• 瀏覽: 30,156
  • 回覆: 45
+3
政府統計處今日(12日)表示,本年年中的香港人口臨時數字為7,394,700人,較去年同期減少87,100人,跌幅為1.2%。其中人口移出方

香港少咗近9萬人口,政府唔認係移民影響。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1664972/即時-港聞-本年年中近9萬人離港-政府-概念上與移民並不相同

政府統計處今日(12日)表示,本年年中的香港人口臨時數字為7,394,700人,較去年同期減少87,100人,跌幅為1.2%。其中人口移出方面,撇除單程證持有人移入,其他香港居民的淨移出人口達89,200人,較去年的淨移出49,900人,多出近8成。

> 2020已經少咗49900人,今年半年又再少89200。年半之間,香港已經少咗近14萬人。

政府又解釋,受疫情持續影響下,香港和世界其他地區實施嚴厲的關口管制和檢疫措施,國際行程受到嚴重影響,移入香港的人數持續處於低水平。其中,本年上半年政府因應疫情實施的登機限制,影響了人口移入。同時,在疫情前已離港的香港居民可能選擇繼續留在外地,或因航程受阻而未能返港。

> 咁又幾奇,已經離港既就因疫情選舉繼續留在外地,但點解明明在香港既就會選擇離港,搞到淨流出近9萬人?

引用:
原帖由 人一黃腦便殘 於 2021-8-12 19:30 發表

九幻咁少?唔係二佰幻咩?
所以未夠數

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2021-8-12 19:55 發表
9萬人離港呢條數唔知點計出嚟,香港人移民唔會通知政府,如果唔係舊年派一萬時邊有咁多移咗民嘅唔使返香港都有得攞吖,唔通凡係買單程票出境嘅香港人就計一個移民?
https://www.immd.gov.hk/hkt/message_from_us/stat_menu.html

逐個數得到

香港史上應該未試過半年少咗近9萬人口。

引用:
原帖由 dfmtf 於 2021-8-12 21:28 發表

係政府數人頭
出境減入境係9萬

但係楣體就話有9萬人移民
係啦,半年出境多過入境9萬人,應該只係去咗旅行未返啫。

引用:
原帖由 anson2004 於 2021-8-12 21:29 發表
唔叫移民唔通叫逃難?
可能離港避疫啫。

引用:
原帖由 louis277 於 2021-8-12 21:34 發表

你冇嘢呀嘛,
三年零八個月嗰陣每年少咗嘅人口以十萬計。
😏😏😏
你啱,不過二戰後大量人由大陸走難嚟香港。
依家情況比唔上二戰時。

引用:
原帖由 anson2004 於 2021-8-12 21:43 發表

呢個理由最荒謬, 香港根本無疫情
咁9萬人一定係去外國旅行未返。

引用:
原帖由 anson2004 於 2021-8-12 21:43 發表
又話影響一小部份人
9萬人只係少數。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-8-12 21:45 發表
有無人取消香港身份証?
無,即係無人移民
應該冇人取消香港身分證。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-8-12 21:46 發表
概念上是「走佬」!
概念上老婆走佬同分居係唔同。

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2021-8-12 21:47 發表
又話有2百幻既, 得咁少人
事實係吹大了!
半年9萬,全年最多咪走18萬!

引用:
原帖由 starr 於 2021-8-12 21:54 發表

hk曱甴最主要逃往英國,申請約3萬,出發約1萬;計埋澳加等地,估計已經離港唔夠2萬

今次公布數字,大頭應該係本來在內地工作,因為要隔離就長期不回港
3萬申請只係計1月尾至3月,之後數字冇公怖到。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]