• 瀏覽: 5,052
  • 回覆: 53
在全球晶片缺背景下,除了繼續漲價,晶片巨頭之間的劇烈競爭,可能隨着明天一個男人的出獄而進一步白熱化。券商中國8月12日報道,台積電、三星等晶

intel 3納米 cpu 可能面世
3星 3納米 緊貼
中國光刻機在哪裡!
🤪

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/662551/三星李在鎔8月13日出獄-全球晶片之戰或升級

引用:
原帖由 T2. 於 2021-8-13 02:03 AM 發表
在全球晶片缺背景下,除了繼續漲價,晶片巨頭之間的劇烈競爭,可能隨着明天一個男人的出獄而進一步白熱化。券商中國8月12日報道,台積電、三星等晶

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210322/450667583746609152840671.jpeg/gxf4XAG03mFNnbhnTiq10_aDLtK4dM3dM0ylojNMpaI?v=w1280r16_9
係邊度?
中共國自行研發嘛!

我中學時代,南韓連能否生產出一部CD-ROM都成問題。
今天係全球最尖端科技能夠領先世界,哩啲就係真真正正自我研發,自我生產。

其實無一個國家可以所有野都自給自足的. 

以前大家都係合作形式的, 家下搞L 到各國自鎖咁 L 樣.

好彩我地香港海水化淡同開采天然氣都進行到 7788

引用:
原帖由 venus-soldier 於 2021-8-13 02:16 AM 發表

係邊度?
中共國自行研發嘛!

今天係全球最尖端科技能夠領先世界,哩啲就係真真正正自我研發,自我生產。
我中學時代,大陸剩係得單車咋,而家全國高鐵領先世界喇。盲毛。

引用:
原帖由 josonlai 於 2021-8-13 02:43 AM 發表

我中學時代,大陸剩係得單車咋,而家全國高鐵領先世界喇。盲毛。
人地真係做到高科技領先。
3納米全球有幾多間廠可以做?
中共國做D車,連北韓都出口吾到。

引用:
原帖由 venus-soldier 於 2021-8-13 02:16 AM 發表

係邊度?
中共國自行研發嘛!

拉倒吧,還特么韓國自我研發?
韓國把屁股賣給美國了,美國賞韓國小費而已。
1998年金融危機,韓國經濟崩潰,被迫接受IMF 苛刻的援助條件,出賣核心產業的控制權,三星的大股東是美國資本。三星是美韓共有的企業。
另外,美國為遏制日本,強迫日本轉移芯片技術給韓國。
即便如此,韓國芯片產業也極端依賴美國技術和設備,
韓國芯片產業,不過就是狗仗人勢而已。
美國要像對付華為那樣對付三星,三星撐不過一星期,李在鎔別想出獄。

台積電有難

台積電美國搞唔掂,捉埋三星過去,美國要控制高端晶片,不過唔睇好,仆街多。

引用:

係邊度?
中共國自行研發嘛!

Sony 本身冇生產面板,一樣生產電視,如果樣樣野都自己做,美國佬就唔駛入口大量中國貨啦!

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-8-13 02:36 AM 發表
其實無一個國家可以所有野都自給自足的. 

以前大家都係合作形式的, 家下搞L 到各國自鎖咁 L 樣.

好彩我地香港海水化淡同開采天然氣都進行到 7788
中國就是所有嘢都可以自給自足 !
中國可以閉門鎖國,14億人口內循環經濟都可以自給自足 !
其他國家無哂中國原料,製品,就係返回上古..

引用:

係邊度?
中共國自行研發嘛!

南韓光刻機都係買...

引用:

係邊度?
中共國自行研發嘛!

大6能夠獨力研發光刻機?我抱懷疑

引用:
原帖由 robin09 於 2021-8-13 09:40 AM 發表

1998年金融危機,韓國經濟崩潰,被迫接受IMF 苛刻的援助條件,出賣核心產業的控制權,三星的大股東是美國資本。三星是美韓共有的企業。
美國要像對付華為那樣對付三星,三星 ...
有指是美國施壓南韓放佢出獄...

老美出動政府扶植美企做領頭羊,三星台積電都危

引用:
原帖由 robin09 於 2021-8-13 09:40 AM 發表

美國要像對付華為那樣對付三星,三星 ...
仲有好多黃以為台灣省與南韓啲芯片好勁,其實全部只係代老美分工而已,實在的技術全在老美手中😊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]