• 瀏覽: 10,393
  • 回覆: 21
個人睇法;大陸並不急于統一,更不考慮武統。除非台灣真正獨立,但台灣覺得自己已經獨立,所以不會搞什么獨立儀式。
即是說;兩岸相安無事。這樣拖着美國必須耗損大量軍費維持“保衛”遠東的“責任”,也令日本人神經兮兮。
大陸專心搞好一帶一路,帶起第三世界,富強的第三世界才是中國最大的後盾。
熱衷“民主”的國家和地區,就讓牠們逐漸萎靡。
那時連菲律賓也要求合併,台灣?想放棄都難。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-8-14 09:05 PM 發表
個人睇法;大陸並不急于統一,更不考慮武統。除非台灣真正獨立,但台灣覺得自己已經獨立,所以不會搞什么獨立儀式。
即是說;兩岸相安無事。這樣拖着美國必須耗損大量軍費維持“保衛”遠東的“責任”,也令日本人神經兮兮。
大陸專心搞好一帶一路,帶起第三世界,富強的第三世界才是中國最大的後盾。
熱衷“民主”的國家和地區,就讓牠們逐漸萎靡。
那時連菲律賓也要求合併,台灣?想放棄都難。
我記得20年前同一個台灣人傾計,佢話佢當台灣係已經獨立左,台灣人就係鐘意玩自hi

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-14 21:39 發表

我記得20年前同一個台灣人傾計,佢話佢當台灣係已經獨立左,台灣人就係鐘意玩自hi
目前台灣民心不服大陸,統一之後有排搞。所以統一必須要台民心服口服。方法很簡單;大陸人比台人更富泰,更文明,把他們比下去。到那天自然水到渠成。

樓主局世變化已經不是急不急的問題
有兩件大事,看看美國如何處理
立陶宛會不會在美國支持下越線
同台灣建立更進一步關係
第二件,拜登要係今年底舉辦民主高峰會
擺明就係要政治操作對抗中國
重點係,美國國務卿講左會邀請台灣參與
但係仲未講邀請誰?
環球時報已經做黑臉,講如果美國硬要踩底線
到時邀請菜菜子出席
等於逼到中國沒有退路
解放軍戰機就不是繞島,會直接飛到台灣本島上空
似乎這是一場中美台三方面的豪賭
注意,開戰並不代表統一
當美國同台灣逼到中國要用武力時
冇人知道結果會如何?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-8-14 10:18 PM 發表

目前台灣民心不服大陸,統一之後有排搞。所以統一必須要台民心服口服。方法很簡單;大陸人比台人更富泰,更文明,把他們比下去。到那天自然水到渠成。
可惜有班人太燥動,成日都話要內地盡快攻台....將果班好戰既微博大V捧為中央代理人...
佢地仲話寧願玩"焦土",得番個殼都要咁做....
我都覺得中央唔會咁急去武統,否則習主席唔會將解決台灣問題定響建國100年(即2049年)做目標......

依家中央擺明以民為先,要發展經濟,加強內外循環...令內地民眾生活得到安寧.....

至於呆灣...當美國在台協會都話反對獨立,英英班友又點會敢做?
何況民賤黨上上下下都只係為自己荷包得到腫脹為主,佢地果班人響瑞士銀行分分鐘有十個八個小金庫,而且班軍隊高層仲係割民黨做主力,佢地點會搵個藉口去將自己財路中斷??

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-14 11:36 PM 發表
同台灣建立更進一步關係
但係仲未講邀請誰?
到時邀請菜菜子出席
等於逼到中國沒有退路
似乎 ...
美國吹風刺激中國,會跨底線再底線⋯⋯若真做一定冇咗台灣呢隻手上緊握多年的棋子

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-15 01:26 發表

可惜有班人太燥動,成日都話要內地盡快攻台....將果班好戰既微博大V捧為中央代理人...
佢地仲話寧願玩"焦土",得番個殼都要咁做....
我都覺得中央唔會咁急去武統,否則習主席唔會將解決台灣問題定響建國100年(即2049年)做目標......

依家中央擺明以民為先,要發展經濟,加強內外循環...令內地民眾生活得到安寧.....

至於呆灣...當美國在台協會都話反 ...
又唔使佢打,叫人衝,自己雄,正一屎坑蟲。

引用:
原帖由 qq338 於 2021-8-15 12:11 PM 發表

美國吹風刺激中國,會跨底線再底線⋯⋯若真做一定冇咗台灣呢隻手上緊握多年的棋子
國際政治很難預料
尤其係美國
拜登上台要收拾特朗普留下的爛攤子
唔只要收拾,佢現在還不斷扯後腿
疫情又再失控
仲有一堆麻煩事,國外有阿富汗
國內更多,非法移民,槍枝管制,通膨,要求包租公延期趕去房客...
到時只有靠外政轉移焦點大法,打中國牌
打中國牌呢招最好用,因為侵侵同佢啲支持者唔會有意見
歷史上擦槍走火,或演變成戰爭,往往係有人"誤判"情勢
台灣係被動的棋子,嚴格黎講菜菜子政府係美國狗
主人要佢點就點
拜登又批示賣台灣一堆武器
菜菜子連拒絕的餘地都冇
台灣在疫情下都難逃百業蕭條
不斷透支發放福利收買人心
睇怕唔撐得幾耐
美國根本理得台灣經濟好定壞
只要高興就宣布賣軍火俾台灣
郁親都百億起跳
台灣政府預算成日要額外挪用在國防,必定排擠其他民生方面
加上台灣疫情仲有排玩
睇下幾時又爆到七彩
台灣民進黨一樣冇得打政績牌
到時會聯同美國玩野,兵行險著,遊走紅線
操作兩岸糾紛謀取政治利益
睇下中國仲忍唔忍落去

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-14 23:36 發表
同台灣建立更進一步關係
但係仲未講邀請誰?
到時邀請菜菜子出席
等於逼到中國沒有退路
似乎 ...
系咁就冇得揀。習大大想唔攻台都唔得了。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-14 23:36 發表
同台灣建立更進一步關係
但係仲未講邀請誰?
到時邀請菜菜子出席
等於逼到中國沒有退路
似乎 ...
哦 ! 一系唔出手,出咗手就冇得收番;一定成功武統一台灣。
跟住好多台灣人就好似香港暴徒咁畀人逐一搞掂。
民主普選唔使惗。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-15 12:34 發表

國際政治很難預料
尤其係美國
拜登上台要收拾特朗普留下的爛攤子
唔只要收拾,佢現在還不斷扯後腿
疫情又再失控
仲有一堆麻煩事,國外有阿富汗
國內更多,非法移民,槍枝管制,通膨,要求包租公延期趕去房客...
到時只有靠外政轉移焦點大法,打中國牌
打中國牌呢招最好用,因為侵侵同佢啲支持者唔會有意見
歷史上擦槍走火,或演變成戰爭,往往係有人"誤判"情勢
台灣係被動的棋子,嚴格黎講 ...
睇下佢地有冇智慧嘞。
人個個都唔想打交,但系超越底線就冇得揀。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-8-15 15:58 發表

前兩天新聞不是說拜登準備宣布不首先使用核武
美國已經在為一場局部戰爭做準備了
我批死美國唔敢。台灣更加冇膽。

若台灣願意談判;要求“保留民主普選”或者有機會得。打親就冇得傾。

根本唔武統班呆灣人唔會咁順攤比你管治,武統有震懾效果,對日後管治有大幫助

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]