• 瀏覽: 6,307
  • 回覆: 6
吓?上訴人揾間劣c樓打官司,劣c樓請左個有案底嘅劣c做野,你就判上訴人無罪?你條狗棺咩邏輯?咁以後d罪犯個個都揾有案底劣c黎打官司就包贏啦,dllm!🤬🤬🤬🤬🤬🤬

引用:
原帖由 CHORYAT 於 2021-8-12 03:28 PM 發表

係發還重審,唔係判無罪釋放,不過律師行請嘅職員,唔問律師行或大律師公會,點解會走去問控方咁古怪嘅
上訴庭昨日推翻一名青年企圖販毒的定罪,(案件毋須發還重審,)

我看錯還是原文錯了?

引用:
原帖由 CHORYAT 於 2021-8-12 03:28 PM 發表

係發還重審,唔係判無罪釋放,不過律師行請嘅職員,唔問律師行或大律師公會,點解會走去問控方咁古怪嘅
被告人請錯劣c團隊,責任在被告,點解利益會歸被告人?咩邏輯?

引用:

OK,我去大概看了一下新聞,是無需發還重審,是對定罪上訴,可能是認為審判過程當中的證據等等,高院做出錯誤裁決(個人理解), 不過之前好似睇過話係陪審團裁定佢罪名成立的,法官只是依例判決。

另外一個可能性是被告人受到那名借佢地址用的毒犯威脅,所以自己頂左條罪,唔敢篤灰,但係唔知判咁重所以後悔。

引用:
原帖由 behappy1997 於 2021-8-12 04:10 PM 發表
23年變5年。 法官係唔係咁搞笑呀
被告係對定罪上訴,唔使再審,上訴庭話被告係被代表劣c誤導下作出陳述,而主控方明知代表劣c有不及格劣c代表,仍然繼續檢控。。。etc。。。

法官咁講即係話被告坐5年算數。

引用:
原帖由 Goslar 於 2021-8-12 04:25 PM 發表

還有利益衝突問題,法律團隊有可能是受聘于案件中另外一位被告人(被撤控果位)。

我反而想問這運毒按 quashed 以後,這一眾人有沒有妨礙司法公正?!
如果呢單案被告因為上訴庭質疑代表劣c誤導而脫罪,即係法庭承認上訴庭判決書所述為事實,律政司就應該告9間劣c樓妨礙司法公正。

引用:
原帖由 Goslar 於 2021-8-12 11:35 PM 發表

呢個青年是應該有罪的。但問題是 doj 做法,為什么放生責任更大者?!這是整個案件一次荒謬之處。
應該係唔夠證據,我冇睇清楚案情,被告個友人可能用被告名義,用被告地址收貨,單純被告話係友人指示,咁佢唔認係好難入到罪,從表面證據顯示,被告即使一開始就否認控罪,相信都係罪名成立的,陪審團都係睇證據投票的。至於上訴庭話佢被劣c誤導,控方告佢唔告佢友人,我覺得同佢作出嘅刑事行為無關囉。佢係有用過自己地址接收過毒品,收過酬金即係共犯,認唔認罪都好,俾多次機會佢在庭上辯解,也是點樣吟詩都吟唔甩的,所以唔認同上訴庭以這些理由改判無罪。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]