

又係啲死都唔肯打針嘅曱甴! 全心全意想累死香港!

引用:
原帖由 人若流水 於 2021-8-17 10:03 AM 發表
又係啲死都唔肯打針嘅曱甴! 全心全意想累死香港! 應該將佢驅逐出境!

引用:
原帖由 日照雷門 於 2021-8-17 10:17 AM 發表

機場工作及醫護人員都冇強制打針,已經係笑話
國泰真係好奇怪! 可能仲有啲曱甴管理層!

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-8-17 10:18 AM 發表

機場員工唔係強制打針,唔打針嘅7日做一次檢測
應該要佢哋日日自費做一次檢測!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]