• 瀏覽: 24,099
  • 回覆: 64
+3
15日,阿富汗塔利班已進入首都喀布爾,並宣稱控製了總統府。阿富汗總統加尼通過其社交網站宣佈,他已離開阿富汗。

塔利班武裝人員已經進入喀布爾

15日,阿富汗塔利班通過社交媒體發表聲明稱,批準武裝人員進入首都喀布爾。

阿富汗塔利班發言人穆賈希德當天在社交媒體上宣佈,塔利班武裝人員已進入喀布爾市內。他們同時表示,塔利班領導層返回喀布爾的工作正在進行中。

塔利班駐多哈政治辦事處發言人當天晚間表示,駐阿富汗首都喀布爾的大使館、外交使團和外國公民不會受到威脅,並承諾塔利班將維護全國各地的安全。

阿富汗總統:

塔利班面臨新的曆史考驗

15日晚,阿富汗總統加尼通過其社交網站主頁宣佈,其已離開阿富汗。加尼表示,他面臨的是一個艱難抉擇。為了避免民眾慘遭殺害,他決定離開阿富汗。

加尼表示,塔利班面臨著新的曆史考驗,針對阿富汗所有民族、階層的人民都應有一個明確的計劃。此外,加尼也表示未來將繼續為阿富汗人民服務,並表示未來會有更多相關消息。

各方表態

聯合國安理會將於16日召開緊急會議討論阿富汗局勢

15日,聯合國安理會方面決定將在16日上午就當前阿富汗局勢進行緊急會議,聯合國秘書長古特雷斯將會出席會議並進行報告。

當天,聯合國秘書長髮言人同時發表聲明,稱其正關注迅速變化的阿富汗局勢,並敦促塔利班及其他各方保持最大限度克製,保護生命並確保人道主義需求得到滿足。

俄外交部:世界正驚恐地看著美國曆史實驗帶來的後果

15日,俄羅斯外交部發言人紮哈囉娃在社交網站中談到阿富汗局勢。她指出,阿富汗的局勢是美國曆史實驗造成的。“世界正驚恐地看著美國又一次曆史實驗帶來的結果。”

歐盟:在阿富汗問題上需吸取多重教訓

15日,歐洲理事會主席米歇爾在社交媒體上表示,他與歐盟外交與安全政策高級代表博雷利保持著密切溝通,正關注阿富汗局勢發展。米歇爾說,短期而言,歐盟公民、工作人員及其家屬的安全是優先事項,同樣明確的是“需要吸取多重教訓”。

恭喜阿富汗人民成功趕走美英等入侵者,成功光復阿富汗!

塔利班本來就系美國入侵阿富汗前的執政團體,當時實行政教合一,原教旨主義教條嚴厲,而且男女不平等,所以西媒成日拎呢d野來抹黑塔利班,甚至好多人誤以為佢系同ISIS一樣的恐怖組織。所以今次塔利班重新執政,希望佢地能與時並進,減少以往過份嚴厲的法律和男女不平等的做法,以免再被美歐有借口呼籲國際孤立阿富汗!

新聞來源連結:

https://m.sina.com.hk/news/artic ... 府各方表態-13454990.html

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-8-16 10:39 發表
15日,阿富汗塔利班已進入首都喀布爾,並宣稱控製了總統府。阿富汗總統加尼通過其社交網站宣佈,他已離開阿富汗。

15日,阿富汗塔利班通過社交媒體發表聲明稱,批準武裝人員進入首都喀布爾。

阿富汗塔利班發言人穆賈希德當天在社交媒體上宣佈,塔利班武裝人員已進入喀布爾市內。他們同時表示,塔利班領導層返回喀布爾的工作正在進行中。

塔利班駐多哈政治辦事處發言 ...
真唔知恭唔恭喜好,
不過對香港台灣嚟講至少係一面借鏡
——港獨台獨係死路一條。

呢個係俾全世界一個現代啟示
美國佬靠唔住
仲有美國一手訓練的阿富汗軍隊咁多年
又提供相對較精良武器
理論上,就算唔夠打
都不會如此不堪一擊
幾下就攻到政府要投降
不知台灣人看到有何感想?
最終結局是,阿富汗總統等高員搭飛機走佬去美國
留底平民百姓同前政府基層人員自生自滅
今日阿富汗明日台灣?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-16 11:45 AM 發表
呢個係俾全世界一個現代啟示
美國佬靠唔住
仲有美國一手訓練的阿富汗軍隊咁多年
又提供相對較精良武器
理論上,就算唔夠打
都不會如此不堪一擊
幾下就攻到政府要投降
不知台灣人看到有何感想?
最終結局是,阿富汗總統等高員搭飛機走佬去美國
留底平民百姓同前政府基層人員自生自滅
今日阿富汗明日台灣?
國家立國安法,美國/英國都任由香港黃屍自生自烕啦

趕走侵略者,當然係好事啦!無奈,今後嘅道路,困難重重!!

千祈唔好一面倒否定侵略啫,因為侵略者有好多優點,都要學習。好多殖民地,獨立之後,人民日子更苦!!

希望阿富汗領導層,唔好搞政治鬥爭,齊心為阿富汗人民出謀幸福!!

正常國家, 又點會有外國駐軍, 仲要比錢

KOREA ... 勉強可以理解 , 因為北方陸地邊境有敵人 ( BUT NORTH KOREA 都無外國駐軍 )

JAPAN ... 就最可悲

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-8-16 01:54 PM 發表

千祈唔好一面倒否定侵略啫,因為侵略者有好多優點,都要學習。好多殖民地,獨立之後,人民日子更苦!!

希望阿富汗領導層,唔好搞政治鬥爭,齊心為阿富汗人民出謀幸福!!
因為侵略者有好多優點,都要學習。好多殖民地,獨立之後,人民日子更苦 <--這個完全不成立

殖民者可以管理一個地方,原因就是殖民者國力就是強,佢地當然可以管好殖民地
獨立之後,人民日子更苦,因為獨立後本身國力弱及殖民者埋下好多地雷,目的就是為了世人覺得,你地無咗我地"殖民"你地會變差

引用:
原帖由 ilovenikita 於 16-8-2021 15:15 發表

因為侵略者有好多優點,都要學習。好多殖民地,獨立之後,人民日子更苦 <--這個完全不成立

殖民者可以管理一個地方,原因就是殖民者國力就是強,佢地當然可以管好殖民地
獨立之後,人民日子更苦,因為獨立後本身國力弱及殖民者埋下好多地雷,目的就是為了世人覺得,你地無咗我地"殖民"你地會變差
殖民者本身的歐洲文化與當地本土文化格格不入,殖民者強行改造他們,令不少當地人無法接受。

當然亦存在一部分人接納了殖民者的文明,反而排斥原生文明,令本土人裡產生不少分歧,以至發生衝突。

王毅在中國天津市會見了美國代表團成員的結果係美國恢溜溜毫無成果地走,緊接着會見了塔利班高層代表團成員,結果係塔利班好高興地回去,好快就成為啊富汗的領導政府。當時中國這樣高調地做,我都感覺到應該係有野比全世界看的,估不到好事會來得這樣快。因為十多年前塔利班多次秘密訪華都好低調,今次咁高調應該係胸有成竹大局已定。
十年前塔利班高層就秘密訪中,中國就傳授打擊美國秘笈比塔利班組織,就是毛澤東的戰略戰術,讓出大城市建立農村根據地,全民佳兵的“諭持久戰”謀略方針。傀儡政府就是傀儡政府,主子一走毫無招架之力土崩瓦解,世界上漢奸走狗都係冇乜好下埸

引用:
原帖由 vanga 於 2021-8-16 01:59 PM 發表
正常國家, 又點會有外國駐軍, 仲要比錢

KOREA ... 勉強可以理解 , 因為北方陸地邊境有敵人 ( BUT NORTH KOREA 都無外國駐軍 )

JAPAN ... 就最可悲
日笨唔可悲,佢係戰敗國,當年畀日笨攻陷佔領嘅國家比佢今日可悲萬倍都不止。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-8-16 01:54 PM 發表

你係想講
美國侵略阿富汗利多於弊?
你呢件教育垃圾!

引用:
原帖由 貓男 於 2021-8-16 11:19 AM 發表

真唔知恭唔恭喜好,
不過對香港台灣嚟講至少係一面借鏡
——港獨台獨係死路一條。
唔係而家先知呀嘛……?
你知唔知香港同台灣地理位置對中國有幾咁重要?任何地方畀其他國家控制,都會係邊防戰略缺口, 嚴重可以導致亡國㗎!

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-8-16 10:39 AM 發表

塔利班駐多哈政治辦事處發言 ...
其實沙地阿拉伯一樣係原教旨主義教條嚴厲的國家,女人完全冇任何地位,唔好講出外工作,連單獨出街都唔得。有個女人陪老公出街,老公開架車停喺路邊,老公落車入商場買啲嘢,剛好有宗教警察路過,見個女人單獨喺架車度,二話不說拉個女人落車,揦起碌警棍就打。

麥加城一間女子小學火燭,女學生要逃出火場,宗教警察禁止班女學生離開學校,因為佢哋冇著住合適嘅穆斯林服飾-遮住頭遮住面,最後十幾個女學生被燒死。

西方人權 L 國家有冇批評沙地? 冇, 因為沙地係尾國盟友,支持石油用尾完結算嘅最大力量。

引用:

咁係因為你覺得呢個世界冇左白人唔掂。
白人亦會有優點,
但唔等於要由白人領導,
有好既,學左自己用就可以,
中國亦從不排斥西方文化,
一向都有:洋為中用。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-8-16 03:59 PM 發表

日笨唔可悲,佢係戰敗國,當年畀日笨攻陷佔領嘅國家比佢今日可悲萬倍都不止。
和平到現在已經 70 幾 80 年

無錯當年被侵略係慘
但慘完, 就應該要自強
中國越南 ... 自己爬起身 , 國內無外國駐軍, 現在一點也不悲

但日本 ... 哈哈

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]